Gözetim altındaki ineğe vekil desteği ile özgürlük!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 21.03.2018 17:26:00
Savcılık talimatıyla muhafaza altında tutulan inek, Atatürk Üniversitesi’ne nakledilecek.
Gözetim altındaki ineğe vekil desteği ile özgürlük!

Sinan AYDIN'ın Haberi... 

 

RADARHABER / ERZURUM 

 

Erzurum'da buzağıyken bir otomobilin çarpmasıyla yaralanınca veteriner hekim tarafından tedavi edilip adli olaya karıştığı için savcılık talimatıyla muhafaza altında tutulan inek, Atatürk Üniversitesi’ne ait çiftlikte hemcinsleri yaşamını sürdürecek. Haber sonrası harekete geçen AK Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, yasalar gereği 8 yıl gözetim altında tutulması gerektiğini öğrendiği şu an 2 yaşında olan düveyi özgürlüğüne kavuşturacaklarını açıkladı. Milletvekili Deligöz, etrafı tel örgülerle çevrili hayvan barınağında kendisi için yaptırılan özel ahırda tutulan ineğin, Atatürk Üniversitesi’ne nakledilerek oradaki büyük baş hayvanlarla birlikte yaşamını sürdüreceğini söyledi.

 

 

“Yasalar gereği ineğin 8 yıl barınakta kalması gerekiyormuş”

 

 

Haberi okuduktan sonra konunun kendisine çok ilginç geldiğini belirten Ak Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, ineği özgürlüğüne kavuşturmak için harekete geçti. Aynı zamanda Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon üyesi olan Orhan Deligöz, Erzurum Adliyeye giderek Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal ile daha sonra ise soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Ethem Gündüz ile görüştüğünü ifade ederek, “ Savcımız düvenin sahibi çıkmadığı için soruşturmanın tamamlanamadığını söyledi. Yasalar gereği düvenin 8 yıl barınakta kalması gerekiyormuş. Bende kendilerine hayvanın 19 aydır tek başına kaldığını ifade edip uygun olanın hemcinsleri ile yaşamını sürdürmesi olduğunu söyledim. Başsavcımız düvenin Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesine ait çiftliğe nakline onay vereceklerini söyledi. Daha sonra Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ömer Çomaklı ile görüştüm, kendisi de hayvanın Üniversiteye ait hayvan çiftliğinde muhafaza altına alınması için her türlü yardıma hazır olduklarını söyledi. Önümüzdeki günlerde gözetim altındaki düve, Üniversiteye nakledilecek. Bir nevi özgürlüğüne kavuşmuş olacak” dedi.  

 

 

 

“Aşıları yapılacak, kimlik çıkarılacak”

 

İneğin ilginç durumu ile ilgili haberi okuduğunda çok şaşırdığını söyleyen Deligöz,

şunları söyledi: “ İnek ile ilgili haberi okuyunca konuyu araştırdım. Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Avcıoğlu ile birlikte ineğin bulunduğu barınağa gittik, birlikte hayvanı ziyaret ettik. Arkadaşlar 19 aylık süre zarfında ineğe çok iyi bakmışlar. Hayvan 19 aylık süreyi tek başına kedi köpeklerin arasında geçirmiş. Bakımı yapılmış ancak hemcinslerinden ayrı büyümüş. Yaptığım girişimler sonucu hayvanın Atatürk Üniversitesi'nin büyükbaş hayvan çiftliğine nakline karar verildi. Düvenin kan tahlilleri yapılacak herhangi bir hastalığı bulunmadığı takdirde, savcılığın da izni ile üniversiteye devri sağlanacak. Aşıları yapılacak ve kendisine kimlik çıkarılacak.” Milletvekili Deligöz, Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi’ne giderek, düveyi ziyaret edip, hayvanın son durumu ile ilgili sorumlu Veteriner Hekim Bilal Çoruh’tan bilgi aldı.

 

 

Kazaya karıştığı için hapis hayatı yaşıyor

 

Erdal Dumlu’nun kullandığı 16 F 8259 plakalı araç, 18 Ağustos 2016’da 

Erzurum -Pasinler karayolunun Abdurrahman Gazi Mahallesi mevkiinde aniden yola çıkan dört aylık dişi buzağıya çarptı. Kazada, otomobil hasar görürken, araç sahibinin eşi Selma Dumlu’nun kolu, buzağının da kaburgaları kırıldı. Polis, kazanın yerinin çevresindeki aramalarına rağmen buzağının sahibine ulaşamadı. Yaralı buzağı, cumhuriyet savcısının bilgisi dahilinde muhafaza altına alındı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne teslim edilen buzağı, Veteriner Hekim Bilal Çoruh ve ekibi tarafından tedavi edildi. Dumlu çifti de mağduriyetlerinin giderilmesi için emniyete ve savcılığa müracaat ederek buzağıyı kazaya sebebiyet verecek şekilde serbest bırakan sahibinden davacı ve şikâyetçi oldu. Soruşturma başlatan cumhuriyet savcısı, buzağının adli olaya karışması yüzünden sahibi bulunana ve soruşturma tamamlanana kadar yediemin tayin edilen belediyenin Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde gözetim altına alınmasını kararlaştırdı. Bu kararın ardından buzağı, yaptırılan ahırda belediye görevlilerince özenle besleniyor. Zaman zaman barınağın bahçesinde tel örgülerle çevrili alanda dolaştırılan inek, yaklaşık 19 aydır yaşamını burada sürdürüyordu.    

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler