HES'ler Erzurum'da tüketimin iki katı üretiyor

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EKONOMİ Haberleri 09.12.2015 11:35:00

RADARHABER / ERZURUM

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan Hidroelektrik Santraller (HES) doğuda enerji üretmeye devam ediyor. Bu kapsamda, Erzurum ve Erzincan’da tüketilen enerjinin iki katı kadar enerji aynı illerdeki HES’lerden üretiliyor. 

HES’LER SAYESİNDE ENERJİ ALANINDA DIŞA BAĞIMLILIK AZALIYOR
Dünya’da hızla artan nüfus oranı ile beraber enerji sarfiyatı ve kullanımı da giderek artıyor. Türkiye’deki enerji üretimine katkıda bulunmak maksadıyla Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde kurulan HES’ler artan talepleri karşılayarak enerji noktasında ülkemize katma değer üretiyor. DSİ tarafından Erzurum ve Erzincan’da kurulan HES’lerde de üretilen enerjinin iki ilin enerji tüketiminden iki kat daha fazla olması enerji alanında ki dışa bağımlılığı azaltıyor.

İKİ İLDE TOPLAM 881,5 MİLYON KİLOWATT SAAT ENERJİ ÜRETİLİYOR
Erzurum ve Erzincan illerinde bulunan toplam 37 adet HES’ten 881,5 milyon kiloWatt.saat enerji üretiliyor. Bu iki ilin yüz ölçümleri, aydınlanma alanları, havanın erken kararması, ısınma ihtiyacı ve kış aylarında daha da artan elektrik ihtiyacı göz önüne alındığında tüketilen enerji miktarının 474 milyon kiloWatt.saat olduğu ve üretilen enerjinin yarısının kullanıldığı görülüyor.
İki ilde HES’lerden üretilen enerjinin bölgenin tüketiminden 2 kat daha fazla olması, enerji ihtiyacında dışa bağımlı olan ülkemizde yıllık enerji miktarları yüksek olan diğer HES tesislerinin de ivedilikle faaliyete geçirilmesini zorunlu kılıyor.

“HES’LER TÜRKİYE’DE ELEKTRİĞİN SİGORTASIDIR”
HES’lerin yapılmasının Türkiye için bir zaruret olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu “Biz su zengini bir ülke değiliz. Suyumuzu verimli kullanmamız gerekiyor. Ayrıca doğalgazı ithal ediyoruz ve buralardan ürettiğimiz elektrik cari açığımızı yükseltiyor. Bu yüzden HES’lerden üretilen elektriğe önem veriyor ve destekliyoruz. Bütün dünyada hidroelektrik potansiyelin yüzde 90’ı kullanılıyor. 2003 yılında Türkiye potansiyelinin yüzde 18’ini kullanıyordu. Su akıyor biz bakıyorduk. Son yıllarda yaptığımız hidroelektrik enerji yatırımlarıyla üretimde şaha kalktık.
26 milyar kilovatlık üretimi 82,8 milyar kilovata çıkarttık. Bütün dünyada teşvik edilen çevreci HES’leri inşaa ediyoruz. HES’ler Türkiye’de elektriğin sigortasıdır. Buna karşı çıkmak doğru değildir” ifadelerini kullandı. 

Etiketler : Erzurum, enerji, HES, santral,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler