Bayan Gül Erzurum’da

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EĞİTİM Haberleri 20.05.2013 13:30:00
Cumhurbaşkanı Abdulah Gül’ün eşi Hayrunisa Gül, Erzurum'da ‘konuşan kitap şenliği’ programına katıldı.
 Bayan Gül Erzurum’da

Soner İSTANBULLU'nun haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM 

Çocukların okuma bilincini geliştirmek ve çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak amacı ile Cumhurbaşkanı Abdulah Gül’ün eşi Hayrunisa Gül’ün başlattığı ‘konuşan kitap şenliği’ programı çerçevesinde, Erzurum’da program düzenlendi. Programda konuşma yapan Hayrunisa Gül, Steve Jobs, ibni sina gibi isimlerden örnekler vererek kitap okumanın çocuklar tarafından alışkanlık haline getirilmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.

BAYAN GÜL: GEÇMİŞİN GÖLGESİNDE KALMAMALIYIZ

Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen programa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Eşi Hayrunisa Gül Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, çok sayıda davetli ve ilkokul ve ortaokul öğrencilerinden oluşan guruplar katıldı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı salona gelen Hayrunisa Gül alkışlarla karşılandı. Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen programda ilk konuşmacı olarak kürsüye çıkan Hayrunisa Gül, konuşmasına Steve Jobs’un hayat hikâyesini anlatarak başladı. Steve Jobs’un  hayatının bir kitap okuması ile değiştiğini ifade eden Bayan Gül “Her konuda olduğu gibi okuma konusunda da ecdadımıza layık olmalı; geçmişin gerisinde kalmamalıyız” dedi. Gül, birçok yaşamın bir kitapla başladığını ve büyük başarıya sahip olan toplumların kitap okuma eğitimleri ve kitaba verdikleri değerler sonrasında başarıyı yakalayabildiklerini ifade etti. Bayan Gül “Çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak bireylerin ailelerin ve öğretmenlerimizin sorumluluğu olduğu kadar devletimizin, milletimizin, kısacası hepimizin sorumluluğudur. Yaptığımız ziyaretlerde görüyoruz ki, gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde bu konu ile ilgili özel olarak ilgileniliyor. Çocuklara kitap sevgisi aşılamak amacıyla ulusal okuma programı hazırlanıyor. Kütüphaneler kuruluyor, yaygınlaştırılıyor ve çocuklar için cazibe merkezi haline getiriliyor” dedi.

“KÜTÜPHANELERİMİZ NE YAZİKKİ GERİLERDE”

Bayan Gül, konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkemizde de 900 yıllık bir kütüphane geleneği var. Osmanlı imparatorluğunun ilk dönemlerinden itibaren kütüphaneler, camii, türe, medrese ve imarethane gibi kurumlar içinde yer almıştır. İmparatorluğun büyümesi ile birlikte Anadolu’nun birçok yerine kütüphaneler kurulmuştur. Dönemin devlet ve din büyükleri tarafından kurulan ve vakıflar yolu ile yaşatılan bu kütüphanelerden bazıları, koleksiyonları ile günümüzde de varlığını sürdürmüştür. Çocukluk anılarımda müstesna bir yeri olan ve her okul çıkışında uğrak yeri yaptığım Beyazıt Kütüphanesi de bunlardan biri… Osmanlı döneminde devlet eliyle kurulmuş ilk kütüphane olan Beyazıt Kütüphanesi, yüzyıllardır benim gibi binlerce çocuğa kitap sevgisi aşılamıştır. Ancak günümüzde ne yazık ki kütüphanelerimiz nitelik ve nicelik bakımından gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde. Uluslar arası standartlara göre Türkiye’deki halk kütüphanelerinde 123 milyonu aşkın kitap bulunması gerekirken 13 milyon kitabımız var” dedi. Birkaç Ülkeden örnekler vererek belediyelerin, sivil toplum örgütlerinin kütüphane konusunda çalışmalar yürütmesi gerektiğini söyleyen Hayrunisaü Gül “5 milyon Nüfuslu Fillandiya’da bin 202 kütüphane bulunurken 70 milyonluk Türkiye’de bu rakam sadece bin 434. bizim ecdadımız sefere bile çıkarken kervanlarında kitap taşıyan bir neslin evlatları olarak bu konuda ki duyarlılığımızı arttırmalı ve çalışmalar yürütmeliyiz.”

BAYAN GÜL’E MÜZİK ZİYAFETİ

Konuşmasında sık sık kütüphanelere ve kitap okuma bilincinin arttırılması gerektiğine vurgu yapan Bayan Gül kütüphanelerin içinde bulunulan zamana göre uyarlanmasını ve teknolojik donanımlarla ilgi çekici bir merkez haline dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti. Salonda bulunanlara seslenen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrunisa Gül, “Tek bir çocuğun bile hayatını değiştirecek kitaba ulaşmasına vesile olursanız, inanın hem bu dünyada hem de ahrettiniz için arkanızda bırakacağınız en kıymetli eser bu olacaktır” nasihatinde bulundu. Cumhurbaşkanı Eşi Hahrunisa Gül”ün Konuşmasının ardından ise Mehmet Alpay’ın Moderatörlüğünde Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve Şair Nurullah Genç ile söyleşi düzenlendi. Programda yerel ses sanatçıları Nunullah Akçayır ve Aşıklar da sahne alarak programa katılanlara doyumsuz bir an yaşattı.

 

 

 

 

Etiketler : kitap, program, Hayrunnisa,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler