Seçmen Hangisini istiyor? İşte Çarpıcı Anket!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm POLİTİKA Haberleri 13.06.2015 16:05:00

RADARHABER / ERZURUM
Kamuoyu araştırma şirketi ORC, 9-11 Haziran 2015 tarihleri arasında 30 büyükşehirde toplam 2350 kişi ile yüz yüz görüşerek yaptığı anketle kamuoyunun seçim sonuçları ile ilgili düşüncelerini ölçtü.
 
SEÇİM SONUCU HANGİ PARTİLERİN SEÇMENİNİ MEMNUN ETTİ?
Ankette seçmenlere "Oy verdiğiniz partinin aldığı oy sizi memnun etti mi?" sorusu yöneltildi. Anketten iktidar ve ana muhalefet partilerinin seçmenleri 2015 genel seçimlerinde partilerinin aldıkları oydan önemli oranda memnun olmadıkları sonucu çıktı. Araştırmadan AK Partili seçmenin yüzde 58’inin CHP seçmeninin ise yüzde 67,5’i alınan oydan memnun olmadığı sonucu çıktı. Seçmeni en çok memnun olan parti yüzde 97,3 ile HDP olurken onu, yüzde 91,5 ile MHP seçmeni izledi.
 
KOALİSYON HÜKÜMETİ Mİ KURULMALI YOKSA ERKEN SEÇİM Mİ?
Deneklere(ankete katılan) "Koalisyon hükümeti ya da erken seçime gidilmesi noktasında görüşleri de soruldu. Deneklerin, yüzde 53,1’i erken seçime gidilmesini isterken; yüzde 46,9’u ise koalisyon hükümetinin kurulması yönünde görüş bildirdi.Ankette, AK Parti seçmeninin yüzde 79,7’si ve MHP seçmeninin yüzde 74,5’i erken seçime gidilmeli derken, HDP seçmeninin yüzde 87,6’sı ve CHP seçmeninin de yüzde 79,8’i erken seçime gitmeyip koalisyon hükümeti kurulması görüşü ağırlık kazandı.
 
HANGİ HÜKÜMET SEÇENEĞİNİN OLUŞMASINI İSTERSİNİZ?
Anketteki bir diğer soru son günlerin en çok merak edilen nasıl bir koalisyon hükümeti kurulacağı ile ilgiliydi.Ankette de kamuoyundaki gibi AK Parti-MHP koalisyonu ihtimali ağırlıklı görüş olarak ifade edildi. Ankete katılanların yüzde 35’i AK Parti + MHP Koalisyonunu isterken, yüzde 20,1’i de CHP+MHP+HDP koalisyonunu arzuladığını dile getirdi.Bunu yüzde 15’lik oran ile AK Parti azınlık hükümeti tercihi takip ederken basın da sıkça gündeme getirilen alternatiflerden birisi olan AK Parti +CHP alternatifi yüzde 8,5’lik oranda kaldı.Anket ayrıca vatandaşları azınlık hükümetine sıcak bakmadığını da net bir şekilde ortaya koydu.
 
GERÇEKLEŞME OLASILIĞI EN YÜKSEK KOALİSYON SEÇENEĞİ HANGİSİ?
Deneklere sorulan bir diğer soruda gerçekleşme olasılığı en yüksek koalisyon seçeneği de soruldu.Bu soruda da araştırmaya katılanların yüzde 50,3’ü, AK Parti+ MHP Koalisyonunu gerçekleşme olasılığı en yüksek koalisyon seçeneği olarak gördüğünü ortaya koydu.Bunu şıkkı AK Parti+CHP koalisyonu takip etti. AK Parti + HDP koalisyonu ihtimali ise yüzde 6,7’lik bir oranda kaldı.
 
 

CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİYLE İLGİLİ POLEMİK

Ankette son olarak ‘’Cumhurbaşkanının yetkileri sınırlandırılmalı’’ söylemine katılıyor musunuz?" sorusu deneklere yöneltildi.Bu soruda da yüzde 55,2’lik bir oranla “Cumhurbaşkanlığı makamının mevcut yetkilerinin korunması” görüşü ağırlıklı görüş olarak ortaya çıktı. Ankete katılanların yüzde 42,8’i ise “Cumhurbaşkanlığı makamının mevcut yetkilerinin sınırlandırılması gerektiğini savundu. 

 

Etiketler : Erzurum, denek, seçim, yüz,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler