Erzurum’da 286 bin arı kolonisi var

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EKONOMİ Haberleri 30.05.2020 00:58:00
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilde arı koloniis rakamlarını paylaştı.
Erzurum’da 286 bin arı kolonisi var

 
Sinan AYDINın haberi...
 
 
 
RADARHABER / ERZURUM
Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ildeki arı kolonisi ve üretillen bal miktarı ile ilgili bilgiler paylaştı. Buna gore; Erzurum’da 143 bin yerli arıcılara ait arı kolonisi, bir o kadar da göçerlere ait arı kolonisi bulunuyor. İlde mevsimsel değişiklik olmakla birlikte 1500 ton civarında da bal üretiliyor. Açıklanan rakamlar, Erzurum’un Türkiye’nin arıcılıktaki lider illerin başında geldiğini de gözler önüne seriyor. İl tarım ve orman müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi: “ İlimizde 143 bin yerli arıcılarımıza ait Arı Kolonimiz ve bu kadar da göçer arıcılarımıza ait Arı Kolonimiz bulunmaktadır. İl olarak mevsimsel değişim olmakla birlikte 1500 ton civarında bal üretmekteyiz. ’’ 
 
 
 
ERZURUM BU ALANDA BAŞKENT KONUMUNDA
 
 
Erzurum iklim koşulları sayesinde her bölgesinde arıcılık yapılabilecek bir coğrafyaya sahip! Erzurum'da arı yetiştiriciliği (arıcılık) yaparak para kazanmak için oldukça elverişli özelliklere sahip iller arasında ilk sırada yer alıyor. Erzurum ve Rize bölgesi, arıcılık için son derece elverişli bölgeler arasında yer alıyor. Bu yörelerde her ne kadar babadan oğula geçen bir kültürün parçası olarak öğrenilse de, açılan halk eğitim kurslarıyla toplumun geneli bu konuda bilgilendirilmeye çalışılıyor. Çünkü Erzurum iklim koşulları sayesinde her bölgesinde arıcılık yapılabilecek bir coğrafyaya sahip!  Evet, balın bir şifa kaynağı olduğunu hepimiz biliyoruz. Tabii günümüzde her şeyin sahtesinin yapıldığı düşünülürse, baldan ziyade organik balların ne kadar önem taşıdığını anlayabilirsiniz. 
 
 
Kimler Arı Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanabilir?
 
 
Gelelim, bu işin kimler tarafından yapılabileceğine. Arıcılık yapmak isteyenler, bu iş hakkındaki tüm detayları öğrenmelisiniz. İsterseniz ara ara düzenlenen arıcılık kurslarına katılmayı da deneyebilirsiniz. Sonuçta siz yeter ki öğrenmek isteyin. Mesela, bazıları bu işe bir hobi olarak başlar ve daha sonra usta birer arıcı olup çıkarlar. Diğer taraftan, bu iş için sermayeye ihtiyacınız olacağını da bilmelisiniz. Ama eğer yeterli sermayeniz yoksa devletin arıcılar için sunduğu özel kredilerden faydalanmayı deneyebilirsiniz. Ve devlet kredisi almak istiyorsanız, en az 30 kovan arıyla işe başlamanız gerektiğini de bilin.
 
 
Arıcılık Yaparak Ne Kadar Para Kazanılır?
 
 
Aslında, bu sorunun cevabı sizin işinizi ne kadar iyi yaptığınıza bağlı olarak değişecektir. Yani arıları yönetim biçiminiz, kovan sayınız, kaç personelle çalıştığınız, sabit mi yoksa gezginci arıcılık mı yapıyor olduğunuz gibi faktörler kazancınıza direk etki edecektir. Eğer işinizi gerçekten iyi bir şekilde yapıyorsanız, iyi bir gelir elde edebilirsiniz. Ayrıca iyi bir verim elde ederseniz, satacağınız kavanoz kavanoz ballardan bal gibi para kazanırsınız!
Öte yandan; bazılarının ağzından “arıcılıkta para yok” gibi sözler duymuş olabilirsiniz. Ancak bu tür bilgilere kulak asmamanızı ve gereken araştırmayı yapmanızı öneririm. Sonuçta her işte iyi kazananlar ve işi batıranlar olacaktır, değil mi? Bu şansa değil planlı çalışmaya ve yeterli bilgi birikimine bağlı olarak belirlenecektir. Yani, arıcılık para kazandırır mı diyecek olursanız, evet kesinlikle kazandırır diyebilirim. Bu iş, en kötü ihtimalle kendini amorti eden bir iş olarak da gösterilebilir. 
Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler