HDP mitingi sırasında büyük olaylar çıktı

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm POLİTİKA Haberleri 04.06.2015 14:00:00

RADARHABER / ERZURUM 
 
HDP mitingi öncesi Erzurum'da ortalık savaş alanına döndü
Erzurum’da HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın katılımıyla gerçekleştirilen miting öncesi ve miting boyunca ortalık savaş alanına döndü. Çıkan olaylarda çok sayıda vatandaş ve polis yaralandı. Halkların Demokrat Partisi (HDP) Erzurum İl Başkanlığı tarafından HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımıyla yapılması planlanan miting öncesinde, binlerce kişi miting alanının yapıldığı alana yürüyerek mitingin iptal edilmesini istedi. Miting alanının yakınında toplanan grup, HDP'ye Erzurum'da miting yaptırmayacaklarını belirttiler. Grubun miting alanına girmek istemesi üzerine polislerle vatandaşlar arasında arbede yaşandı. Polis gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.
 
 
JANDARMA TAKVİYE GELDİ
Selahattin Demirtaş'ın mitingini izlemek için alana gelen yaklaşık 2 bin kişilik vatandaşlara, karşı gurubun saldırmaması için barikat koyuldu. Güvenlik güçlerinin yetersiz kalması sonucu jandarmadan takviye istendi. Robocop kıyafetli jandarmalar alana gelerek göstericilere müdahale etti. Polis grupları dağıtmaya çalışırken, ara sokaklardan çıkarak miting alanına saldırmak isteyen vatandaşlar ise, biber gazı sıkılarak durduruldu. 
 
 
HDP BAYRAĞI ÜSTÜNDEN YERE DÜŞÜNCE LİNÇ GİRİŞİMİ YAŞADI
Miting alanına girmek isteyen vatandaşlar ile grup arasında yaşanan gerginlik zaman zaman linç girişimine döndü. Grubun arasında kalan bazı kişiler ise ,gruptaki vatandaşlar tarafından saldırıya uğradı. Linç girişimi sonucu yerde yatan bir bayan, arkadaşlarının yardımıyla grubun arasından çıkartılarak polis barikatlarının arka tarafına alındı. Bir HDP'li Yerde yatarak kriz geçiren genç kız olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı. Bir HDP'li ise mitinge müdahale eden grubun arasında kalınca önce HDP'lilerin bulunduğu alana doğru taş atmaya başladı. Bu kişinin bir süre sonra üzerinde sakladığı HDP bayrağı yere düşünce, binlerce kişi tarafından linç edildi. Polis HDP'liyi öfkeli vatandaşların elinden güçlükle kurtardı. 
 
HDP BAYRAKLARINI YAKTILAR
Yaklaşık iki saat süren miting boyunca olaylar devam etti. Kalabalık grup sık sık miting alınına girmek istedi, Polis defalarca biber gazı sıkarak engel oldu. Ellerindeki Türk bayraklarıyla polis barikatını aşarak miting alanına girmeye çalışan bazı vatandaşlar, miting alanında bulunan HDP bayraklarını yaktı. Erzurum'da HPD'nin miting yapmasını istemediklerini belirten vatandaşlar, HDP bayraklaranı yakarak mitingi protesto ettiler. Miting alanında toplanan grup ile polis arasında olaylar yaşandı. Çıkan olaylarda çok sayıda polis ve vatandaş yaralandı. Yaralılara olay yerindeki ambulanslar müdahale etti. Barikatları aşıp alana girmeye çalışan vatandaşları, biber gazı ve TOMA'yla durdurmaya çalışan polis ekipleri, olayları sakinleştirebilmek için vatandaşları sağduyuya davet etti.
 
EMNİYET MÜDÜRÜ TOMA'NIN ARASINDA KALDI
Miting alanında olaylar devam ederken HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, alana gelerek vatandaşlara hitap etti. Olay yerinde bulunan Erzurum Emniyet Müdürü Kamil Karabörk de, TOMA mağduru oldu. Yardımcıları ve korumaları ile birlikte olayların içinde kalan Emniyet Müdürü Karabörk, göstericilerin üzerine sıkılan sudan etkilendi. Islanınca hemen geri dönen Emniyet Müdürü Karabörk, 'TOMA kazasını' kısa süreli ıslanmayla atlattı. Çevre illerden takviye gelenlerle 4 bin polisin görev yaptığı HDP mitingi boyunca gerginlik devam etti. Meydanın üzerinden bir helikopter sürekli uçarken, TOMA’lar su sıkarak göstericileri durdurmaya çalıştı.
 
 
Mitingi izlemeye gelen yaklaşık 2 bin kişiye, göstericilerin saldırmaması için etten duvar ören güvenlik güçleri yetersiz kalınca jandarmadan takviye istendi. Robocop kıyafetli jandarmalar da göstericilere müdahale etti.  Protestocu grubun dağıtılmasına çalışılırken, kentin diğer semtlerinde toplanan grupların da mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı’na gelmesini önlemek için polis yoğun güvenlik önlemi aldı.
 
MİNİBÜSÜ YAKTILAR
Olaylar sırasında Tekman İlçesi'nden İstasyon Meydanı'ndaki miting alanına giden ve üzerinde HDP bayrakları bulunan 25 D 0877 plakalı minibüse, Honda Kavşağı'nda bir grup taş ve sopalarla saldırdı.Direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü, refüjdeki aydınlatma direğine çarparak, durabildi. Bu sırada bir grup aracın etrafına toplanarak, sürücüye saldırmak istedi. Bunun üzerine polis aracın etrafında güvenlik şeridi oluşturup, grubu dağıtmaya çalıştı. Bu esnada içerisinde sürücünün bulunduğu araç, çekiciye yüklendi. Gruptakiler, yaktıkları bir bayrağı bölgeden uzaklaştırılmaya çalışılan çekicinin üzerindeki minibüse attı. Yaklaşık 200 metre giden araç, alev almasının ardından çekicinin üzerinden düştü. Polis ekipleri tarafından güçlükle araçtan çıkartılan ve elbiseleri yanan kişi, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sürücünün vücudunun çeşitli yerlerinde yanık oluştu.İtfaiye ekipleri de araca su sıkarak söndürdü. Burada çıkan olaylarda bir polis memuru da başından yaralandı.
 
 
MHP İL BAŞKANI ANATEPE: BİZİMLE ALAKASI YOK
Ülkü Ocakları İl Başkanı Abdullah Kırmacı ile birlikte dün bir basın toplantısı düzenleyen MHP İl Başkanı Ahmet Anatepe, "Demokrasilerde hesap sorma merci, sandıklardır. Hiç kimse ülkücü camiayı kumpas içine çekemeyecektir. Provokatif her türlü girişime karşı uyanık olunmalı, itidal ve sağ duyu kesinlikle elden bırakılmamalı. Ülkücü için değişmez ölçü, kanundur, düzendir, nizamdır. Hiç kimse partimizi ve camiamızı bu çizginin dışına asla çekemeyecektir" demişti. MHP Erzurum İl Başkanı Ahmet Anatepe, olayların kendileriyle ilgisinin olmadığını belirterek, "Bizimle alakası olmayan şeyler. Şu andaki olaylar halkın tepkisi. Yani Erzurumlu halkın tepkisi. Ülkücü camianın bu olaylarla hiç bir alakası yok. Ben çıkan olayları tasvip etmiyorum" dedi. Mitingn bitmesinin ardından yaklaşık 2 bin kişilik HDP'liler, ayrı bir yoldan adeta kaçarak alanı terketti. İlde gerginlik sürüyor. 
 
 
OLAYLARDA 38 KİŞİ YARALANDI
Erzurum’da bugün düzenlenen HDP mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olaylarda 11’i polis toplam 38 kişi yaralandı. Konuyla ilgili Erzurum Valiliği’nden Vali Ahmet Altıparmak imzasıyla yapılan açıklamada 38 kişinin yaralandığı belirtilerek şöyle denildi:“Bugün 04 Haziran 2015 HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımıyla ilimizde gerçekleşen HDP mitinginde meydana gelen olaylarda 11 Polis, 17 HDP'li ve 10'da mitingi protesto eden guruplardan olmak üzere toplam 38 kişi yaralanmıştır. Miting öncesi, sırası ve sonrasında son derece duyarlı ve dikkatli şekilde olaylara müdahale eden güvenlik kuvvetlerimize ile olayların büyümesine meydan vermeyen ve sağduyulu davranan kıymetli Erzurum halkına takdir ve teşekkürlerimizi sunarım.”
Etiketler : Erzurum, miting, olay, gaz,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler