Nurullah Pala

‘AB’ Rusian Girl’s (Rus Kızları) göremiyoruz

15.01.2016 Nurullah Pala

1990’ların başında Rus sınır kapılarının açılması ile birlikte Ruslar boy göstermeye başlamıştı, Türkiye’de… Özellikle de Erzurum’da… Rus Pazarı, şu-bu derken Ruslar işi iyice abarttılar, artık Palandöken Kayak Pistleri değim yerinde ise Ruslar’a kalmıştı.

Yer yabancınındır misali, binlerce Erzurumlu Palandöken Dağı’nın yolunu bilmezken Ruslar cirit atıyordu Palandökende…

Kocaman kayak pistlerine sahip Palandöken Kayak Merkezi’nin pistleri Rus turistlerden geçilmiyordu. Adım başı bir Rus turiste rastlamak mümkündü.

O dönem Dedeman Otel, Rusların Erzurum’a akın etmesini bir fırsat bilerek Palandöken’de Özel İdareye ait binayı alarak modern bir görüme kavuşturdu ve Otel haline getirerek Kış Turizminin hizmetine açtı. Sonra Palan otel kuruldu ve ardından da Polat Renaissance ile Dedeman Ski Lodge açıldı. En sonunda da Sway Otel(eski adıyla Xanadu)Erzurum’un kış turizmine renk kattı.  Tabi, Özelleştirmenin  Grand Erzurum Oteli’de hizmet veriyor kış turizmi ve spor camiasına…

2011 UNIVERSIADE ile birlikte Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezi dünya gündemine girdi. Artık Erzurum’un dünyanın en gözde kayak merkezlerinden biri olduğu tescillenmişti.

Uçsuz bucaksız pistleri, süper kaliteli beyaz örtüsü ile Erzurum özellikle Rus turistlerin ilgi odağı olmuştu. Rus kafilelerini taşıyan turların biri bitmeden, diğeri başlıyordu. Yerli Turistlerin yanı sıra yabancı turistler, özellikle de Ruslar Palandöken’in müdavimleriydi. Palandökene çıktığımızda çevre rengarenkti, otellerin önleri ve kayak pistleri cıvıl cıvıldı.

Maceraperest Rus turistler, Palandöken’in her karışında macera peşinde koşarlardı.

İşte bugünlerde O, Rus turistlerden eser yok…

Nedeni açık, hepimiz biliyoruz ki, Türkiye’nin sınırlarını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi ile ipler koptu, Türkiye ile Rusya arasında… Bu olay gazetelerde çok yer aldı, köşe yazarlarına çok konu oldu. Ben bu olayın ayrıntısına girmeyeceğim, ama Putin efendi, senin tacizci uçağını sadece biz havada izlese miydik, yani müdahale etmese miydik, senin uçağı kafasına göre semalarımızda takılsa mıydı? Olmaz Putin efendi! Biz de Türkiye olarak gerekeni yaptık, hepsi o kadar…

Sonrasında Putin’in hırsı ve ihtirasları turizme de darbe vurdu… Önce sebzemizi meyvemizi Rusya’ya sokmayan Putin, sonra da Türkiye’ye gelmek isteyen Rusların önüne set çekti. Yazın Antalya ve Ege sahillerini süsleyen Rus Girl’s (Rus kızlar) Kışında Erzurum’un kayak merkezlerini şenlendiriyordu.

Ruslar, Erzurum’a geldikçe turizm canlanıyordu, esnaf, sanatkar, boyacı, aşçı, çaycı kısacası herkes kazanıyordu. Her ne kadar da yabancı turist kafileleri bir çok kez şehir merkezine indirilmese de… Her ihtiyaçlarını Kayak Merkezi’nde görseler de, yine de giren her kuruş Erzurumlunun cebine giriyordu.

Evet!...Bu kış uzun bir aradan sonra yolum düştü Palandöken Kayak Merkezi’ne, genelde mesai arkadaşım Onur Sağsöz,  bu kış sezonunda gazetemiz adına Palandöken’in nabzını tutuyor, haberler yapıyor. Genel Koordinatörümüz Sevda Güneş İncesu da, defalarca yazdı, çizdi Palandöken’i…

Ancak Pazartesi günü TMOK Maskotu Oli’nin gösterisi için GHSİM Spor Şube Müdürü Güngör Şenses ile birlikte Sway Otel’e vardığımızda ilginç bir manzara gördüm. Genel Müdür Murat Altuğ Kargı ve Genel Müdür Yardımcısı Ömer Akca’nın nazik davetine icabet ederek, birer sıcak çayını yudumladıktan sonra çevreyi kolaçan ettim. Sağıma baktım, yerli bir turist, soluma baktım yerli bir turist var.

Yani ilaç için yabancı bir turist arasan yoktu. Tamam, Putin’in anlamsız kararı ile Rus turistler Erzurum’a ve Türkiye’ye gelmiyor. Ya diğer Avrupalılara ve Türkiye’nin sosyetelerine ne dersisiniz. Nere de o yoluna kırmızı halılar serdiğimiz ve çiçeklerle karşıladığımız Polonyalılar nerede? Onlarda yoktu Palandöken’de… Onların ve diğer Avrupalıların bahanesi terörmüş, yok Türkiye’de savaş varmış bahaneleri...

Yok- yok!... Bunlar haçlı zihniyeti Türkiye’nin ilerlemesini ve gelişmesini istemiyorlar. Bunlarda onların en büyük bahanesi… Ama ben Putin’in bu anlamsız tutumunun çok daha uzun süreceği kanaatinde değilim. Bir gün Ruslar’da Putin’e karşı çıkarak, “Yeter artık Türkiye’ye gitmek istiyoruz” diyecek. Buna adım gibi eminim, kışın Erzurum’a gelişi engelleyen Putin, Antalya sahillerine gitmek isteyen kendi vatandaşlarını durduramaz diye düşünüyorum.

Tabi, burada benim son sözüm Türk kayak severlere olacak. Nasıl ki, Ruslar ve Avrupalılar bu kış kayak yapmak için Erzurum’a gelmiyor ise, o zaman sizde İsviçre’ye, Fransa’ya, Romanya’ya, İtalya’ya gitmeyin olsun bitsin. Gelin Erzurum’da kayak yapın ki, hem ekonomi can bulsun, hem de otellerimiz ayakta kalabilsin.

‘AB’ bu kış Palandökende maalesef Rusian Girl’s, (Rus kızları) göremedik. Yılbaşında onların rezilliklerini haberleştiremedik. Rusların maceralarına tanık olamadık. Bakalım bu işin sonu ne olacak?...  

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 15-01-2016
  
Yazarın Diğer Yazıları