Erdoğan'ın masasındaki son Köşk anketi!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm POLİTİKA Haberleri 16.07.2014 00:05:00

RADARHABER / ERZURUM
 
Cumhurbaşkanlığı seçiminde hangi aday ne kadar oy alacak? Yazar Abdülkadir Selvi, geniş kapsamlı bir anketin sonuçlarını paylaştı.
Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Başbakan’ın masasındaki cumhurbaşkanlığı anketini açıkladı. Buna göre Erdoğan, ilk turda yüzde 54.6 oy alıyor, İhsanoğlu yüzde 38.1, Demirtaş ise yüzde 7.3 alıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi heyecan giderek artıyor. Kimin ne oy alacağı ilk turda cumhurbaşkanının netleşip netleşmeyeceği merak konusu.

Hükümete yakın isimlerden Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, Başbakan Erdoğan'ın masasındaki en son yapılan anketin sonuçlarını köşesinde duyurdu.
Araştırmanın başkanlığını Kültür Bakanı Ömer Çelik'in yaptığı, 'Seçim Strateji' ekibinin koordinasyonunda yapıldığını belirten yazar, araştırma hakkında bilgiler aktardı:

29 BİN 154 KİŞİYLE
"Ekipte Mahir Ünal, Yalçın Akdoğan, Süleyman Soylu, Mustafa Şentop, Mustafa Ataş, Erol Olçak, Mücahit Arslan, Taha Özhan, Hatem Ete, Ertan Aydın, İbrahim Dalmış, İbrahim Uslu, Lütfullah Göktaş ve Aydın Ünal yer alıyor. AK Parti kurmayları, Başbakan'ın danışmanları ile SETA, ANAR, Pollmark ve ARTER yöneticilerinden oluşan genç bir ekip.

Araştırma 5-11 Temmuz tarihleri arasında, yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilmiş. 12 bölgeden tam 29 bin 154 kişiyle yani çok büyük bir denek sayısıyla yapılmış bir araştırma. O nedenle doğruluk payı yüksek. Zaten bindelik sapmalarla seçim sonuçlarını önceden tahmin eden itibarlı şirketlerden söz ediyorum."

Araştırmada seçime katılmayacakların oranının yüzde 13.5 çıktığını yazan Selvi, kararsızlar dağıtıldıktan sonra ortaya çıkan anket sonuçlarını böyle açıkladı:

"Recep Tayyip Erdoğan yüzde 54.6

Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38.1

Selahattin Demirtaş yüzde 7.3

Bu sonuçlar şunu gösteriyor.

1-Erdoğan AK Parti seçmeninin tamamının oyunu alıyor ama AK Parti dışından da oy alıyor.

2- CHP'lilerin yüzde 5'i, MHP'lilerin yüzde 17'si, BDP'lilerin yüzde 9'u Erdoğan'a oy vereceğini söylüyor. Referandum sandığında oluşan sağduyu bu kez Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanını seçerken tecelli ediyor.

ASIL UZLAŞMA TABANDA
Ekmeleddin İhsanoğlu, 'Uzlaşma adayı' olarak sunulmaya çalışıyor ya, asıl büyük uzlaşma tabanda gerçekleşiyor. Erdoğan 12 Eylül 2012 referandumunda aldığı yüzde 58'lik oy oranına doğru gidiyor. Bu ne demek? İlk turda ve halkın yüzde 55'in desteğiyle Cumhurbaşkanı seçilmesi Erdoğan'ın halk nezdindeki desteğini göstermesi açısından önemli. Bu sonuç içeriye de dışarıya da balans ayarı yapabilecek güçte bir sonuç.

Yüzde 55'in üstünde bir oy oranıyla Çankaya'ya çıkacak bir Erdoğan, kendisinden sonraki AK Parti Genel Başkanı ve Başbakanı seçme konusunda da çok güçlü olacak. Şimdiye kadar kazandığı 8 seçimle birlikte Referandum sandığı da o gücü Erdoğan'a vermiş olacak.

Kılıçdaroğlu'nun, 'Adam gibi sandığa gideceksiniz' diye kürsüyü yumruklamasına rağmen, Ekmeleddin İhsanoğlu cephesinde tablo o kadar parlak değil. İhsanoğlu'na destek veren 5 partinin oy oranı yüzde 43.8. Ekmel Bey, bırakın dışarıdan oy devşirmeyi 5 partinin seçmenini dahi etrafında toplayamamış."
Etiketler : Erzurum, köşk, cumhur, aday,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler