Erzurum'da 34 bin 451 anneye yardım yapıldı

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EKONOMİ Haberleri 30.04.2018 15:13:00
2015 yılının Mayıs ayında yürürlüğü giren doğum yardımı uygulaması kapsamında...
Erzurum'da 34 bin 451 anneye yardım yapıldı

 

Sinan AYDIN'ın -ÖZEL- Haberi...


RADARHABER / ERZURUM 

2015 yılının Mayıs ayında yürürlüğü giren doğum yardımı uygulaması kapsamında, Erzurum´da 3 yılda 34 bin 451 aileye doğum yardımı desteği sağlandı.

Geçen yıl 13 bin 547 anneye toplamda 6 milyon 404 bin TL ödemenin yapıldığı ilde, bu yılın ilk 3 ayında ise 2 bin 663 anneye toplamda 1 milyon 404 bin TL doğum yardımı desteği sağlandı. Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Cemil İlbaş, doğum yardımı uygulamasının Erzurum´daki sonuçlarını gazeteniz GÜNEBAKIŞ´la paylaştı. Şuana kadar 34 bin 451 anneye doğum yardımında bulunulduğunu ifade eden İlbaş, bu yılın Ocak, Şubat ve Mart ayları arasında 2 bin 663 anneye 1 milyon 404 bin TL ödeme yapıldığını söyledi.

 

1 YILDA 6 MİLYON 287 BİN TL ÖDENDİ

 

Müdür İlbaş, ildeki doğum yardımı destek tablosu ile ilgili açıklamalarına şöyle devam etti: “2017 yılında 13 bin 547 anneye 6 milyon 287 bin TL ödeme yapıldı. Bakanımız Sayın Fatma Betül Sayan Kaya´nın desteğiyle, doğum yardımlarıyla dinamik nüfus yapısının korunması yolunda önemli adımlar atıyoruz. Doğum Yardımı programı 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ilgili maddesi doğrultusunda 15 Mayıs 2015 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlamıştır. Bu hükme göre Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400.TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında doğum yardımı yapılmaktadır. Doğum yardımı başvurularına 15 Mayıs 2015 tarihinde başlanılmıştır. Doğum yardımı annenin sağ ve Türk vatandaşı olması durumunda anneye yapılacaktır. Valiliğimizin koordinasyonunda önemli çalışmalara imza atıyoruz. Başvurular, İl Müdürlüğümüz ile bağlı kuruluşlarımız olan Yakutiye Sosyal Hizmet Merkezi, Palandöken Sosyal Hizmet, Oltu Sosyal Hizmet Merkezi ve Aziziye Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılmaktadır´´

 

Doğum Yardımı nedir, kimler alabilir, başvurular nereye yapılıyor, yardım borca karşılık haczedilebiliyor mu?

 

Doğum yardımı ile ilgili aklınıza takılan sorular ve bilmeniz gerekenler ise şunlar:

 

Doğum yardımı nedir?

Süt parası için doğum yapan kişinin kendisinin veya eşinin SSK veya Bağ-Kur´lu olması ve en az 120 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Kadına 15 Mayıs 2015´ten sonra doğan ilk çocuk için 300, ikinci çocuk ta 400, üçüncü çocukta 600 TL doğum yardımı yapılır.

Kimler doğum yardımı alabilir?

Doğum yardımından Türk vatandaşları ve mavi kartlılar yararlanabilirler. Annenin ya da babanın veya her ikisinin Türk vatandaşı olması halinde doğum yardımından yararlanmak mümkündür. Dolayısıyla yalnızca annenin Türk vatandaşı olması halinde doğum yardımından yararlanılabileceği gibi, yalnızca babanın Türk vatandaşı olması halinde de doğum yardımından yararlanılabilir.

Başvurular nereye yapılıyor?

Yardım için başvurular, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tl Müdürlüklerine, Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine, ilçelerde ise kaymakamlık binalarının içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılacak. Başvuru yaparken yeni doğan çocuğun nüfus cüzdanı yanınızda olmalı. Anne ya da baba çocuğun TC kimlik numarasıyla isterse Aile Bakanlığı´nın internet sitesi üzerinden de başvuru yapabilir.

Doğum yardımı parası hangi hesaba yatacak?

Başvurunuzdan sonra size yapılacak yardım parası PTT´ye adınıza yatırılacaktır. Bu para direk annenin adı ve soyadı üzerine yatar. Ve sadece anne çekebilir. Ayrıca e-devlet üzerinden doğum parası hakkı sorgulanabiliyor.

Yardım borca karşılık haczedilebilir mi?

Doğum yardımı hiçbir vergi kesintisine tabi olmadığı gibi haczedilmesi de mümkün değildir. Bu nedenle doğum yardımı alacak kişinin borcu olması halinde doğum yardımına haciz konulması söz konusu olamayacaktır. (GÜNEBAKIŞ)  

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler