Kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm BÖLGE Haberleri 12.11.2015 08:22:00

RADARHABER / ERZURUM  

Doğu Anadolu Bölgesinde bazı iler yoğun kar yağışı ve tipinin etkisi altında. Ardahan'da bazı ilçelerde eğitime 1 gün ara verildi, Erzurum'un Oltu ilçesinde mahsur kalan kişiler ekipler tarafından kurtarıldı. Erzurum'da gölet dondu, Türkiye'nin en soğul ili Kars oldu. Kış şartlarının etkisini gösterdiği Doğu Anadolu bölgesinde, ağır kış şartları kendisini göstermeye başladı. Ardahan, Kars ve Erzurum'da, gece aralıklarla yağan kar yağışı ve tipi, hayatı olumsuz etkiledi. Kar yağışının yanı sıra soğuk havanın da etkili olduğu Erzurum, Kars ve Ardahan'da, yaşam şartları zorlaşıyor.

ERZURUM - RİZE KARAYOLU ULAŞIMA KAPANDI

Kar yağışı ve tipi sonrası Erzurum ile Rize arasında ulaşımı sağlayan Erzurum Rize Karayolu Ovit tüneli geçisinde akşam saatlerinde karayolu ulaşıma kapandı. Karayolları ekipleri ile belediye ekiplerinin karla mücadele çalışması gece boyu sürdü. Ovit geçidi, sabah saatlerinde yeniden ulaşıma açıldı. Soğuk hava nedeniyle Erzurum'un Palandöken dağında bulunan ve suni kar yapımında kullanılan Palandöken göletinin bir bölümü ise dondu. Erzurum şehir merkezinde etkili olmayan ancak bazı ilçeler ile karayollarında etkili olan kar yağışı ve tipi, hayatı zorlaştırıyor. Erzurum’un Oltu ilçesinde kar yağışı sonrası köy yolunda mahsur kalan aile, büyükşehir belediyesi ekiplerince kurtarıldı.

KARS EN SOĞUK İL OLDU

Kar kalınlığının 20 santimetreye kadar ulaştığı Oltu'da, bazı yollar ulaşıma kapandı. Özel araçla Nügürcük köyüne gitmek için yola çıkan Ethem Uzun ve ailesi, Obayayla köyü yakınlarında kar yağışı ve şiddetli tipi nedeniyle görüş mesafesinin düşmesi sonucu yolda mahsur kaldı. Yardım talebi sonrası bölgeye giden Büyükşehir Belediyesi Oltu Şantiyesinde görevli ekipler, aileyi kurtardı. Yolun bazı bölümlerinde ise tipi nedeniyle araçların kırılarak yola düşmesi nedeniyle yol kısa süreliğine trafiğe kapandı. Meteoroloji Erzurum 12. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre gece en düşük hava sıcaklıkları, Iğdır ve Erzincan'da 3, Erzurum, Ardahan ve Ağrı'da eksi 2, Kars'ta ise eksi 3 derece olarak ölçüldü.

ARDAHAN'DA EĞİTİME KAR ENGELİ

Kar yağışının en çok etkisini gösterdiği Ardahan'da ise okullar 1 gün süreyle tatil edildi. Ardahan'da merkeze bağlı köylerle 3 ilçede, eğitime ara verildiği açıklandı. Ulaşımda yaşanan  aksamalar, buzlanma ve don olaylarına karşı uyarılarda bulunan yetkililer, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle merkeze bağlı köyler ile Damal, Hanak ve Göle ilçelerinde eğitime 1 gün süreyle ara verildiğini açıkladı. Kars'ta ise akşam saatlerinde etkili olan kar yağışı, gece boyunca aralıklarla devam etti. Sabah işe gitmek için evden çıkan vatandaşlar, araçlarının üzerinde biriken karı temizledi. bazı vatandaşların ise 'Hoş geldin Kar' yazarak Kars'ın karla özdeşleştiğini söylediler. 2 gündür etkili olan şiddetli rüzgar ve dondurucu soğukların ardından etkisini gösteren kar yağışı, Kars'ta bazı vatandaşlar tarafından sevinçle karşılandı.

ZEHİRLENMELERE KARŞI BACA TEMİZLİĞİ UYARISI

İtfaiye Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşları bacalarını temizlemeleri veya temizletmeleri konusunda uyardı. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte baca temizliği çalışmaları da hızlandı. Konuyla ilgili tüm önlemlerini alan Kars Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri de şu anada kadar yüzlerce baca temizliği yaptı. Belediye Başkanı yardımcısı Taner Turan Ünsal, itfaiye olarak kurum ve apartmanlar başta olmak üzere vatandaşların da müracaatları doğrultusunda yardımcı olduklarını söyledi. Vatandaşların bu konuyla ilgili duyarlı olmaları ve bacalarını bir an önce temizletmelerini isteyen Ünsal, baca temizliği konusunda itfaiyeye müracaat edilmesini istedi. Vatandaşların kendi çabalarıyla baca temizliği yapmaya çalıştıklarını fakat yaptıkları hataların daha büyük felaketlere yol açabileceğine dikkat çeken yetkililer, "Taktiği ve tekniğiyle yapılması gereken bu temizlikte belediyeye başvurmaları gerekiyor. Bazı vatandaşlar gülle bırakıyor, demir bırakıyor sonra bize gelip çıkarmamızı istiyor, bu da çıkarılırken bacaya ayrı bir hasar veriyor, tüm bunları önlemek adına bize başvurmaktan çekinmesinler. Eylül ayı sonu ve Mart ayının sonu olmak üzere yılda 2 kez baca temizliği yaptırarak, bir daha ki kış ayı gelinceye dek kapalı kalmalı. Çünkü baca açık kaldığında kuş giriyor, bacadan içeriye tuğla düşüyor onu düştüğü yerden çıkarırken de baca komple kırılmak durumunda kalıyor" diye konuştular.

Etiketler : Erzurum, Ardahan, baca, tatil,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler