Efsaneye Yakışır Karşılama

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm POLİTİKA Haberleri 03.06.2016 13:25:00
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Bakan olduktan sonra ilk kez geldiği memleketi Erzurum'da coşku ile karşılandı.
Efsaneye Yakışır Karşılama

RADARHABER / ERZURUM 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Bakan olduktan sonra ilk kez geldiği memleketi Erzurum'da coşku ile karşılandı. Vatandaşların 'Efsane Geri Döndü' pankartları ile hava limanında karşıladığı Bakan Akdağ, yüzlerce araç konvoyu eşliğinde Erzurum şehir merkezine geçti. Karşılamaya Yakutiye Belediyesi’nin dev afişleri ve altı cirit takımı damgasını vurdu. Sağlık Bakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşılamasında Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut tarafından yapılan program dikkat çekti. Dev afişler ve atlı cirit takımı karşılamadaki en çarpıcı kareleri oluşturdu. “Sağlıkta Hep İleri Hep İleri Sizinle Yeniden Yükseliş Devri”, “Efsanenin Dönüşü, Erzurum Sizi Bağrına Basıyor”, “Asrın Bakanı Türkiye Seni Seviyor, Erzurum’a hoş geldin” dövizlerinin yer aldığı dev afişler, atlı cirit takımı büyük ilgi gördü.

Atlı cirit takımını gören Akdağ, parti otobüsünden inerek ciritçilerle selamlaştı. Yoğun bir kalabalığın karşıladığı Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hava alanında kendisi için hazırlanan büyük bir koçun kesilmesine izin vermedi. Akdağ, yüzlerce araç konvoyu eşliğinde şehir merkezine geçti. Erzurum'da görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileri ile kahvaltıda bir araya gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gündeme ilişkin konularda açıklamalarda bulundu.

"ALMANYA KENDİ UTANCI İL BİR KEZ DAHA YÜZLEŞMELİDİR"

İlk olarak sözde soykırım tasarısının Almanya'da kabul edilmesine olan tepkisini dile getiren Bakan Akdağ, " Hepimizin bildiği gibi Alman Federal Meclisi, dün tarihi bir skandala imza attı. Sözde soykırım olarak nitelendirilen bir karar tasarısını kabul etti. Kesinlikle siyasi bir karardır ve aslında son bir kaç ay içerisindeki siyasi olayların seyrine bakarsak Almanya’daki seçilen meclisin neden böyle bir karar aldığını rahatlıkla anlayabiliriz. Ama bu bizi kalkınma yolumuzdan, teröre karşı mücadelemizden, medeniyet yürüyüşümüzden geri döndürmek bir yana dursun hızımızı bile yavaşlatamaz. Kalkınma hamlemize devam edeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mağdur milletlerin bir numaralı hamisi olmaya devam edeceğiz. 3 milyona yakın misafirimizi, Suriye'den Irak'tan gelen insanları bağrına basan Türkiye'yi, bunun çok daha azını Avrupaya kabul edemeyen ülkenin böyle bir suçlamayla suçlaması gerçekten çok manidar. Bizim tarihimizde hiçbir zaman zulüm ve soykırım olmamıştır. Almanya kendi utancı ile bir kez daha yüzleşmelidir. Adof Hiltler dönemindeki kendi tarihi ile yüzleşmelidir. Biz millet olarak böyle bir millet değiliz. Bir kez daha ifade ediyorum. Bu temsilciler meclisinin kararını yok sayıyoruz. Bunu Erzurum'dan gür bir sesle haykırmamızın bir sebebi vardır. Bu salonda bulunan tüm kardeşlerim, bende dahil olmak üzere dedeleri ve neneleri Ermeni mezalimini, Ermeni çetelerinin mezalimini , biz milleti de suçlamıyoruz. Ermeni çetelerinin mezalimini birinci ağızdan dinlemiş kişileriz. Gözyaşları ile bize anlatılanları biliyoruz. Erzurum'da yanık derede olanları biliyoruz. Köylerimizde şehirlerimizde yapılan mezalimleri, toplu mezarları biliyoruz. Biz bunların hiç birini unutmamışız. Dolayısıyla bu sözde soykırım iddiaları, iddiaları ortaya sürenlerin kafalarındaki uydurma hayalleri olarak kalacaktır. Bunu Erzurum'dan net bir biçimde söylüyorum" dedi. 

AKDAĞ: SEZERYAN TIP AHLAKINA UYMAYAN, İSTİRMARCILIK, MENFAAT ARZUSUDUR...

Bakan Akdağ, gündemdeki bir diğer konu olan sezeryanla doğum oranlarındaki artışla da ilgili konuştu. yaptığı açıklamaların bazı gazetelerde çarpıtıldığını ifade eden Bakan Akdağ, "Dün bahsettiğim sezeryan konusunda bir şeyler söylemek isterim. Değerli arkadaşlar bazı basın yayın organları bunu(sezeryan) başlıkta  'sezeryan bir suçtur' olarak gördüler. Halbuki benim bahsettiğim gereksiz yere yapılan, tıbbi gereklilik olmadığı halde yapılan sezaryanlar suçtur ifadesidir. Tabi ki bugünde bu ifadeyi tekrarlıyorum. Hukukumuz kanunlarımız önünde de suçtur.  Bu bir taraftan büyük bir yanlış, öbür taraftan tıp etiğine, tıp ahlakına uymayan bir davranış, bir istirmarcılık, bir menfaat arzusu. Öte yandan da ifade ettiğim gibi hukukumuza göre bir suçtur"dedi.

"TÜRKİYE'DE SEZERYAN ORANI YÜZDE 65'LERE ÇIKTI..."

