Partilerin Beyannamesinde Ekonomi Damgası

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm POLİTİKA Haberleri 07.10.2015 00:05:00

RADARHABER / ERZURUM
Partilerin seçim beyannamelerine ekonomi ve sosyal politikalar ön plana çıktı...Milliyet'in haberine göre; İktidara hangi parti gelirse gelsin asgari ücretin yükselmesi ve en az 1300 lira olması söz konusu. Vaatlerin gerçekleştirilebilmesi için gereken kaynak ve bunun ekonomiye dönüşü seçim sonrasının en önemli Gündem maddelerinden olacak. Partilerin ekonomi ve sosyal politikalarıyla ilgili temal politikalarının ana hatları şöyle:

Asgari ücret sürprizi

- Ak Parti: Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ak Parti'nin seçim beyannamesinde asgari ücret maaşının 1300 TL olacağını ve emeklilere 1200 TL ek zam verileceğini açıkladı. Davutoğlu, 1100 liranın altında maaş alan işçi ve BağKur emeklilerine de yılda 1200 lira ek zam yapılacacağını bildirdi.

Kendi işini kuracak gençlere 50 bin liralık destek vermeyi amaçlayan Ak Parti, Bağ-kur emeklisinden kesilen sosyal güvenlik primini tamamıyla ortadan kaldıracak. İktidar olması halinde ev almak için hesap açan vatandaşlara yüzde 15 destek sağlayacak olan Ak Parti, kadın girişimcilerin 100 bin TL'ye kadar 5 yıllık vadeli kredileri için yüzde 85 oranında kefaret sağlayacak.

Lise mezunu gençlerin 2 yıl boyunca genel sağlık sigortalarını karşılamayı vaadeden Ak Parti, emeklilere 250 TL taksit ile ev sahibi olma olanağı sunacak. Esnafa faizsiz kredi, gençlere ücretsiz internet, ihtiyaç duyduğu işlerde çalışan taşeronlara kamuda istihdam, yemde ve gübrede KDV'nin kaldırılması da AKP vaatleri arasında. Davutoğlu, seçim beyannamesindeki vaatlerin toplam maliyetinin 19 milyar TL olduğunu açıkladı.

Emekliye çift ikramiye

- CHP: CHP'nin seçim beyyannamesi asgari ücret, vergi muafiyetiyle 1500 lira olacak, emeklilere yılda çift maaş ikramiye verilmesi gibi vaatlerini aynen korurken, polislere 3 bin 600 ek gösterge verilmesi, çiftçiye mazotun 1.8 TL'den satılması gibi politikaları da sunuyor. İktidar olması halinde 800 bin taşeron işçiyi kadroya alacak olan CHP, lise son sınıf öğrencilerine lisekart getirecek, ikinci öğretim harçlarını kaldıracak. Öğrenim kredileri, gençler iş buluncaya kadar tahsil edilmeyecek. 31 Temmuz 2015 tarihine kadarki kredi kartı ve bireysel kredilerin faiz borçlarının en az yüzde 80'ini silinecek, kalan borç 5 yıla yapılandırılacak.

Yoksula iş bulunacak

- MHP: Asgari ücreti 1400 lira civarına yükseltmeyi planlayan MHP, bütün çalışanlara da maaşlarının asgari ücret kadar olan kısmından vergi almamayı vaat etti. MHP, çiftçiye mazotun litresini 1 lira 75 kuruştan vereceğini duyurdu. MHP, emeklilere Mart ve Eylül aylarında birer asgari ücret vermeyi; yoksul ailelerden bir kişiye iş bulmayı, 700 lira aile desteği vermeyi taahhüt etti. MHP, şoföre yıpranma payı, yük ve yolcu taşımacılığı yapan esnafa ise vergisiz akaryakıt sözü verdi. Kamu çalışanlarına yapılan tüm ek ödemelerin emekli aylığına yansıtılacağı belirtilen MHP beyannamesine göre ihtiyar heyeti üyelerine her ay 150 lira huzur hakkı verilecek.

Ücretsiz elektrik

- HDP: Asgari ücret ve emekli maaşı en az 2 bin lira olacak. Ev kadınlarına emeklilik hakkı sağlanacak. Küçük çiftçilere su ve elektrik ücretsiz verilecek.
Etiketler : Erzurum, beyanname, iktidar, ekonomi,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler