Hayati Doğanay hayatını eğitime adadı

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EĞİTİM Haberleri 03.07.2018 10:15:00
Hayatının 44 yılını eğitime adadı, yetmedi emekli ikramiyesi ile laboratuvar sınıfı kurdu.
Hayati Doğanay hayatını eğitime adadı

 

 

Sinan AYDIN'ın Haberi...


RADARHABER / ERZURUM

Hayatının 44 yılını eğitime adadı, yetmedi emekli ikramiyesi ile laboratuvar sınıfı kurdu. ‘‘Eğitim bizim için yemek yemek gibidir´´ diyen Hayati Doğanay adına kitap bile çıkarıldı.

Erzurum´da ´´Hocaların Hocası´´ unvanıyla bilinen Prof. Dr. Hayati Doğanay, eğitime yaptığı destekle her kesimin takdirini topluyor. Hayatını eğitime adayan Prof. Dr. Hayati Doğanay, aldığı emeklilik ikramiyesini de yine eğitim için harcamış. Emekli olduğu Atatürk Üniversitesi´ne son teknolojiyle donatılmış bir laboratuvar kuran Prof. Dr. Doğanay, yeni neslin geleceğe umutla bakmasını sağlıyor. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Bölümü´nde 44 yıl boyunca öğrenci yetiştiren Prof. Dr. Hayati Doğanay, 3 yıl önce emekli oldu. Emeklilikle birlikte gelen 110 bin lira parayı yine eğitim için harcayan Prof. Dr. Doğanay, ders verdiği Coğrafya Bölümü´ne son teknolojiyle donatılmış bir laboratuvar sınıf kurdu. 36 kişilik sınıfta öğrenciler teknoloji ışığında eğitim görmeye devam ediyor.

 

“EĞİTİM BİZİM İÇİN YEMEK YEMEK GİBİDİR”

 

Prof. Dr. Hayati Doğanay, eğitimin her yaşta mümkün olduğunu belirterek, “Bizim için eğitim yemek yemek gibidir. Her zaman insanın ihtiyacı eğitim almaktır” diyor. Geçmişte ortaöğretim, lise, üniversite gibi onlarca eğitim kurumunda görev aldığını ve emekli olduğunu aktaran Doğanay, emekli ikramiyesi olarak gelen paranın bir kısmı ile daha önce eğitim verdiği Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Bölümü´ne bir sınıf kurduğunu söyledi. Sınıfın son teknoloji sistemler ile eğitimi daha da kolaylaştırdığını aktaran Doğanay, öğrencilerin bu sınıfla verilen konu ve derslere daha çabuk adapte olup anlayabildiklerini ifade etti.

 

ÖĞRENCİLERE TAVSİYESİ AZİMLİ OLMALARI…

 

Bu gibi sınıfların her fakültede olmasını temenni eden Doğanay, öğrencilere daima çalışmayı, azim etmeyi ve eğitimden vazgeçmemelerini tavsiye etti. Doğanay, “Eğitim bir insanın olmazsa olmaz unsurlarından biridir. Ben de bunu göze alarak emekli olduğum Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Bölümü´ne bir sınıf kurdum. Emeklilik param gitti. Tabi ki eğitim için yapılan her şey mubahtır. Buradan öğrencilerim ders alsınlar. Daha iyi öğrensinler. İnşallah bu gibi son sistem teknolojili sınıfların sayısı artar” dedi. 44 yıllık eğitim hayatına çok güzel işler sığdırdığını söyleyen Prof. Dr. Doğanay´ın öğrencileri ise hocalarının emekli olduğu halde şehirden ve öğrencilerinden kopmadığını dile getiriyorlar.

 

EMEKLİ PARASIYLA SON TEKNOLOJİ BİR SINIF KURDU

 

Yetiştirdiği hocalarla, ‘hocaların hocası´ olarak anılan Hayati Doğanay, bölümde açık olduğu zamanlara dersler vererek öğrencilerin eksiğini de kapatıyor. Eğitim verdiği bölümle, Erzurum´la ve eğitim verdiği Atatürk Üniversitesi camiasıyla bağını koparmayan Hayati Doğanay, 110 bin TL harcayıp, gençlere çok güzel bir sınıf oluşturmuş. 22 tane Coğrafya Bilgi Sistemi (CBS), programlarının yüklendiği en üst teknoloji bilgisayarlarla donatıldı. İçerisinde coğrafya öğretmenleri ve diğer meslek guruplarının CBS teknolojilerinin kullanacakları hard disk 10,2 yazılımı yüklü. Bunun yanı sıra akıllı tahta, fatih projesinin ürününün en üst modelini aldı. Yine lisanslarının satın alınmasından, fiziksel donanımlarına kadar her şeyi 44 yıllık emeğinin karşılığı olan parasıyla aldı. Sınıfın masaları tüm proje özel tasarımlarla yapıldı. Laminat parkesi, boya, lambiri, perde gibi sınıfın oluşumunda hep kendi imkanlarıyla yaptırdı. Hayati hoca öğrencilere yaptığı yardımlarla da adından söz ettirdi. Hayati hoca zaman zaman öğrencilere gidiş dönüş biletlerini alıp İzmir ve İstanbul´da coğrafi geziler yaptırıyor.

 

ADINA KİTAP BİLE ÇIKARILDI

 

Hayati Doğanay´ın eğitime verdiği destek, çevresini de etkilemiş. Öyle ki ‘‘ Coğrafya´ya Adanmış Bir Ömür Prof. Dr. Hayati Doğanay (e-kitap)´´ adlı bir kitap çıkarılmış adıma. Tamamının ücretsiz indirilip okunabildiği kitapta, şöyle deniliyor: Hayati Doğanay, 40 yılı aşan meslek hayatı boyunca coğrafya bilimine çok büyük katkılar yapmış saygın bir bilim insanıdır. Genelde coğrafyanın özelde ise beşeri coğrafyanın gelişimine önemli katkılar sağlamış olan Doğanay, onlarca akademisyen ve yüzlerce coğrafya öğretmeni yetiştirerek de coğrafi bilginin gelişme ve yayılma sürecini desteklemiştir. Meslek hayatı boyunca coğrafi araştırmalarını ve gözlem gezilerini büyük bir titizlikle devam ettiren Doğanay´ın hazırladığı çok sayıda ders kitabı da alanlarındaki eksiklikleri gidermiş önemli kaynak eserlerdir. Bu eser, hocamız Prof. Dr. Hayati Doğanay´ın emekliliği münasebetiyle hazırlanmış bir armağan kitap olup çok sayıda öğrenci ve meslektaşının katılımıyla gerçekleştirilen uzun soluklu ve kolektif bir çalışma ürünüdür. Atatürk üniversitesi Yayınları arasından çıkan ve 3 bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde Prof. Dr. Hayati Doğanay ile ilgili anı, görüş ve düşüncelere, ikinci bölümde Prof. Dr. Hayati Doğanay konulu çalışmalara ve üçüncü bölümde ise hocamıza armağan edilen çalışmalara yer verilmiştir. Çok sayıda kişinin emeği ile oluşturulan bu armağan kitaba katkı sağlayan tüm katılımcılara ve gerek yayına hazırlık sürecini organize eden ve gerekse eserin internet ortamında paylaşımını sağlayan PEGEM Akademi Yayıncılık yetkililerine teşekkür ederiz.

 

PROF. DR. HAYATİ DOĞANAY KİMDİR?

 

Prof. Dr. Hayati Doğanay, Trabzon´un Merkez ilçesine bağlı Yeşilyurt Köyü´nde 1948 yılında doğdu. İlköğrenimini, 1955 -1960 devresinde, bu köydeki ilkokulda tamamladıktan sonra, ortaokul öğrenimine, Trabzon Lisesi bünyesindeki ortaokul kısmında başladı. Son yarıyıl geçiş yaptığı Kanunî Ortaokulu´ndan 1963´de mezun oldu. Doğanay, 1963-1966 devresinde, Trabzon Lisesi´nden mezun olmanın yanı sıra, bu dönemde meslek dersleri sınavlarına girerek, Trabzon İlköğretmen Okulu´nu da bitirdi. O yıl, Trabzon´un Sürmene ilçesi Ormanseven Köyü´nde vekil öğretmenlik yaptı. 21 Haziran 1971 tarihi itibariyle, naklen Trabzon Lisesi Coğrafya Öğretmenliği görevine atandı. Doğanay´ın Trabzon Lisesi´ndeki görevi, 4 Ocak 1976 tarihine kadar surdu. Buradan, Erzurum Kâzım Karabekir Eğitim Enstitüsü Coğrafya Öğretmenliği görevine atandı ve 06 Ocak 1976´da bu yeni görevine başladı. Hayati Doğanay, 2015 yılında ise bu bölümden emekli oldu.   

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler