Erzurum'da Ulusal İktisat Sempozyumu

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EĞİTİM Haberleri 24.10.2013 17:06:00

RADARHABER / ERZURUM
Türkiye Ekonomi Kurumu ile Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin ortaklaşa düzenlediği 17. Ulusal İktisat Sempozyumu Erzurum’da başladı. Türkiye Ekonomi Kurumu ( TEK) ile Atatürk Üniversite İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nce Erzurum’da düzenlenen 17. Ulusal İktisat Sempozyumu’nda Cari açık, Enerji Sektörü, Orta Doğu ve Asya Ülkeleri ile Ekonomik İlişkiler” konularında oturumlar düzenlenecek.Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi Salonu’nda düzenlenen 17. Ulusal İktisat Sempozyumu’na Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, İl Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, TEK Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur, ETSO Başkanı Lütfü Yücelik, Fakülte Dekanları, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.Ulusal bir sempozyumun Erzurum’da yapılmasının büyük bir önem taşıdığını ifade eden Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, böyle sempozyumlar genel Ankara , İstanbul gibi büyük şehirlerde yapıldığını söyledi. Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, ”Doğu’da, Doğu’nun merkezi olan Erzurum’da yapılması bizim için önem arz ediyor. Seçilen konu enerji, cari açık ve Orda ve Uzakdoğu Asya ülkeleri ile Ekonomik ilişkiler, düşündüğünüz zaman enerji hatlarının üzerinde olan Erzurum’da böyle bir toplantının yapılması önemlidir. Ülkemizin kalkınmasında son dönemlere göre hareketli bir çalışma var. Bizim bölgemizde de aynı şekilde yapılan tünel sayısı diğer illere göre fazlalık gösterir. Her ne kadar ülkemizde ortak iş kültüründe ciddi bir sıkıntı olduğunu hepimiz biliyorsak aynı zamanda bunu bürokraside de olduğu söylenebilir. Yer altı zenginliklerini değerlendirme noktasında bölgeler özellikle Doğu ve Güneydoğu gibi bölgelerin üzerine yeterince yoğunlaşılmamıştır. Bu manada istatistikçilerimiz veya ekonomicilerimiz bölgelerdeki kaynakların yer altı ve yer üstü zenginliklerinin ön plana çıkarılması noktasında yoğunlaşması gerektiğini düşünüyorum. İlçenin sorunları vardır bunları bu yoğunlaşmayla beraber sadece yereli çözmesini beklememek gerek. Bazen belediyenin, valiliğin, üniversitenin imkanı yetmiyor. Bunların bir arada ortaklaşa iş yapması mümkün görülmüyor. Bazen bu noktada merkezin müdahalesi görülüyor bazen de yerelin kendi başına yapabileceği işler oluyor. Bu manada yerelin yetkilendirilmesi gerekir. Türkiye’de belediyelerin yetkilendirilmesinin yanında valilik ve il müdürlüklerine de yetkilendirilmesi önem arz etmektedir. Türkiye’deki ekonomik çalışmalarda ve üretmelerdeki en büyük sıkıntılardan bir tanesi de iş yapabilme kolaylığıdır. Dünyadaki sıralamaya baktığımız zaman en geri sıralardayız. Bunun sebebi de ortak sorunları çözebilme kabiliyetimizin azlığıdır.” şeklinde konuştu.
 
REKTÖR KOÇAK: İNANCIM TAM
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak konuşmasında, Atatürk Üniversite’sinin sadece köklü birikimiyle değil, aynı zamanda geleceğe dair veri tabanlı öngörü ve planlamalarıyla da kentimizin, bölgemizin ve ülkemizin önemli aktör kurumlarından biri olduğu ifade etti. Koçak, “ Her toplumun yüksek yaşam standartlarda ve refah içinde yaşamaya hakları olduğunu düşünüyor ve buna inanıyoruz. Duyarlılıklarımız ve reflekslerimiz bu yöndedir. Sempozyumun ve siz değerli katılımcıların sadece bilgi paylaşımına değil, aynı zamanda vicdani sorumluluklar noktasında ciddi ve etkili bir farkındalığın oluşturulmasına da ön ayak olacağınıza inancımın tam olduğunu söylemek istiyorum." dedi.Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suphi Orhan şunları kaydetti: “Bilindiği üzere dünyadaki başarılı ekonomilerin merkezinde üniversiteler önemli bir yere sahiptir. Sürekli yenilikleri araştıran, geleceğe dönük güçlü bir pozisyon sergileyebilmek için organizasyonel yapısında ciddi değişimleri göze alan, girişimci özelliği ağır basan Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak Türkiye Ekonomi Kurumu ile birlikte düzenlediğimiz 17. İktisat Sempozyumu büyük bir önem arz etmektedir. Çok değerli tebliğlerin sunulacağı ve tartışılacağı sempozyumun tüm çevrelere yaralı olacağı inancındayım.”
 
“TEKNOLOJİ GELİŞTİKÇE İHRACAT ARTIYOR”
Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur, Dünyadaki küresel krizin Türkiye’yi de etkilediğini söyledi. Uygur, Türkiye’nin az da olsa Avrupa’ya ihracat yaptığını ifade etti. Uygur, “Türkiye’nin zamanla ihracatı artacaktır. Avrupa’ya daha fazla ürün satılabilir. Savaşlar da ülkelerin ekonomisini derinden etkiliyor. Ticaret azalıyor. Bu ihracat ve ithalat oranları ülkelerin teknolojik yapısı ile ilgili. Türkiye’nin teknolojik yapısı gelişirse daha fazla ürün ihraç edecektir.” şeklinde konuştu.
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler