Erzurum eğitimine Japon ruhu modeli!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EĞİTİM Haberleri 23.09.2013 13:25:00

Soner İSTANBULLU'nun haberi...

RADARHABER / ERZURUM  

Erzurum’da başlayan yeni eğitim öğretim yılında bir ilke imza atılarak İlk Öğretim Öğrencileri tarihlerini tanıyabilmeleri içen Kurtuluş savaşına tanıklık etmiş Tarihi tabyalar gezdirilip kurtuluş savaşı anlatılacak. Tarihi Tabyalarda başlatılan projenin ilk gezisinde konuşan Vali Doktor Ahmet Altıparmak “Japon ruhu gibi bizde tarihimizi tanıyacağız. Bizim Japonların Hiroşima’sına bedel Çanakkale zaferimiz ve kurtuluş savaşımız var. O ruhu yaşayıp tarihimizi tanımamız gerekiyor” dedi.

“GENÇLİK ECDADIYLA BULUŞUYOR”

Erzurum’da iki yıl önce ilk temelleri atılan ancak hayata geçirilemeyen ‘Gençlik ecdadı ile buluşuyor projesi’, 2013-2014 eğitim öğretim yılında başlatıldı. Yeni eğitim öğretim yılının ikinci haftasında sabah Erken saatlerinde tarihi Aziziye Tabyalarına götürülen çocuklar tarihi bire bir görerek öğrendiler. Aziziye Tabyalarında yapılan programa Erzurum Valisi Doktor Ahmet Altıparmak, Erzurum Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bilge kurum yöneticileri ve 2 yüz öğrenci katıldı. Programda konuşma yapan Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bilge projenin iki yıl önce hazırlandığını ancak uygun ortamın bulunmadığı için bu güne kaldığını belirtti. Bilge “Gençlik spor müdürlüğüne başvurusu yaptıktan sonra Sayın Valimiz devreye girdi ve bu sene bu programı yapmamız mümkün oldu. Bu gün bu işin bu kadarda zor olmadığını gördük. Programımız 5 gün boyunca günde 4 seans ve 2 yüzer öğrenciyle günlük 800 öğrenci tabyaları gezip tarihleri hakkında bilgi alabilecek. Bu konu da tek vücut olan tüm kurumlara da teşekkürlerimi bildiriyorum” dedi. 

EĞİTİME JAPON RUHU

Programda konuşma yapan Vali Ahmet Altıparmak ise böyle bir programın yıllar önce başlatılması gerektiğini söyleyerek anlattığı bir hikayenin ardından “Japon ruhu gibi bizde tarihimizi öğrenmek için tarihi mekanlarımızı gezmeliyiz” dedi. Vali Altıparmak “Türkiye’den bir heyet Japonya’da incelemelerde bulunmak için ziyarette bulunmuş. Japon ev sahiplerine Japonların bu çalışma ruhunun nereden geldiğini soran Türk Heyete Japon ev sahipleri Türk heyetten erken saatte kalkmalarını kendilerini bir yere götüreceklerini söylemiş. Sabah erken saatlerinde Japonlar Türk heyeti Hiroşima’ya götürdüklerinde binlerce çocuğun boş bir arazide olduğunu görmüş, bu da o Japon ruhunu geliştiren en büyük olaydır tarihlerini yakından inceleyip, nelerin olduğunu yakından görüyor. Türk heyetin bizde böyle bir olay yaşanmadı cevabına Japonlar sizde Çanakkale zaferi gibi Hiroşima’ya bedel bir olay yaşanmıştır deyince tük heyet mahcup olmuştur. İşte bizde bugün burada o Japon ruhunu yakalamak için gelecekte azimle hırsla çalışmak için geçmişimizde nelerin yaşandığını çok iyi bilmemiz gerekiyor” diye konuştu. Vali Altıparmak’ın konuşmasının ardından İlköğretim Öğrencilerinden oluşan bir koro Erzurum Türkilerini seslendirdi. Söylenen türkülere Erzurum Valisi Altıparmak da eşlik etti. Duygulu anlar yaşanan programda Tarihçi Muzaffer Taşyürek tabyaların tarihini çocuklara anlatarak ilk tarih dersini vermiş oldu. Ardından çocuklar tarihi tabyaları gezerek ecdadının savaştığı tarih kokan yapıtları gezdi. Öğrencilerden Doğukan Sayanlı ilk kez tarihi Tabyaları gezme fırsatı bulduğunu belirterek duygulandığını dedelerinin bu topraklar için ne şartlarda savaştığını öğrenmiş olduğunu ifade etti.

 

Etiketler : Erzurum, tabya, eğitim, ruh,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler