Model Apartman inşa ettiler

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EKONOMİ Haberleri 18.05.2013 15:40:00
Öğrenciler; şantiyelerde çalışan işçilerin çalışmalarını özümsemek amacıyla Türkiye de ilk defa yapılan 6 katlı betonarme model apartman inşa ettiler.
Model Apartman inşa ettiler



RADARHABER / ERZURUM

Atatürk Üniversitesi inşaat mühendisliği son sınıf örgün öğretim öğrencileri; mühendislik yaşamları boyunca karşılaşacağı sorunları kavramak ve şantiyelerde çalışan işçilerin çalışmalarını özümsemek amacıyla, projelendirilmesi ve işçiliği de dahil olmak üzere lisans seviyesinde Türkiye de ilk defa yapılan 6 katlı betonarme model apartman inşa ettiler. 

DAHA SAĞLAM
Öğrenciler önce yapıyı 6 katlı normal bir apartman olarak projelendirip, uygun varsayımlar yaparak yapıyı 1/10 ölçeğinde küçülttüler. Apartmanda kullanılan demirler, normal yapılarda kullanılan demirlere kıyasla çok küçük olduğundan projesine uygun şekilde demirleri yerleştirmek öğrencilerin başlıca problemlerinden biri oldu. Karşılaşılan diğer problemlerden biri ise apartmanın yapı elemanlarının (kolon, kiriş, döşeme ve temel) çok küçük olmasından dolayı kullanılacak betonun, yapı elemanlara yerleşecek şekilde tasarlanmasıydı. Öğrenciler, karşılaştıkları bu engele rağmen, aldıkları etkin ve uygulamalı eğitim neticesinde model apartmanda kullandıkları betonun, normal apartmanda kullanılan betondan 2-2,5 kat daha güçlü dayanıma sahip olmasını sağladılar.
 
DEPREME DAYANIKLI

Öğrenciler yaptıkları model apartmanın depreme dayanıklı olduğunu vurguladılar. İnşaat mühendisliği öğrencileri, böylelikle deprem sonucu hasar gören veya yıkılan binaların, binlerce insanın can ve mal kaybına neden olmasının, binanın uygun yaklaşımlarla inşa ettirilmesi neticesinde ortadan kalkmasının sağlanabileceğini göstermeye çalıştılar. Öğrenciler, modelin ince işleri de yapıldıktan sonra mühendislik fakültesi girişinde sergileneceğini ifade ettiler. 

Etiketler : model, apartman, inşa,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler