Buzun satrancına Gül İlgisi

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm POLİTİKA Haberleri 20.05.2013 19:00:00
Hayrunnisa Gül, ziyaret ettiği Curling salonunda gösteri maçı yapan sporculardan süpürge dersi alıp atış yaptı.
Buzun satrancına Gül İlgisi

Soner İSTANBULLU'nun haberi...

RADARHABER / ERZURUM 

Erzurum’da düzenlenen ‘Konuşan Kitap’ programına katılmak üzere şehre gelen Abdullah Gül’ün Eşi Hayrunnisa Gül, tarihi ve turistlik yerleri de gezdi. Ziyaretlerinin büyük bir kısmını basına kapalı yürüten Bayan Gül, ziyaret ettiği Erzurum Curling Arena’da gösteri maçı yapan sporcularla bir araya geldi. Curling sporunda dikkatini çeken konular hakkında eğitmenlerden bilgiler alan Bayan Gül Bir süre gösteri maçını ilgi ile izledi. Oynanan oyundan zevk alan Bayan Gül ilk önce oyunun nasıl oynandığını öğrendi. Eğitmenin verdiği süpürge dersinin ardından eline aldığı taşla bir atış yaparak izleyicilerden büyük bir alkış aldı. Gittiği yerlerde doğal tavırlarıyla sevgi toplayan Bayan Gül, Erzurum ziyaretinde de bu doğallığını bozmayarak Curling sporunun inceliklerini öğrenip atış yapmaktan çekinmedi. Bayan Gül Erzurum’da katıldığı ‘Konuşan Kitap’ programının ardından şehirde bulunan Nene Hatun anıtını 93 harbi olarak bilinen kurtuluş savaşında büyük mücadelelere şahitlik eden Aziziye ve Mecidiye Tabyalarını ziyaret etti. Ziyaretlerini basına kapalı olarak yürüten Bayan Gül’ün Erzurum’a ait tarihi ve turistlik mekânlara hayran kaldığı öğrenilirken, spor alanında 2011 olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Erzurum’da olimpik spor alanlarını da ziyaret etti.

CURLİNGE BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ

Curling salonunda Cumhurbaşkanı Eşi Hayrunnisa Gül’ün onuruna bir gösteri maçı düzenlendi. Düzenlenen gösteri maçından çok Bayan Gül’ün curling sporuna olan ilgisi göze çarparken Bayan Gül Curling Antrenörlerinden küçük bir dersin ardından usta sporculara taş çıkaracak atışlar gerçekleştirdi. Cunling sporunun en bilinen kuralı olan ‘süpürmek’ kuralını öğrenmek için bir antrenörden yardım alan Bayan Gül, atılan taşların nereye gitmesi gerektiğini neden taşın önünde bulunan buz alanın süpürüldüğü konusunda aldığı bilgi sonrasında ilk önce 2 adet deneme atışı yaptı ardından ise iki adet daha atış gerçekleştirdi ve sporcuların süpürdüğü taş sayının alınması için girmesi gereken alanın yakınlarında durdu. Attığı atışlarla sporcular ve seyircilerden büyük alkış alan Bayan Gül sporcular ile hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmedi. Sporcuları yanına çağıran Gül, buzun satrancı olarak bilinen Curling sporu ile ilgilenenlerle Curling salonunda bol bol hatıra fotoğraf çektirdi.

CURLING NASIL OYNANIR?

Daha çok İskoçya’da oynanan curling, ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, İsveç ve İsviçre gibi Kuzey ülkelerinde yaygın olarak oynanıyor ve müsabakaları yapılıyor. Takım halinde oynanan ve hedef sporları arasında yer alan curling, dörder oyuncu ile iki takımla oynanır ve 10 raunddan oluşur. Oyuncular, 42 m’lik pist (rink) üzerinde 19 kilogram (en fazla 20 kilogram olabilir) ağırlığındaki taşı kaydırarak, disk şeklindeki hedeflere ulaştırır.Çemberden önceki 6.4 metrelik (hog) alana ulaştırılamayan taşlar oyun dışı kalır. Ayrıca sporcu kendi hog çizgisinden önce taşı fırlatmalıdır. Taş, hedefin merkezine (T) ulaştırılmaya çalışılacağı gibi rakip takımın taşını uzaklaştırmaya veya gelecek taşın merkeze girmesini engellemeye yönelik de kullanılabilir. Müsabakalarda ilk taşı atan takım kurayla belirlenir. Her takıma 73 dakikalık süre verilir. Hakemin olmadığı Curling’de hedefe, rakibin taşından daha yakın noktada duran her taş için bir puan verilir.

 

Etiketler : satranç, buz, Gül,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler