Erzurum ve Tebriz'de uçak seferi beklentisi

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EKONOMİ Haberleri 15.03.2018 13:25:00
İran´ın resmi bayramları arasında yer alan Nevruz, 18 Mart´a başlıyor.
Erzurum ve Tebriz'de uçak seferi beklentisi

 

Mahmut AKDAĞ'ın -ÖZEL- Haberi...


RADARHABER / ERZURUM

İran´ın resmi bayramları arasında yer alan Nevruz, 18 Mart´a başlıyor. 10 gün resmi tatilin yaşandığı bu bayramı İranlıların büyük bir bölümü, yurt dışına gerçekleştirdikleri gezilerle değerlendiriyor. Bu noktada Erzurum İranlıların tercih ettiği iller arasında öne çıkarken; hava ulaşımı olmaması sebebiyle Erzurum, İranlı turistlere ev sahipliği noktasında arzu ettiği noktaya ulaşamıyor.

 

“BİR AYDA BİR ERZURUM NÜFUSU KADAR TURİST ÇEKEBİLİRİZ”

 

Sınır ticaretine, Kış turizmine sağlayacağı büyük katkının yanında, Özellikle Tebriz ve Tahran´dan hava ulaşımının sağlanmasıyla birlikte, bir Erzurum nüfusu kadar sadece Nevruz Bayramı´nda turist çekebilecek olan Erzurum, yetkililerden bu potansiyelleri görmesini ve hava ulaşımı noktasında artık ciddi adımlar atmasını bekliyor.

 

BEKLENTİLER BUGÜNE KADAR HAVADA KALDI

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi´nin Tebriz´le kardeş kent protokolünden sonra, Anadolu Jet, 22 Haziran 2012´de Erzurum-Tebriz uçuşlarını başlatmış, kısa bir süre sonra geçerli bir gerekçe göstermeden, sona erdirmişti. Uçak seferlerinin iptaline şehirde tepkiler gösterilmiş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen yaklaşık 2 yıl önce uçak seferlerinin başlayacağını duyurmuştu. Geçen süre zarfında uçak seferleri başlamadığı gibi, beklentiler de bugüne kadar havada kaldı.

 

TURİZMCİLER: İRAN PALANDÖKEN´E AKAR

 

Bugünden sonra Erzurum, özellikle Erzurum-Tebriz uçak seferlerinin başlatılması için çok daha ciddiyetle şehir yönetiminin takibini bekliyor. Kış turizminde marka kent olan Erzurum´a İran´dan uçuşların olması gerektiğini belirten turizmciler, “Uçuşların başlatılması ve İran´da kış turizmine yönelik yapılacak ciddi tanıtımlarla Palandöken dolup taşacaktır” tespitlerini paylaştılar.

 

SABAH YAZARI DONAT: “ERZURUM DOLUP TAŞAR”

 

Sabah Gazetesi Yazarı Yavuz Donat da konuya ilişkin bir yazı kaleme aldı.  Donat, “Tahran´dan ve Tebriz´den, Erzurum´a "Uçak seferleri" olsa, Erzurum "Dolup taşacak." Kar... Beyaz altın... Palandöken... Yabancı turist için bulunmaz nimet...” ifadeleriyle köşe yazısında, uçak seferlerinin Erzurum için önemine dikkat çekti.

 

SINIR TİCARETİ İÇİN DE ÖNEMLİ

 

Turizmcilerin tespitine katılan iş dünyasından bazı isimler de, uçuşların sadece Erzurum´un çekeceği turist açısından değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, sınır ticaretinin hayat bulması noktasında da, uçak seferlerinin büyük önem taşıdığının altını çizdiler.

 

"ERZURUM İÇİN HAYATİ ADIM"

 

“Sınır ticaretinde ve turizmde arzu ettiğimiz noktaya ulaşmamız için Erzurum– Tebriz Uçak Seferleri büyük önem taşıyor” diyen ESTP Başkanı Mustafa Güvenli, aynı zamanda Erzurum´un ‘Kardeş Şehri´ olan Tebriz´e hava ulaşımının yeniden hayat bulmasının formülünü de açıkladı. Erzurum Sivil Toplum Platformu Başkanı Mustafa Güvenli GÜNEBAKIŞ´ın dün manşetten “Erzurum ve Tebriz´de beklenti sürüyor, Havada Kalmasın!” başlığıyla gördüğü haberi değerlendirdi. Güvenli, iki şehir arasında uçak seferlerinin yeniden başlatılması gerektiğine dikkat çekilen habere tam destek vererek, “Erzurum için hayati bir adım olur” vurgusunu yaptı. Güvenli, kendisinin MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı olduğu dönemde hayata geçirilen bu projenin çeşitli bahanelerle devre dışı bırakıldığını da sözlerine ekledi. 


SINIR TİCARETİNE YOĞUNLAŞILMALI


Erzurum ve Tebriz´in uçak seferlerine ilişkin beklenti içerisinde olmasının iki şehir açısından da önemli olduğuna vurgu yapan ve mutlaka şehir yönetiminin ve iş dünyasının bu beklentiye cevap verecek adımlar atması gerektiğini vurgulayan Güvenli, “Biz o gün de, bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Erzurum´un sınır ticaretine yoğunlaşması lazım... Yanı başımızda bulunan İran bizim için büyük önem taşıyor.” diyerek, bu noktada atılacak adımın Erzurum-Tebriz uçak seferlerinin yeniden başlatılması olduğunu söyledi.  Güvenli, “Turizm ve sınır ticareti için hava ulaşımı olmazsa olmazlar arasında. Yatırımcı da, turistte ulaşım kolaylığı ister. Erzurum bunu dikkate almak zorunda.” dedi.


FORMÜL KENDİLİĞİNDEN GELİŞTİ


Erzurum Sivil Toplum Platformu olarak bu anlamda üzerlerine düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduklarının altını çizen Güvenli, bu yönde bir formülün kendiliğinden geliştiğini de kaydetti. Güvenli, geçtiğimiz yıllarda bir özel havayolu firmasının Erzurum-Tebriz arasında uçak seferleri başlatabileceği beyanında bulunduğunu dile getirerek, “Bu firma seferberleri başlatmak için Erzurum´dan finansal anlamda garantörlük istedi. Biz de bu konuda bazı temaslarda bulunduk, ama maalesef sıcak bakılmadı.” dedi. Güvenli, “Uçak seferlerinin başlaması ve istikrarlı hale gelmesi için Erzurum´un uçuş hizmeti verecek firmalara ilk etapta destek olması gerekiyor. Yolcu sayısı bir zaman sonra arzu edilen seviyeye gelecektir ve Erzurum büyük kazanç elde edecektir.” diye konuştu. (GÜNEBAKIŞ)

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler