Modern ahır projeleri hizmete sunuldu

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm BÖLGE Haberleri 02.02.2014 18:26:00

RADARHABER / ERZURUM
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi, Doğu’da karlı ve sürdürebilir hayvancılık, işgücü ve üretim verimliliği, zaman ve para tasarrufu için, kaliteli üretim için, modern ahır projelerini bölge yatırımcılarının hizmetine sundu. 
 
TİP AHIR PROJELERİ HAZIRLANDI
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresinin görev alanı kapsamındaki; Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerinde uygulanmak üzere bölgenin iklim şartlarına ve finansman desteği sağlayan kurumların kriterlerine uygun farklı kapasitelerde büyükbaş besi ve süt hayvancılığı tip ahır projeleri hazırlayarak bölge çiftçisinin ve yatırımcıların hizmetine sundu. DAP İdaresi Başkanı Sayın Adnan Demir,“ Hayvancılık işletmesinde en önemli hususlardan biri işletmenin kuruluş aşamasında iyi bir şekilde planlanması, zaman içinde ortaya çıkan eksikliklerinin giderilmesi ve günün şartlarına göre modernizasyonunun sağlanmasıdır. Hayvancılık işletmelerinde üretim planlanmasının daha iyi yapılması durumunda muhtemel kayıpların en aza indirilmesi, üretim ve işçilik masraflarının azaltılması, kaynakların etkin kullanımı ve karlılığın maksimum düzeyde elde edilmesi mümkün olacaktır. DAP Bölgesi hayvancılığı incelendiğinde sığırcılık işletmelerinin planlaması konusunda bilgi eksiği nedeniyle yanlış uygulamaların sıkça yapıldığı görülmektedir. Özellikle fiziki şartları uygun olmayan barınaklarda hayvan hastalıklarına sıklıkla karşılandığı ve bu nedenle oluşan hayvan ölümlerinin çiftçimize ve yatırımcımıza büyük kayıplara neden olmaktadır. Ayrıca işletmelerde uygun yerleşim planları ve konumlandırma en uygun şekilde yapılamaması sonucu ihtiyaç duyulan fazla işgücü maliyetlerin artmasına neden olmaktadır.
 
ÇEVRE KOŞULLARINA YÜZDE YÜZDE 70 ETKİLİ 
Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi iklim ve coğrafi şartlarına uygun sığırcılık işletmelerinin ahır planlaması oldukça önemlidir. Hayvanlardan yüksek verim elde edilmesi hayvanların genetik yeteneklerinin yanı sıra bakım ve barınma koşullarının uygun olmasına bağlıdır. Çoğu yetiştiricinin bakım ve beslenme konusuna gösterdiği özeni barınak konusuna göstermediği bilinen bir gerçektir. Barınaklardaki ilkel ve yanlış uygulamalar, hayvansal üretimde karşılaşılan en önemli sorunlardandır. Özellikle yüksek verimli hayvanlar olumsuz çevre şartlarına karşı daha duyarlıdır. Hayvanların yetiştirildiği çevre şartlarının da uygun olması gerekmektedir. . Ahır içinde yetiştirilen hayvanlar için barınak koşulları oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalar hayvan veriminde; Irkın yüzde 30, çevre koşullarının ise yüzde 70 oranında etkili olduğunu göstermiştir. Bölgede yapılmış ve yapılmakta olan hayvancılık işletmelerinin çoğunda coğrafi ve iklim şartları Doğu Anadolu Bölgesi’nden çok farklı olan diğer bölgelerdeki işletmelerin hazır projeleri kullanılmaktadır. Bu şekilde yapılan işletmelerin büyük çoğunluğunda üretimle birlikte problemler de başlamaktadır. DAP Bölgesinin öncü sektörü olan sığırcılık işletmelerinde hayvanları, sağlıklı ve verim düzeyleri yüksek olarak yetiştirilebilmelerini sağlama amacıyla DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı bölgenin iklim şartları dikkate alınarak yürürlükte olan mevzuat ve finansman desteği sağlayan kurumların (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TKDK, Kalkınma Ajansları, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi) kriterlerine uygun farklı kapasitelerde tip ahır projeleri hazırlayarak bölge çiftçisinin ve yatırımcıların hizmetine sunmuştur.” dedi.
 
Etiketler : Erzurum, ahır, DAP, modern,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler