Başbakan: Temayül tek kıstas değil

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm POLİTİKA Haberleri 12.11.2013 14:50:00

RADARHABER / ERZURUM 
 
Başbakan  Erdoğan başkanlığında dün toplanan seçim işleri ve teşkilat başkanları, gece geç saatlere kadar büyükşehir temayül yoklamalarını değerlendirdi. Erdoğan Başkanlığındaki Üst Komisyon, sonuçları mercek altına aldı. AK Parti de son yoklamalar ise büyükşehir olmayan 51 il ve ilçelerinde bu hafta sonu yapılacak. Parti teşkilatının Ankara ve Antalya Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığına gösterdiği isimler arasında sürprizler de yaşandı. AK Partililerin Ankara Büyükşehir için önerdiği isimler arasında mevcut başkan Melih Gökçek ilk sırada yer alırken Gökçek'in ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Ankara İl Başkanı Murat Alparslan'ın isimleri de yer aldı. Ancak gerek Babacan gerekse de Alparslan daha önceden adaylık gibi bir düşüncelerinin olmadığını dile getirmişti.
 
SONUÇLAR BAŞBAKAN'DA
Temayül yoklamasının yapıldığı 16 eski büyükşehirdeki oylar Seçim İşleri Başkanlığı ve Seçim Koordinasyon Merkezi'ndeki yetkililer kanalıyla sayılarak raporlaştırıldı. Ardından da, hafta sonu temayül yoklamaları gerçekleştirilen 14 yeni büyükşehirdeki oylara geçildi. Hazırlanan raporlar da, Başbakan Erdoğan ve kurmaylarına sunuldu. Dün Genel Merkez'de Erdoğan başkanlığında toplanan Üst Komisyon'da; Mustafa Şentop, Mehmet Ali Şahin, Ekrem Erdem, Menderes Türel, Haluk İpek, Nurettin Canikli, Mustafa Ataş, Güldal Akşit ve Zafer Çubukçu yer aldı.
 
KARARI KOMİSYON VERECEK
Yapılan kamuoyu yoklamalarında, mevcut başkanlardan İstanbul'da Kadir Topbaş, Ankara'da Melih Gökçek, Kayseri'de Mehmet Özhaseki, Şanlıurfa'da Eşref Fakıbaba'nın da aralarında olduğu bazı isimler yüzde 50'nin üzerinde oy alarak dikkat çekmişti. Temayüllerde de tercihin bu isimler üzerinde olduğu belirtiliyor. Ordu'da eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in, Hatay'da Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, Manisa'da MKYK Üyesi Hüseyin Tanrıverdi'nin isimlerinin anketlerde önde göründüğü kamuoyuna yansımıştı. Bu isimlerle ilgili kararı da Erdoğan başkanlığındaki komisyon verecek.
 
ANTALYA'DA TÜREL VE ÇAVUŞOĞLU
Antalya'da da aday olmadıklarını önceden açıklayan genel başkan yardımcıları Mevlüt Çavuşoğlu ile Menderes Türel'in isimleri teşkilatlarca yapılan temayül yoklamalarında yer aldı. Yoklamalarında sürprizlerin teşkilat mensuplarına 'Aday adayı olmasa bile görmek istediğiniz isimleri yazınız' şeklinde soru yöneltilmesinin etkili olduğu bildirildi. 
 
20 KASIM'DAN SONRA AÇIKLANACAK
AK Parti'de son temayül yoklamaları ise, büyükşehir olmayan 51 il ve ilçelerinde Cumartesi ve Pazar gerçekleştirilecek. Buradan çıkacak sonuçlar da parti yönetimince değerlendirmeye alınacak. 20 Kasım sonrasında Üst Komisyon'un belirleyeceği adaylarınkamuoyuna açıklanmaya başlaması bekleniyor.
 
KABİNEDE REVİZYON BEKLENTİSİ
Adayların belirlenmesi noktasında, alternatif isimler de gündemde olacak. Aday adayı olmasa bile bazı illerde öne çıkan isimleri bizzat Genel Merkez'in davet ederek aday göstermesi bekleniyor. Bu noktada, ismi öne çıkan bazı bakan ve milletvekillerinin de listelere konabileceği kaydediliyor. Bu nedenle, Başbakan Erdoğan'ın ihtiyaç duyması halinAŞBAKANde bu ay sonu veya aralık başında kabine revizyonuna yönelmesi bekleniyor.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: TEMAYÜL ADAY BELİRLEMEDE TEK KISTAS DEĞİL
Başbakan Erdoğan Kızılcahamam'daki istişare toplantısında temayül yoklamalarının aday belirlemede tek kıstas olmayacağının altını çizmişti. Sonuçları incelenen temayül yoklamalarında ilk sırada çıkmak, tek başına adaylık için yeterli olmayacak. Üst Komisyon, şu verileri de değerlendiriyor:
- Periyodik olarak yaptırılan kamuoyu yoklamalarından çıkan sonuçlar. 
- Akademisyen, sosyolog ve kanaat önderleri tarafından hazırlanan 700 sayfalık rapor. 
- Belediyelerin beş yılboyunca sergiledikleri performansın karneleri. 
- Milletvekillerinin bildirdiği kanaatler. 
- Yerel Yönetimler Başkan Yadımcılarının 12 bölgedeki gözlemlerini içeren raporları.

 

Etiketler : Erzurum, aday, toplantı, temayül,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler