Erzurum'dan 3 haftada 1550 mülteci gönderildi

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ASAYİŞ Haberleri 10.05.2018 16:05:00
Günlerce yol yürüyüp Erzurum´a gelen Afgan Mülteciler, uçakla birkaç saatte Ülkelerine geri gönderiliyor.
Erzurum'dan 3 haftada 1550 mülteci gönderildi

 

Sinan AYDIN'ın -ÖZEL- Haberi...


RADARHABER / ERZURUM

Mülteciler için Charter seferlerinin başlaması ile birlikte 3 haftalık dilimde 1550 mültecinin uçakla Afganistan´a geri gönderildiği açıklandı. Konu ile ilgili gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a bilgi veren İl Göç İdaresi Müdürü Haşim Özcan, Bakanlıklar arası anlaşma sonrası Erzurum´dan 3 haftalık süreçte 1550 mültecinin geri gönderildiğini söyledi. Müdür Özcan, Erzurum´a kaçak girişlerde de büyük ölçüde azalma olduğunu ifade etti.

 

Erzurum´da 1 Ocak´tan bu yana kaçak yollardan ilimize gelen Mülteci sayısı 13 bine ulaşmıştı. Afganistan´dan yetkililer Erzurum´a geldi, mültecilerin seyahat belgesi düzenleme işlemi sorunu çözüldü. Geçtiğimiz  ay iki ülke arasında yapılan görüşmeler sonrası, mültecilerin charter seferlerle Erzurum´dan Kabil´e uçakla gönderilmesi kararlaştırılmıştı. Erzurum´da adeta birinci gündem maddesi haline gelen Afgan Mülteciler için varılan kesin çözüm, rakamlarla da ortaya çıktı.

 

BAZILARININ HASTALIK TAŞIDIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTI

 

Ülkelerindeki iç savaş ve ekonomik sorunlardan kaçıp İran sınırından Türkiye´ye kaçak yollardan giriş yapan binlerce göçmen, Van ve Ağrı üzerinden hiçbir engele takılmadan Erzurum´a kadar gelebiliyordu. Afgan mültecilerin özellikle Erzurum -Pasinler karayolu üzerindeki görüntüleri, yürekleri sızlatıyordu. Bazılarının hastalık taşıdığı da ortaya çıkınca, ilde endişeli günler yaşanmaya başlamıştı. Erzurum Emniyet Müdürlüğü, Ağrı yolu üzerindeki Horasan ilçesi ve kent merkezi girişinde kontrol noktaları oluşturdu. Yürüyerek gelen kaçak göçmenlerin şehir merkezine girişine engel olundu. Yakalanan mülteciler ise, ilk etapta iki spor salonunda tutuldu. Bir kısmı ise Aşkale ilçesinde bulunan toplanma merkezine gönderildi.

 

3 HAFTADA 1550 MÜLTECİ GERİ GÖNDERİLDİ

 

Erzurum İl Göz İdaresi Müdürü Haşim Özcan, ülkeler arası anlaşmaların yapılması sonrası başlayan süreçte şuana kadar 1550 mültecinin uçakla geri gönderildiğini açıkladı. Sınır dışı edilme işlemi sırasında bugüne kadar karşılaşılan en büyük sorunun seyahat belgesi düzenlemesi olduğunu anlatan Müdür Özcan, “ Bakanlıklar arası görüşmeler sonrası bu sorun aşıldı. Şimdi Afganistan uyruklu vatandaşlar için seyahat belgesi düzenleniyor. Evrak işlemleri tamamlandıktan sonra Charter seferleri kapsamında Erzurum´dan Kabil´e gönderiyoruz. İlk etapta 670 Afgan gönderilmişti. Şuanda bu sayı 1550´ye ulaştı. Geri gönderme işlemleri devam ediyor. Ayrıca geçtiğimiz haftalarda yaşanan kaçak mülteci geçişi yoğunluğu da büyük ölçüde azaldı” dedi. (GÜNEBAKIŞ)  

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler