DAKİK-3 ile Avrasya'ya iş köprüsü kurulacak

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EKONOMİ Haberleri 17.09.2013 16:43:00
Doğu Anadolu Kalkınma ve İş Köprüsü (DAKİK) programının hazırlıkları tamamlandı.
DAKİK-3 ile Avrasya'ya iş köprüsü kurulacak

RADARHABER / ERZURUM 
 
Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan, yurtiçi ve yurtdışından iş insanlarının katılacağı Doğu Anadolu Kalkınma ve İş Köprüsü (DAKİK) programının hazırlıkları tamamlandı. 
 
HEDEF YURTDIŞI PAZARI
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) tarafından düzenlenen 3. Doğu Anadolu Kalkınma ve İş Köprüsü (DAKİK-3) programı 2-3 Ekim tarihlerinde Erzurum Polat Renaissance Hotel’de gerçekleşecek. Önceki yıllarda gerçekleştirilen DAKİK-1 ve DAKİK-2 programlarından farklı olarak bu yıl, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgesinin jeo-stratejik konumu göz önüne alınarak; bölge iş insanları ve üretici firmaların yurtdışı pazarlarına açılmasını hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda programa yurtdışından 50 iş insanı katılacak.İlk olarak 2008 yılında gerçekleştirilen DAKİK-1 programının açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda bakan ile milletvekilleri katılmıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’de 2009’da gerçekleştirilen DAKİK-2 programına beraberinde bir heyetle katılmıştı.
 
BU YIL İHRACAAT KAPASİTESİ OLAN FİRMALAR KATILCAK
Bu yıl ki programa ihracat kapasitesi olan firmaların katılması hedeflenirken çok sayıda bakan, milletvekili, bölge illerin valileri, Kalkınma Ajansları, Ticaret Odası Başkanları, STK temsilcileri katılacak.Ağırlıklı olarak programın amaçladığı hedef sektörler arasında başta inşaat olmak üzere, mobilya, gıda ve tarım sektörleri yer almakta.Türkiye DAKİK-3 Programına hazırBu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan, yurtiçi ve yurtdışından işinsanlarının katılacağı Doğu Anadolu Kalkınma ve İş Köprüsü (DAKİK) programının hazırlıkları tamamlandı.DAKİK-3 İle Avrasya’ya İş Köprüsü KuruluyorDoğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) tarafından düzenlenen 3. Doğu Anadolu Kalkınma ve İş Köprüsü (DAKİK-3) programı 2-3 Ekim tarihlerinde Erzurum Polat Renaissance Hotel’de gerçekleşecek. Diğer yıllarda gerçekleştirilen DAKİK-1 ve DAKİK-2 programlarından farklı olarak bu yıl, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgesinin jeo-stratejik konumu göz önüne alınarak; bölge işinsanları ve üretici firmaların yurtdışı pazarlarına açılmasını hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda programa yurtdışından 50 işinsanı katılacak.İlk olarak 2008 yılında gerçekleştirilen DAKİK-1 programının açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda bakan ile milletvekilleri katıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’de2009’da gerçekleştirilen DAKİK-2 programına beraberinde bir heyetle katıldı. Bu yıl ki programa ihracat kapasitesi olan firmaların katılması hedeflenirken birçok sayıda Milletvekili, Bakan, Bölge Valileri, Kalkınma Ajansları, Ticaret Odası Başkanları, STK temsilcileri katılacak.
 
PROĞRAMA YOĞUN İLGİ VAR
DAKİK-3 başvuru sürecinde çok yoğun ilginin olduğu programa yüzlerce firma tanıtım standı açmak ve ikili iş görüşmelerinde bulunmak için başvuruda bulundu. Stant satışları çok kısa bir süre içinde biterken, programda ikili iş görüşmesi yapmak isteyen yüzlerce işinsanı başvuruda bulundu.Ağırlıklı olarak programın amaçladığı hedef sektörler arasında başta inşaat olmak üzere, mobilya, gıda ve tarım sektörleri gelmektedir. Polat Renasance’de gerçekleşecek olan programda en az 40 tanıtım standının açılması planlanırken en az 200 iş görüşmesinin de gerçekleştirilmesi hedeflenmekte.DAKİK-3 ile gelen yabancı girişimci işadamı ile yatırım maksatlı ikili görüşmeler yapılarak;Bölgede üretilen ürünlerin (boya, bims, gıda ürünleri, mermer vb) yurt dışına ihraç edilmesi,
Bölgenin bakir alt yapı kaynaklarını fizibil projeler ile tanıtılması,
Yatırım yapmakta olan işadamlarına sermaye ve kurumsal bilgi vererek büyümelerinin sağlanması,Sermayesizlikten dolayı yarım kalmış projeleri tamamlanması,Fikir aşamasında olan fizibilitesi yapılmamış yatırım alanlarını değerlendirerek proje haline getirilmesi,
Bölgede üretilen ürünlerin yurt dışına pazarlanarak ihracat potansiyelini artırılması hedefliyor.DAKİK, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasını sağlayacak.Doğu Anadolu Kalkınma ve İşbirliği Köprüsüyle, bölge kaynaklarının ve yeni yatırım alanları potansiyelinin ortaya çıkarılması adına bu programın çok önemli olduğuna değinen DASİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Osman Dolar, “Yeni iş sahalarının ortaya çıkması ve bu vesileyle bölge insanına istihdam alanı oluşturmak ve bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.DAKİK’in özel amacına da değinen Dolar, “Doğu Anadolu Bölgesinde üretilen ürünlerin hedef ülkelere pazarlanarak bölgenin ihracat kapasitesini artırmak ve bu vesile ile sınır ticaretini geliştirmek istiyoruz. Güvenilir, girişimci işadamlarını bir araya getirecek olan DASİDEF, Doğu Anadolu Kalkınma ve İşbirliği Köprüsü Programı, üyeler arasında işbirliği ve dayanışmayı artırarak iş potansiyelini yükseltecek ve üyelerinin ufkunu açan yeni projelere zemin oluşturulmasını sağlayacaktır.”Ayrıca DAKİK-3 içeriği hakkında bilgi veren Osman Dolar şunları kaydetti, “Toplamda bin metrekare salonun içerisinde 40 adet stant kurulacak. Stant kiralayanlar, ürünlerini sergileyebilmenin yanı sıra, konuk işadamlarına bölgeye yatırım yapması konusunda (fizibil) projeleri tanıtma imkânına sahip olacaktır. İki günlük etkinlik süresince, stantlar salona gelecek olan tüm girişimcilerle birebir iletişim ve işbirliği ortamı haline gelecektir.”DAKİK programına stant ve ikili iş görüşmesi müracaatlarının çok kısa bir sürede internet üzerinden alınıp tamamlandığını da sözlerine ekleyen DASİDEF Yönetim Kurulu Başkanı “Kısa süre içerisinde hedeflediğimiz stant müracaatları ve ikili iş görüşmesi katılımcıları http://www.dakik.dasidef.org sitesi üzerinden alınmıştır. Bölgenin ekonomik olarak kalkınması için son derece önemsediğimiz DAKİK-3 programına gösterilen yoğun ilgiden dolayı girişimcilere ve işinsanlarına teşekkür ediyorum. Bu ilgi buna benzer programları daha sık yapmamızı sağlayacaktır. Programın verimli geçmesini ümit ediyor, katkı sunan kurumlara Ekonomi Bakanlığı, KUDAKA, DAKA, SERKA, DAİB ve destekleyici işadamlarına teşekkür ediyorum.”
 
DAKİK BÖLGE EKONOMİSİ İÇİN ÖNEMLİ
Bu programın Erzurum’da yapılıyor olmasının Türkiye ve bölge insanları için önemli olduğuna değinen DASİDEF Genel Sekreteri Halim Gökçe ise, “ DASİDEF olarak komşu ülkelerden; Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Nahcivan ve Azerbaycan’la ekonomik işbirliğini geliştirmeye çalışıyoruz. Bölgenin coğrafi konumu itibariyle bu ülkelerle ticaretin yapılması tetikleyici bir unsur olarak ön plana çıkmaktadır. DAKİK-3 programı, Doğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle ihraç edilebilecek olan ürünlerin pazarlanması için önemli bir misyonu üstlenmektedir. Tarım-Gıda-Hayvancılık, İnşaat ve Mobilya sektörleri ihraç edilebilecek ürünler kategorisinde ilk sıralarda yer almaktadır. Bu da hedef sektörlerde üretilen ürünler yapılacak olan DAKİK programında yurtdışından ve yurtiçinden gelen işinsanlarının beğenisine sunacağız.”Gökçe, “Federasyonumuzun kuruluş misyonuna uygun olarak bölgemize yaklaşık 150 yerel girişimci işadamını, yurtdışından (Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Nahcivan ve Azerbaycan) 50 girişimci ve sanayici işadamıyla buluşturmak amacıyla Erzurum’a davet ettik. Bölge işinsanlarımızın karşılıklı ticaret ve işbirliği yapması için bulunmaz bir fırsat” olduğunu söyledi.
Etiketler : Erzurum, , Avrasya, DAKİK,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler