Rektör Çomaklı'dan önemli açıklamalar

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EĞİTİM Haberleri 10.01.2017 18:01:00
Gazetecileri ağırlayan Rektör Çomaklı, önemli açıklamalarda bulundu, hedeflerin anlattı.
Rektör Çomaklı'dan önemli açıklamalar

RADARHABER / ERZURUM
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Göreve geldikleri günden bu zamana yaptıkları çalışmaları ve hedeflerini anlatan Rektör Çomaklı, FETÖ soruşturmalarının ise sürdüğünü belirterek Üniversitedeki bilançoyu açıkladı. Çomaklı, önemli bir ayrıntıyı da açıklayarak, "Yaptığımız araştırmada proje kaynaklarının bir çoğunun terör örgütü FETÖ mensuplarına usulsüz aktarıldığını belirledik. FETÖ'cülerin ihracından dolayı 5 milyon lira aktarılan proje bedelini geri aldık" dedi. 
 
"GAZETECİLERLE SIK SIK BİR ARAYA GELECEĞİZ"
 
Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Uygulama Oteli’nde tertiplenen kahvaltıda, Erzurum’da görev yapan yerel ve ulusal medya kuruluşları temsilcileriyle buluşan Rektör Çomaklı, tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. Programa, Rektör Çomaklı ve yönetim kadrosunun yanı sıra fakülte dekanları, merkez müdürleri ve daire başkanları da katıldı. 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Erzurum’da görev yapan gazetecilerle bir araya gelmek ve bu özel günlerini kutlamak amacıyla kahvaltı programı düzenlediklerini ifade eden Rektör Çomaklı, gazetecilere görevlerinde başarı ve kolaylık diledi. Çomaklı, gazetecilerle veya diğer kuruluşlarla yapılacak toplantıların sık sık tekrarlanacağını vurgulayarak, üniversitenin daha iyi tanınması açısından belirli dönemlerde bir araya geleceklerini söyledi.
 
ÜNİVERSİTE'DE FETÖ BİLANÇOSU
 
Göreve başladığı gü FETÖ/PDY ile mücadeleyi birinci öncelikli vazife olarak saydıklarını ifade eden Rektör Çomaklı, " Suçsuz ve günahsız olanlara zarar gelmemesi için ihtiyatlı yaklaşıyoruz. 200'ü akademik olmak üzere 263 personel hakkında soruşturma başlattık, bunlardan 114'ü akademik olmak üzere 160 personelin üniversite ile ilişkisi kesildi. 28'i akedemik toplam 37 personel ise görevine iade edildi. Üniversitemizde 58'i akedemik toplam 66 personelin soruşturması ise devam ediyor. FETÖ yapılanmasını ortadan kaldıracağız, bu yapının kökünü Üniversitemizden kazıyacağız" dedi. 
 
FETÖCÜLERİN 5 MİLYON TL'LİK VURGUN PARASI GERİ ALINDI
 
Çomaklı, konuşması esnasında çok önemli bir ayrıntıyıda dile getirerek, şunları söyledi:  "Projelerin insanlığın, bölgenin, ülkeye faydalı olmasını istiyoruz. FETÖ ile yaptığımız mücadelede gördük ki proje kaynaklarının bir çoğu ne yazık ki FETÖ mensuplarına usulsüz aktarılmış. Bununla ilgili soruşturma başlattık. Ben bütün birimler ile ilgili gerekli kurum içi denetlemeyi başlattım. Hata yapanlar kim varsa gereğini yapacağız. FETÖ'lerin ihracından, ihraç edilenlerin üzerinde olan kasamıza 5 milyon civarında bir parayı geri çevirdik. Proje değerlendirme birimimizi de yeniden yapılandırdık. Tamamen TÜBİTAK modeli bir sistem getirdik."
 
 
3. NESİL ÜNİVERSİTE KAVRAMI...
 
“Üniversite olarak yola çıkarken bilinen bir kavramı olan 3. Nesil girişimci ve yenilikçi üniversite olma isteğimizi her zaman ifade ettik” diyen Rektör Çomaklı, konuklara 3 Nesil üniversite kavramından bahsetti. Çomaklı, “Üniversiteler tanıtılırken temel misyonlarından bahsedilir. Tarihçelere bakacak olursak üniversiteler, nesil olarak tanımlanmıştır. Üniversiteler kurulduğu yıllarda tamamen eğitim-öğretim yapan kurumlardı ve bunlara 1. Nesil üniversite deniliyordu. Sanayi Devrimi’yle birlikte 19. yüzyılda üniversiteler, eğitim-öğretimin yanında AR-GE de yaparak topluma katkı sağlamış ve 2. Nesil üniversite adını almışlardır. 21. yüzyıla geldiğimizde ise artık üniversiteler, eğitim-öğretim ve araştırmanın yanında topluma sosyal, kültürel, bilimsel, ekonomik, sanatsal vb. her alanda topluma katkı sağlayan bir kurum olarak 3. nesil üniversite olarak adlandırılmışlardır. 3. Nesil üniversite sadece üniversite-sanayi iş birliğinde değil, toplumun bütün kesimleriyle ilişkilidir. Üniversitenin başarı kriteri, bilginin ekonomiye sağladığı katkı kadarıyla ölçülebilir. Yani siz eğitim-öğretim ve araştırma yaparsınız ama bu toplumsal bir faydaya dönüşmemişse bir anlamı kalmıyor. Biz kendimize bir hedef koyduk. Görevi devraldığımızda üniversitemiz, Kalkınma Bakanlığı’nın girişimci-yenilikçi üniversite değerlendirmesinde 48. sıradaydı. Temel araştırmalarda Atatürk Üniversitesi, Türkiye’de değişik değerlendirmelerde 8 veya 9. sırada yer alıyor. Hatta geçtiğimiz günlerde Ziraat Fakültesi, US News raporuna göre Türkiye 1.’si ve dünya 163.’sü oldu. Bunun gibi birçok başarılı fakülte ve bölümümüz var” dedi. 
 
REKTÖR ÇOMAKLI: AHLAKSIZ TEKLİFLER GELDİ
 
Atatürk Üniversitesi’nin önde gelen birimlerinden de bahseden Çomaklı, konuklara Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP), Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM), Doğu Anadolu Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DAYTAM), Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi, Üniversite Hastanesi, Proje Ofisi, Cazibe Merkezi, Çiftçi Eğitim Merkezi, Üniversite Çiftlikleri, Hayvan Hastanesi, Yapı İşleri, Ata Otel, Kalkındırma Vakfı gibi birimler hakkında bilgi verdi.  Atatürk Üniversitesi Vakfı'nı da yeniden yapılandırdıklarını vurgulayan Prof. Dr. Çomaklı, FETÖ kapsamında tutuklanan AK Parti eski İl Başkanı Murat Kılıç'ın işlettiği vakfa ait pastaneyi boşaltırdıklarını belirtti. Prof. Dr. Çomaklı,  "Vakfın elindeki kaynakları tamamen gözden geçirdik. Pastaneyi kimseye kiraya vermedik. Müsteciri çıkarmak kolay değil. Bir başkasıyla mahkemeliğiz. Onu da çıkaracağız. Hiç şakası yok. Pastanenin yerini ihale edin, şuna verin, buna verin, dediler. Çok büyük paralar verdiler. Ahlaksız teklifler de geldi. Yakınlarımızdan şundan bundan. Bizim öyle bir derdimiz olmadığı için. Bizim üç temel konuda sıkıntımız yok. Rahatız. Biz orayı kitap cafe yapacağız. Erzurum'da çok farklı bir yer olsun istedik. İmza günlerinin yapıldığı çok güzel model düşünüyoruz. Bizim para kazanma diye misyonumuz yok" diye konuştu. Atatürk Üniversitesinde okuyan ihtiyaç sahibi öğrencilere yönelik olarak bir çalışma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Ömer Çomaklı, kantinleri işletenler ve Vakfa ait yerlerin müstecirleri ile bir toplantı yaptıklarını söyleyerek, " "Biz dedik ki bir yerden burs almayan, para almayan özellikle kız öğrencilerimize sahip çıkalım. Müstecirler ile bir araya geldik. Bizim müstecirlerimiz var 130'un üzerinde. Gelin çorba içelim, dedik, adamlar şok oldular. Rektör bizimle yemek yiyor. Dedik ki 3 ay da bir defa bir kantinde beraber olalım. Mutlu oldular. Siz bu öğrencilerin sırtından para kazanıyorsunuz. İsteyen bir aylığını zekat olarak versin. Ayrı bir hesap açtık. Öğrenciye burs zekat anlamında. İlahiyatçılar bu konuda fetva verdiler. Zekatlarla burs almayan 260 öğrenciye burs verdik. Allaha hamd olsun. Çok mutlu oldular. Biz kimseden zorla para almıyoruz " şeklinde konuştu. Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Başkanı Feridun Fazıl Özsoy’da yaptığı konuşmada, gazetecilerin gününü kutladı. Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü kavramlarının sık sık gündeme getirildiğine işaret eden Özsoy, "Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde milli ve manevi değerler dışında haber ve söylemlerde bulunan gazetecilerin, bu eylemlerini basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmiyoruz. Gazetecilik milli ve manevi değerlere saldırmak onları yok saymak değildir" dedi. Konuşmaların ardından birim merkez yöneticileri gazetecilere birimlerini tanıtarak, projeleri hakkında bilgi verdiler. Toplantının sonunda Rektör Çomaklı, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. 
Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler