İspir Elmalı mağarası dünyaya tanıtılacak

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EKONOMİ Haberleri 03.07.2019 17:08:00
İspir’deki Elmalı mağarasının dünyaya tanıtılması için harekete geçildi.
İspir Elmalı mağarası dünyaya tanıtılacak

Sinan AYDIN'ın haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM 

Erzurum’un İspir ilçesinde bulunan ve yaşlı kireçtaşları içerisinde oluşmuş olan Elmalı mağarası, turizme kazandırılacak. Bu kapsamda İspir Belediye Başkanı Ahmet Coşkun, beraberinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz ile birlikte Elmalı mağarasında gezi ve incelemede bulundu.  Elmalı mağarasını turizme açacaklarını söyleyen Başkan Coşkun, ‘‘ İnşallah Turizme açacağız. Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, Muhtarımız Yaşar Dursun ve dostlarımızla mağaraya tırmandık. Çok büyük bir değerimiz olan Elmalı Mağaramız sadece ülkemiz de değil belki de dünyada eşine az rastlanır bir doğa harikası. Şimdiden hayırlı olsun. Elmalı sizleri bekliyor’’ dedi.

 

5 BİN KİŞİYİ BARINDIRABİLECEK GENİŞLİKTE BİR MAĞARA
 

Elmalı mağarası, İspir’e bağlı Elmalı Mahallesi sınırları içinde yer almakta ve İspir'e 17 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Elmalı Mağarası, ülkemizin henüz tam olarak incelenmemiş mağaralarından biridir. Şu ana kadar mağaranın aydınlık ve yarı aydınlık bölümlerine dair bazı gözlemler yapılmıştır. Ulaşılan son noktadan ileriye doğru alçalarak devam eden mağaranın sadece girişten itibaren yaklaşık 400 metrelik bölümüne ulaşılmıştır. Bu mağara, 5.000 kişiyi rahatça barındırabilecek genişliktedir. Mağaranın diğer bölümlerine donanım yetersizliği, çökme tehlikesi, yarasa yoğunluğu, zifiri karanlık, zeminin kaygan oluşu gibi nedenler ve olası tehlikeler yüzünden girilememiştir. Süreç içinde yeni teçhizat ve donanımlı bir ekiple mağaranın girilemeyen bölümlerine de ulaşılması hedeflenmektedir.

 

 

 

İHTİYARLIK SAFHASINA ULAŞMIŞ FOSİL BİR MAĞARA

 

Mağara, Jura-Kretase yaşlı kireçtaşları içinde oluşmuş, havalandırma bölgesinde gelişmiş ve bugün itibariyle ihtiyarlık safhasına ulaşmış fosil bir mağaradır. Mağaranın girişi batıya bakar. Yüksekliği 2.5 metre, genişliği 2 metredir. Yatay yönde gelişme gösteren ve basamaklı, boyları 30 metreden 100 metreye kadar uzanan bir galeri sistemine sahip olan mağaranın giriş yerine göre derinliği 17 metredir. Mağarada toplam 8 adet salon ve bunların tabanında çamurlaşmış sığ su birikintisi bulunmaktadır. Mağara damlataşı oluşumları bakımından zengindir.

 

 

YARASALARIN DA YAŞADIĞI BİR MAĞARA

 

Mağaranın içerisi serin ve rutubetlidir. Tavanlarından sızmakta olan sular, salon ve koridorları tamamen karakteristik sarkıt ve dikitlerle doldurmuştur. Dikitlerin çoğu 0.6x4 metre ebadındadır. Mağaraya girişte sağ tarafta 4x6 metre ebadında ve 3 metre derinliğinde, tabii bir havuz da mevcuttur. Havuzdan sağ tarafa gidildiğinde 15-25 m boyunda, 7 metre yüksekliğinde büyük galeride 1,5 metre yüksekliğindeki sıra dikitlerde yoğunlaşarak yüzeyleşmiş 8-10 m boyunda taş masalar ile içerisindeki sarkıt, dikit ve yatıklar orijinallikleri ile çok güzel bir manzara vermektedir. Elmalı mağarasının girişi kanatlı hayvanlar, kemirgenler ve sürüngenler dışında kurt, çakal, ayı gibi hayvanların tırmanmasına uygun değildir. Mağarada tespit edilen tek tür yarasalar olmuştur. Galerilerdeki kalın dışkı tabakasından yola çıkarak yarasaların çok uzun zamandan beri bu mağarada yaşadığı anlaşılmaktadır. Mağarayı ziyaret etmek isteyenlerin Elmalı Mahallesi sakinlerinden yardım almaları tavsiye edilmektedir. Çünkü, birbirine benzeyen yan galeriler yüzünden bazı ziyaretçilerin çıkış noktasını bulmakta zorluk yaşadığı görülmüştür.  

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler