Kanlı yol!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ASAYİŞ Haberleri 03.05.2013 13:59:36
Ölüm virajında 2 yılda 29 kaza, 26 can kaybı yaşandı. Köylüler ‘yaralı ve ceset toplamaktan psikolojimiz bozuldu’ diyerek çare bulunmasını istiyor.
Kanlı yol!

 

Soner İSTANBULLU'nun -ÖZEL- haberi...

RADARHABER - ERZURUM  

Erzurum-Artvin karayolunu Ardahan istikametine bağlayan Tortum ilçesine bağlı Aksukapı mevkiindeki ‘ölüm virajı’ olarak adlandırılan yola, bir türlü çözüm bulanamadı. Hemen her gün küçük ya da büyük çapta kazanın meydana geldiği karayolu, meclis gündemine bile taşındı. Soru önergeleri verildi, çözüm yolları arandı ancak hiçbiri fayda etmedi. Ölüm virajında son kazayla birlikte 2 yılda 29 kaza meydana geldi, 26 kişi hayatını kaybetti. Bölge halkı, “Kazalardan sonra yaralı kurtarıp ceset toplamaktan psikolojimiz bozuldu” diyerek yetkililerden önlem almasını bekliyor. Uzmanların çözüm önerisi ise, trafik işaretlemelerinin yenilenmesi ve rampanın başka bir yol güzergâhı ile yumuşatılması. 1 Mayıs günü meydana gelen kazada, Ardahan’dan İstanbul’a gitmekte olan yolcu otobüsü virajı alamayarak bariyerlere çarptı. Yan yatarak metrelerce sürüklenen otobüs içerisinde bulunan 3 kişi hayatını kaybetti 29 kişi ise yaralandı. Otobüs kazası, ölüm virajında bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanlar, özellikle ağır tonajlı araçların frenleme yaparak indikleri rampada, firen boşalmalarının meydana gelebileceğini ve bununda ölümlü kazalara yol açabileceğini belirtti.

UZMAN YILDIZ: KURTULUŞU OLMAYAN BİR YOL

Trafik ve Çevre Bilgisi Uzman Öğreticisi Selçuk Yıldız, bölgede yaşanan kazaların çoğunluğunun yol kusurlarından meydana geldiğini söyledi. Trafik İşaret levhalarının eksik olduğunu söyleyen Selçuk Yıldız, “Aksukapı mevkiinde yaşanan kazaların yüzde 90’ı yol ve işaretleme kusurlarından oluşan kazalar. Birçok kez bölge halkının şikayetleri üzerine bölgede çalışmalar yaparak incelemelerdi bulundum. Yolun dik bir rampada bulunması ve sürekli virajlarla çevrili olması sürücüleri oldukça zor bir duruma sokuyor. Özellikle ağır tonajlı araçlar ve yolun acemisi olan şoförler için kurtuluşu olmayan bir yol. 12 kilometrelik rampanın bulunduğuna dair bir trafik işaretinin olmaması sürücüleri yanıltıp rampanın erken biteceğini düşünerek frenlemelerini kontrol altına almaması, fren sisteminin ısınmasına bunun sonucunda ise fren sisteminin patlamasına sebep oluyor. Freni patlayan bir aracı hiçbir şoför durduramaz. 1 Mayıs günü yaşanan kaza gibi araç şoförü otobüsü bariyerlere sürterek durdurmaya çalışmış ancak rampanın dik olması sebebi ile aracın kontrolünü sağlayamamış” dedi.

2 YILDA 29 KAZA VE 26 ÖLÜM MECLİSE TAŞINDI

Sık sık ölümlü kazaların olduğu yol, daha önce Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt tarafından meclise taşınarak Ulaştırma Bakanlığına Bölgedeki kazalarla ilişkin bir rapor sunulmuştu. Son 2 yılda meydana gelen 29 kazada, son otobüs kazası da dahil 26 kişini hayatını kaybettiğini bildiren Milletvekili Öğüt, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, "Ağır kazaların yaşandığı 90 derecelik virajı, karayollarına daha uygun bir şekilde yeniden yaparak kazaları önlemeyi düşünüyor musunuz?" dedi. Milletvekili Ensar Öğüt, önergede 12 kilometrelik bir rampadan inildikten sonra Aksukapı Kavşağına varıldığını ve 90 derecelik keskin bir virajla Doğu ya da Karadeniz’e doğru yol alındığını ifade etti. ’Ölüm kavşağı’ denilen Erzurum- Artvin karayolunun Aksukapı mevkii, TBMM gündemine taşınmasına rağmen şu ana kadar çözüm anlamında bir çalışma yapılmadı. Ölüm kavşağında en son yaşanan kazanın ardından da bölgede kazadan geriye kalan enkaz karayolları ekipleri tarafından kaldırıldı.

BÖLGE HALKI: PİSİKOLOJİMİZ BOZULDU

Bölge halkı son iki yılda şahit oldukları kazalardan dolayı psikolojilerinin bozulduğunu ifade ettiler. Aksukapı Köyü Muhtarı Abdullah Çelik, “2 yılda birçok kazaya tanıklık ettik. Kazalarda hep araç içerisinde sıkışan yaralanan insanların imdat çığlıklarına ilk biz koştuk. Artık yaralı çığlıklarından ve araçlardan çıkardığımız cesetler yüzünden psikolojimiz bozuldu. Rampanın dik olması kaza yapan araçların frenlerinin patlamasına sebep oluyor. Kazalarda bu sebepten meydana geliyor. Artık sorun çözülsün. Bölgeyi çok iyi biliyoruz. Bu rampa yol dağın diğer tarafından verilerek hem 2 kilometre kısaltılabilir hem de rampa düzlük bir alana çekilebilir. Hızını alamayan veya freni patlayan sürücüler, ya köy kahvehanesine ya uçuruma ya da kayalıklara çarparak durabiliyor” dedi. Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise konu ile ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. (SABAH)

 

 

Etiketler : yol, kan, ceset,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 
  • 03.05.2013 01:05:19

    Güzel haber. Haberi ayrıntılı vermişsiniz. Radarhaber'e yayın hayatında başarılar diliyorum.

En Son Haberler