Sezeryan oranlarının artışına dikkat çeken Bakan Akdağ, " Bugün Türkiye'de özel hastanelerde ve özel sağlık kuruluşlarında sezeryan oranı yüzde 65'e çıkmıştır. Bununla mücadele edeceğiz. Bir taraftan da normal doğumu teşvik eden uygulamaları geliştireceğiz. Sigortaya yönelik uygulamalar olsun ya da normal doğuma ödenen ücretleri, elbette bu işin bir eğitim farkındalığı var. Bunun tıp eğitiminden başlayıp uzmanlık eğitimine devam eden bir alanı var.  Bu hususta selefim olan değerli arkadaşım bazı çalışmaları başlatmıştı. 2009 yılından beri bu mesele ile mücadele ediyoruz ama öyle anlaşılıyor ki bu mücadelede henüz başarılı olamadık. Dolayısıyla bunula mücadele edeceğiz. gerektiğinde sezeryan annenin ve bebeğin canını kurtaran çok önemli bir tıbbi işlemdir. Ama gerekmediği zaman yapılması da söylediğim gibi yanlıştır" dedi. 

"SEZERYAN'IN İSTİSMAR İÇİN YAPILDIĞI BELLİ, GEREKENİ YAPACAĞIZ..."

Bir gazetecinin, " Sezaryanla ilgili belli bir kriter yok mu? Doktor hangi hallerde sezeryana karar verir?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Akdağ, " Sezeryan bir tıbbi müdahaledir. Bu konuda hangi hallerde sezeryan yapılacağını sezeryanın ancak ihtiyaç duyulan durumlarda yapılabileceğini ifade eden bir de kanun maddesi var.  Buna rağmen bu işin bu kadar çok olması, özellikle özel hastanelerde bu kanunun istismar edildiğinin göstergesidir. Dünya sağlık örgütü de bütün bu ihtiyacın yani anne ve bebek ihtiyacından dolayı uygulamanın yüzde 10'u geçmemesini öneriyor.  Dünyanın zengin ülkelerine baktığımızda sezeryan oranlarının yüzde 10'larda 15'lerde olduğunu görüyoruz. Sezeryan oranlarının yüzde 20'lerde olduğu ülkelerde bizim özel hastanelerdeki yüzde 65 oranlarını kıyaslayın, zaten ap açık ortada.  İstismar için yapıldığı belli. Bizde bu anlamda gerekeni, hem hukuki anlamda hem de teşvik anlamında yapmaya devam edeceğiz" dedi.

 

GECE GÖRÜŞLÜ SAĞLIK HELİKOPTERLERİ KONUSU...

Bir başka soru ise, Sağlık Bakanlığının uygulama koyduğu gece görüşlü helikopter uygulaması ile ilgiliydi. Bakan Akdağ, "  Gece görüşlü helikopterler benim bakanlığım döneminde de üzerinde çalıştığım şu anki bakanımızın uygulamaya koyduğu bir proje. Gece görüşü zor bir Hava şartlarına göre yapılan bir iş. Yani sadece sağlık bakanlığının istemesi ile yapılabilecek bir iş değil.  Dolayısıla şu an 3 ilde 3 uçuş yapılıyor. Biraz takip etmemiz gerekiyor.  Sivil havacılık tarafından da takip edilecek. Daha sonra başarılı olursa elbetteki en ihtiyaçlı bölge Doğu Anadolu bölgesidir. Buralara da gece görüşlü helikopter gönderilir. Meseleyi takip edeceğiz" dedi. konuşmasının sonunda yeni hükümetle ilgili düşüncelerini de açıklayan Bakan Akdağ, " Yeni bir hükümet kurduk. Büyük bir heyecanla ilk günkü enerjiyle yolumuza devam ediyoruz.  Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım , benim aynı kabinede 10 yıla aşkın birlikte çalıştığım çok değerli bir devlet adamıdır.  Sayın Başbakanımız, Türkiyemiz için, hükümetimiz için gerçekten hepimiz için büyük bir fırsattır. 

"ŞİŞMANLIK VE HARAKETSİZLİKLE MÜCADELE BİRİNCİ ÖNCELĞİMİZ"

Dünya genelinde edindiğim deneyimlerle , Cumhurbaşkanım ve Başbakanımın da desteği ile Türkiye’yi sağlıkta dünya birincisi yapmak için gayret göstereceğim.  2023 Hedefimiz Türkiye’yi dünyada sağlık hizmetlerinde gelişim açısından kalite açısından vatandaşı parasal anlamda korumak açısından Dünyada bu konuda ilk sıralarda gelen ülkeler içine sokmaktır.  Devam eden projelerimiz var, yeni projelerimiz var. Bütün bunların içerisinde en çok önem verdiğimiz husus şişmanlık ve hareketsizlikle mücadele olacaktır. Gerçekten 3 ana problem var. Tütün kullanımı, şişmanlık ve hareketsizlik.  Toplumların sağlık geleceğini karartan 3 önemli problemdir. Tütünle mücadelemizin başarıyla sürdüğünü biliyorsunuz. Ancak şişmanlık ve hareketsizlikle mücadele olarak o seviyede bir başarı yakaladığımızı söyleyemem. Şişmanlık ve hareketsizlikle ilgili olarak sayın Müezzinoğlunun başlattığı bisiklet dağıtımı ve bisiklet kullanımı kampanyası çok yerinde bir çalışmadır.  Önemli bir proje parçasıydı. Elbette bunu diğer proje parçalarıyla birleştirerek yolumuza devam edeceğiz" dedi. 

YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler