ATAKAR elektromobil takımı birinci oldu

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EĞİTİM Haberleri 12.08.2016 12:15:00

RADARHABER / ERZURUM 

1-7 Ağustos 2016 tarihleri arasında Kocaeli Körfez ilçesinde bulunan Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirilen “Efficiency Challenge Electric Vehicle”yarışına bu yıl 3. kez ATAKAR takımı ile katılan Erzurum Atatürk Üniversitesi, hazırladığı teknik tasarım raporu ve yarışmada başardığı düşük enerji tüketimi dikkate alınarak Tasarım Dalında birinci olmaya hak kazandı. 

TÜBİTAK tarafından düzenlenen bu yarışlara bu yıl toplam 34 üniversite müracaat etmiş ve 26 takım teknik kontrollerden geçerek yarışmaya katılmaya hak kazandı. ATAKAR takımı teknik kontrollerden ilk ve tek seferde geçerek yarışmaya hak kazanan ilk takım oldu.

Aracın mekanik tasarımı Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü, elektrik bileşenlerinin tasarımı ise Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerince üretimi AR-GE inovasyon laboratuvarında gerçekleştirildi. Farklı kategorilerde düzenlenen yarış organizasyonları ile alternatif enerji ile çalışan araçlarla ilgili yerli üretimin artırılması ve katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, katılımcıların alternatif enerjilerle ilgili araştırma imkânı edinip dünyadaki gelişmeleri takip etmeleri, deneyim kazanmaları ve bu yolla alternatif enerji kaynaklarının kullanımı konusunda ülke genelinde farkındalığın artırılmasının amaçlandığı yarışlarda ki amaç enerji tüketimini min. seviyede tutularak 65 dk. içerisinde yaklaşık 2 km uzunluğundaki pistte 30 tur atabilmektir. ATAKAR yarışmada 30 turun tamamını atan 5 takımdan birisi olmuş ve yaklaşık 60 km’de harcadığı enerji tüketimi ile iyi bir başarı elde etmiştir. Bu yıl yarışlarda ATAKAR 30 tur sonucunda 1335 Wh enerji tüketmiştir. 1 kwh elektrik enerjisinin birim fiyatı yaklaşık olarak 40 kuruş olduğu düşünüldüğünde yapılan oran-orantı hesabı sonucu söyleyebiliriz ki ATAKAR aracı 100 km başına yaklaşık 1 TL değerinde bir tüketim gerçekleştirmektedir. Aracın menzili artırılabilir ve hızı 110-120 km/h hıza ulaşabilir durumdadır.  Alınan dereceden ve kazanılan başarıdan son derece memnun ve gururlu olan mühendislik fakültesi dekanlığı, Rektörlüğün desteği ile fakültenin daha başarılı mühendisler yetiştirebilmesi için önemli olduğunu bildirdi.

 

YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler