Atatürk Üniversitesi Kampüs Master Planı Tamam

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EĞİTİM Haberleri 03.01.2018 14:46:00

RADARHABER / ERZURUM
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın talimatıyla hazırlanan Atatürk Üniversitesi Sürdürülebilir Kampüs Master Planı, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bünyesinde oluşturulan ekip tarafından tamamlandı. Kampüs master planları; kampüs içerisindeki yapıların, dolaşım sistemi ile üniversite birimlerinin üniversitenin misyonu ve vizyonu çerçevesinde düzenlenmesini amaçlıyor. Atatürk Üniversitesi Sürdürülebilir Kampüs Master Planı da Atatürk Üniversitesinin belirlediği öz ülkü ve bağlı hedeflerine erişmesi, fiziksel ve mekânsal ihtiyaçlara cevap vermesi amacıyla hazırlandı.
 
1955 Yılından Sonra Hazırlanan İlk Plan
 
Master plan mekânsal gelişme (1/5.000) ve uygulama (1/1.000) planları ile bunlara ilişkin rapor, rapor ekleri, detay görselleri ve maketten (1/1000) oluşmaktadır. 1955 yılında Atatürk Üniversitesinin kuruluşunda oluşturulan gelişme şeması sonrasında hazırlanan ilk mekânsal gelişme ve uygulama planı olması ve gelecek 100 yıllık dönemde yaşanacak mekânsal değişim, dönüşüm ve gelişimlerin tamamına yön verecek olması nedeniyle büyük önem arz ediyor. Yaklaşık bir yıldır devam eden plan, katılımcılığı sağlamak açısından Atatürk Üniversitesi bünyesindeki 40 akademik ve idari birim ile görüşülerek ihtiyaç tespiti yapılarak, kampüs geneli için görüşler alındı. Kampüs gelişme kurgusuna göre merkez kampüsün Fen Bilimleri Odağı yeniden düzenlenirken, Sosyal Bilimler Odağı ve Sağlık Kampüsünü içeren yeni gelişme alanları da (Batı-I ve Batı-II Kampüsleri) planlandı.
 
Rektör Çomaklı: “Canlı Bir Sosyal Yaşamın Oluşmasını Hedefledik”
 
Gelişen ve değişen dünyaya ayak uyduran bir kampüs kurmak için çalıştıklarını belirten Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Batı-I Kampüsü olarak adlandırılan bölümü, içerdiği doğa parkı, kütüphane, yemekhane, çarşı, spor merkezleri gibi öğrenci odaklı, kampüs kullanıcılarını bir araya getiren fonksiyonlarla kampüs yerleşkesini birbirine bağlayan etkin bir merkez olarak hazırladık. Araç yolları ve otoparklar kampüs yapılı alanının çevresine alınarak daha fazla açık alan yaratılarak özellikle akademik bölgeler içinde oluşturulan yaya aksında (alle) farklı ulaşım modları birlikte kurgulandı. Böylece soğuk kış günlerinde dahi canlı bir sosyal yaşamın oluşmasını hedefledik. Üniversitemizin büyüme hedefine uygun olacak şekilde yeni yurt alanları ve lojmanlar planlanmakta, mevcut lojman bölgesinde de yeni düzenlemeler yapılması öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.
 
“Bir Yol Gösterici Olmayı Hedeflemekteyiz”
 
Kampüs master planı hazırlanırken oldukça esnek bir gelecek tasarımı yapılmaya çalışıldığına dikkat çeken Çomaklı; çözümler üretilirken ortaya koyduğu temel ilişki biçimleri, alan kullanım esasları ve gelişme ilkeleri ile bir yol gösterici olmayı hedeflemekteyiz. Böylece yaklaşık 1000ha’lık bir alanda her birimi ile birlikte çalışan, akademik ve sosyal yaşamı destekleyen sürdürülebilirlik ilkeleri ile uyumlu, üniversitemizin “Akademik Mükemmelliyet” ve “Projeci Üretken Üniversite” hedeflerine ulaşması yolunda yaratıcılığı ve entegrasyonu destekleyecek fiziksel bir çevre kurmak esas amacımız oldu” diyerek sözlerini tamamladı. 
Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler