Cebimizde yıldırım taşıyoruz!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EĞİTİM Haberleri 15.10.2018 22:14:00
Doç.Dr. Bülent Çavuşoğlu, yıldırım çarpmalarına neden olan önemli detayı açıkladı.
Cebimizde yıldırım taşıyoruz!

Sinan AYDIN'ın haberi...

RADARHABER / ERZURUM
Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Bülent Çavuşoğlu, yıldırım çarpmalarına neden olan önemli detayı açıkladı. Türkiye´de son bir yılda 18 kişi yıldırım çarpması sonucu hayatını kaybetti, 17 kişi ise yaralandı. 2´si Erzurum´da olmak üzere vefat edenlerden 4´ü cep telefonuyla konuşurken, diğerleri açık arazide ya da ağaç altında yıldırıma yakalandı. 17 kişi de yaralandı. Yağmur sırasında ağaç altında veya açık alanda kalanların yıldırıma yakalandı. Olaylarda en fazla dikkat çeken ise 4 kişinin cep telefonuyla konuşurken yıldırım çarpması sonucu hayatını kaybetmesi. Erzurum, Malatya, Batman, Şırnak, Çanakkale, Van, Kütahya, Tokat, Edirne, Muş, Bursa, İzmir, Aydın, Adana, Denizli, Sakarya, Eskişehir ve Diyarbakır´da yaşanan yıldırım çarpmalarında 18 kişi öldü, 17 kişi yaralandı, çok sayıda hayvan ise telef oldu.

CEP TELEFONU İLE KONUŞANLAR YILDIRIMI ÇEKİYOR

Sağanak yağışların etkili olduğu dönemlerde, insan yaşamını etkileyen yıldırım çarpması vakaları en çok yayla gibi açık arazilerde yaşanıyor. 7 kişi yaylada yıldırıma yakalanırken, 5 kişiyi ağaç dibinde yıldırım çarptı. 5 vakanın da değişik sebeplerle meydana geldiği ülkede, en büyük dikkati çeken olay ise 4 kişinin cep telefonuyla konuşurken yıldırıma yakalanmaları oldu. Erzurum´da 2, Malatya ve Çanakkale´de birer olmak üzere 4 kişi cep telefonuyla konuşma yaptıkları sırada yıldırım çarpması sonucu hayatlarını kaybetti. Sonbaharla birlikte yağış mevsiminin de başlamasıyla yaşanabilecek yıldırım çarpma vakalarını değerlendiren Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Haberleşme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Çavuşoğlu, yıldırımın yüksek miktarda enerji yüklenmesinin deşarjı ile oluştuğunu belirtti. Çavuşoğlu, “Bu deşarj bulutlardan toprağa doğru olmaktadır. Bulutlardan toprağa ulaşmaya çalışan yıldırım, gidilebilecek en kolay yoldan ilerler. Havanın elektriksel geçirgenliği az olduğu için yıldırım elektriksel iletkenliği daha iyi olan metal, su, ağaç vb. maddeler üzerinden toprağa ulaşma eğilimindedirler. Paratonerler bu mantık kullanılarak yapılır. En uzun iletkenin, bina değil de daha iyi bir iletken olan metalin olması sağlanır ve yıldırım binaya zarar vermeden toprağa ulaşabilir” dedi.

“ARAZİDE İNSAN PARATONER GİBİDİR”

Yaylada yıldırım çarpma vakalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Bülent Çavuşoğlu, arazide insanın adeta paratoner görevi yaptığını söyledi. İnsanın havadan daha iyi bir iletken olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, “Özellikle açık bir arazide insanların kendisi de havadan daha iyi bir iletken olduklarından, yıldırım için bir nevi paratoner etkisi görürler. Eğer açık bir arazide yağışlı ve gök gürültülü bir havada bulunuyorsak, yıldırım tehlikesine karşı mümkün olan en kısa sürede bir binaya sığınmalı, eğer bu mümkün değilse yükseltimizi azaltmak için çömelip, beklemek gerekir. Kesinlikle elektrik direği, ağaç vb. altına sığınmamak gerekir” diye konuştu. Türkiye genelinde 4 kişinin cep telefonuyla konuşurken yıldırım çarpması sonucu hayatını kaybetmeleriyle ilgili soruya da cevap veren Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Son günlerde, özelikle cep telefonu kullanırken yıldırım çarpma vakalarına rastlanılmaktadır. Doğal olarak,  cep telefonu ile konuşmak yıldırım çarpması riskini artırır mı sorusu akıllara gelmektedir. Telefon ile konuşmanın bu riski artırdığına dair bilinen bir araştırma bulunmamaktadır. Ancak, telefonlar metal aksamlar bulundurduklarından ve açık arazide, özellikle telefonla konuşurken, baş hizasında tutulduğundan bu metalin zaten çok yakınlara düşecek bir yıldırımı telefonunuza ve direk size yönlendirme riski olduğu söylenebilir. Ancak sadece telefonun değil, herhangi bir metalin aynı etkiyi oluşturabileceğini de vurgulamak gerekir. Yıldırım çarpmasının ölümle sonuçlanmasının en büyük nedeni, toprağa doğru yol alırken vücudumuzun hayati organlarından geçmesidir. Cep telefonunun, aslında insan derisi üzerinden toprağa ulaşılabilecek nitelikte akımlar için yeni yollar yaratarak, beyin ve kalp gibi hayati organlara ulaşmasına neden olabileceği de düşünülebilirse de, aynı durumda cep telefonu kullanılmasaydı, yıldırım çarpmasından kaçınılabilirdi gibi bir çıkarım yapmak pek mümkün değildir.”

İŞTE YILDIRIMDAN KORUNMANIN YOLLARI

Yağmurlu havalarda insanların sığınacak yer bulamadıkları zaman çömelerek oturmaları, ağaç diplerini tercih etmemeleri uyarılarında bulunan Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Aslında yıldırım düşme riski olan havalarda elektrikli kablolu elektrikli aletler kullanmak veya bunlarla temas halinde olmak çok daha tehlikelidir. Kablosuz cihazları kullanmanın yıldırım çarpması riskini artırdığını ortaya koyan bir bilimsel çalışma bizim bildiğimiz kadarıyla bulunmamaktadır. Ancak yukarıda bahsettiğimiz ihtimalleri de bertaraf edebilmek için eğer böyle bir havada açık bir arazide bulunuyorsak, cep telefonu konuşmamızı hemen sonlandırarak yukarıda belirttiğimiz özelliklerde sığınacak bir yer aramak ya da aracımızın içerisine girerek ve aracımızın metal aksamları ile temastan kaçınarak bölgeden hemen uzaklaşmak, yapılacak en faydalı şey olacaktır.” 
Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler