Nurullah Pala

Bugün amatörlerin günü

14.10.2015 Nurullah Pala

Sporun anayurdudur amatör spor…Takım sporlarından ferdi spora her şeyin yolu amatörlükten geçer… Profesyonel olmak için öncelikle amatör olarak o işle iştigal edeceksin. Gerçi bu sadece sporla alakalı bir şey değil. Sanatta da, siyasette de, esnaflıkta da böyledir. Önce bir iş yerinde çırak olursun, sonra kalfa, sonra usta…

Sporda da amatör olarak başladığın bir branşta şansın, bilgin, becerin, yeteneğin, çevren var ise profesyonel olursun… Gerçi ben futbol açısından olaya baktığımda sadece yeteneğin varsa profesyonel futbolcu olursun, bunun haricinde birilerinin zorlaması ile profesyonel olsan bile profesyonellik ömrün uzun olmaz. Buna defalarca şahit olmuşluğumuz vardır.

Ferdi sporlarda adamcılık vardır, bunu kimse inkar edemez, öğle bir gün olur ki, senin milli takım seçmelerinden yendiğin rakibini, milli takıma seçerler, senin yerine onu götürürler milli maçlara… Sonrasın da mı fırtınalar kopar, ama sana aynen şöyle derler, “Ya aslında biz seni götürecektik milli takımla maçlara ama, onun senden tecrübesi fazla idi. Antrenörümüzde bu riski göze alamadı” falan bahaneler üretilir.

Birileri çıkar senin hakkını gasp eder, sen de İllallah der bırakırsın sporu… Geçmişte bunların örnekleri çoktu.

Diyeceksiniz ki, bunlarda nereden çıktı, evet bazı gelişmelere şahit oldukta ondan biliyoruz. Erzurumlu bir çok gencin hakkının yenildiğini çok iyi biliyorum. Hatta, bazı federasyonlarda kafilede bir fazla yönetici bulunsun diye sporcunun kafileden çıkarıldığına da şahit olduk. Tabi bu yaşadıklarımız geçmiş dönemlerde oldu. Son yıllarda bu tür skandalların sayısı yok denecek kadar aza düştü. Bunda da Devletimizin ve Hükümetin spora verdiği önem ve sporculara sağladığı desteklerin rolü büyük oldu. Artık spor yapan bir gencin önünde çeşitli alternatifler bulunuyor. Eğer sporcu eğitim alanında da çok başarılı ise sporla eğitimi birarada götürebiliyor. Şayet sporcu, spora ağırlık veriyorsa, Beden Eğitim ve Spor Yüksek Okulları ile fakültelerin spor bölümlerinde eğitim görme şansını yakalıyor. Bir de sporcu amatör spor branşlarında milli takıma kadar yükselmişse ‘Devlet Baba’ koşuyor imdadına. Millilik parası veriyor gençlere… Tabiki son yıllarda  Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü’nün belirli bölgelerde açtığı Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri(TOHM) sporcular için büyük bir şans kapısı. TOHM’dan içeri kendini atan sporcuya Devlet ve Hükümet önemli imkanlar sağlıyor. Yatılı olarak hem spor yapıyorlar. Hem de eğitim görüyorlar. Üstelik de devletten maaş alıyorlar. Bunlar bir sporcunun spor yapması milli olmasına önemli katkı sunarken, rekabet ortamı da oluşturuyor.

Öğrenci millikteki kriterleri yerine getirdiğinde öğretmen olarak direk ataması yapılıyor. Bunlar günümüzde gençlik ve aileler için büyük bir şans ve fırsat. Bence aileler yetenekli gördükleri çocukları ilgi duydukları ve yetenekli gördükleri spor dallarına yönlendirsinler. Nasıl ki bir Sağlık Meslek Lisesi’ni bitiren bir gencin sağlık sektöründe iş bulma olasılığı ne kadar yüksek ise millilikten faydalanan sporcularında Devlet kapısında iş bulma olasılığı o kadar yüksek.

Evet!... Bugün Amatörlerin günü, Türkiye’de binlerce amatör sporcu bugün kendi haftalarını kutlayacak. Malum terör olayları nedeniyle bu sezon Amatör Spor Haftası’nı coşku ile kutlayamayacağız. Çünkü terör bizim bu sevincimizi kursağımızda bıraktı. Ama yine de Spor Genel Müdürlüğü ile Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (ASKF) son yıllarda büyük bir sorumlulukla amatör spor haftasının kutlanmasını sağlıyor. Uluslar arası spor karşılaşmalarında derece elde eden sporcular ile antrenörlerini plaketle ödüllendiriyor. Çok güzel hareketler bunlar. Spor Genel Müdürlüğü ve ASKF’yi kutluyoruz. Tüm amatörler ve amatör spora gönül verenler, Amatör Spor Haftanız Kutlu olsun. 

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 14-10-2015
  
Yazarın Diğer Yazıları