Erzurum elektrik satacak en ideal şehir

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EKONOMİ Haberleri 29.05.2013 23:43:00
Baymak, Erzurum’da bayileriyle eğitim ve değerlendirme toplantısı yaptı.
Erzurum elektrik satacak en ideal şehir

RADARHABER / ERZURUM

Baymak, Erzurum’da bayileriyle eğitim ve değerlendirme toplantısı yaptı. Yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde çalışan firma, fotovoltaik enerji üretti. Evin elektriğini gün boyunca güneş enerjisinden üreten 'güneş pilleri', evlerin çatılarına kurulan paneller sayesinde sağlıyor. Ancak bu panellerin güney cepheye kurulması gerekiyor.

‘'ÇİFT TARAFLI BİR SAYAÇLA ÇALIŞIYOR’’

Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, ihtiyaca göre 1 kilovattan 20 kilovata kadar sistemin olduğunu, vatandaşa ciddi kâr sağladığını ifade etti. Çolak, "Fotovoltaik sistem şebeke elektriği ile bağlantılı olarak çalışıyor. Bu da şu demek, gündüz ürettiğiniz elektriği aslında siz şebekeye satmış oluyorsunuz. Gece ise güneş olmadığı için bu sistem devre dışı kalıyor, normal şebeke elektriği kullanıyorsunuz. Ay sonu geldiğinde siz elektrik dağıtım firması ile hesaplaşıyorsunuz. Yani ne kadar elektrik ürettiniz; 200 kilovat, ne kadar tükettiniz; 100 kilovat. Bu durumda siz 100 kilovat alacaklı olmuş oluyorsunuz dağıtım firmasından. Devletin burada alım garantisi ve teşviki var. Çift taraflı bir sayaçla çalışıyor." diye konuştu.

''ERZURUM EN İDEAL ŞEHİR''

Vatandaşın fazla ürettiği elektriği dağıtıcı firmaya satabildiğini aktaran Çolak, Türkiye’de en çok güneş gören ve güneş ışınlarının direkt geldiği illerin başında Erzurum’un geldiğine dikkat çekti. Bunun kurulum yapıldıktan sonra dağıtıcı firma ile yapılan bir sözleşme ile sağlandığını kaydeden Genel Müdür Çolak, “Elektrik dağıtım firmasının onayından sonra tüketicinin hiçbir şeye karışmadığını dile getiren Çolak, şunları söyledi: "Ay sonlarında elektrik faturası geldiğinde örneğin normalde 300 lira gelecek fatura o ay 50 lira gelecek. Çünkü o ay siz 250 lira üretip dağıtım firmasına vermiş olacaksınız. Nihayetinde tüketici para kazanacak."

SİSTEM 45 YIL GARANTİLİ

Evin üstüne kurulan bu sistemin 45 yıl ömrü olduğunu ifade den Çolak, insanların çocuklarına ve geleceklerine bir evin yanı sıra elektriği de miras bırakmış olacaklarını belirtti. Sistemin kendisini 5 -6 yıl içerisinde amorti ettiğini kaydeden Çolak, "Yani 5 yıl bu sistemin parasını ödüyorsunuz, sonrasında ise 40 yıl bedava elektrik kullanmış oluyorsunuz. Özellikle yazlık evler için çok daha uygun bir sistem, çünkü yazlık evleri yazın belli aylarda kullanıyorsunuz. Kullanmadığınız aylarda bu sistem elektrik üretip şebekeye satmaya devam ediyor. Dolayısıyla siz yazın gelip evi kullanmaya başladığınızda muhtemelen hiçbir şekilde elektrik faturası ödemeyeceksiniz." dedi.

ENERJİ BAKANLIĞI DESTEKLİYOR

Bu sistemde depolamanın olmadığını belirten Çolak, Enerji Bakanlığı tarafından Kasım 2012 yılında çıkarılan yasa ile herkesin kendi elektriğini üretmesinin mümkün olduğuna işaret etti. Çolak, “Gündüz üretilen elektriğin zaten dağıtıcı firmaya satılıyor. Gece elektriğinin parasının gündüzden çıkıyor. Ayrıca bu akülü sistemlerin hem maliyeti yüksek, hem de ömrü kısadır” dedi. Çolak, akünün tehlikeli olabileceğini de sözlerine ekledi. Türkiye'nin fotovoltaik sistem için geç kaldığını aktaran Çolak, düzenlemelerin ve teşviklerin yeni geldiğini hatırlattı. 45 yıl ömrü olan sistemin herhangi bir bakımı ve masrafı da yok. Paket sistemin fiyatı (kablolama ve işçilik hariç) yaklaşık 7 bin Euro olarak öngörülüyor.

 

Etiketler : Erzurum, elektrik, üretim,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler