Nurullah Pala

Bunun adı intihar

22.02.2016 Nurullah Pala

Hani bizim meslekte, manşet olarak atılır Harakiri kelimesi… Harakiri, Japon intihar şeklidir.

Biz de Pusula olarak spordaki manşetimize ‘Dadaş Harakiri yaptı’ dedik…

Ben, bunu köşeme de, bunun adı intihar olarak giriş yapıyorum. Cumartesi günü Erzurum olarak deyim yerinde ise iki acıyı birden yaşadık. ERVAK Yönetim Kurulu Üyesi, Eğitimci-Yazar  Abdurrahman Zeynal’in oğlu Dr. Melih beyin ölüm haberi ile sarsıldık. Hastalara şifa dağıtan Dr. Melih Zeynal’ı ebedi istirahatgahına uğurladığımız esnada, futbolda bizi kahreden sonuç geldi. Dualarla uğurladığımız Dr. Melih Zeynal’a Hakk Taala’dan Rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyorum.

Cenaze namazı için Narmanlı camiine koştuğumuz esnada Erzin Belediyespor-BB Erzurumspor maçı devam ediyordu. Sonuçta Dadaşlar maçı 3-1 kaybetti.

Bu bir futbol maçı yenmek de var, yenilmek de berabere kalmak da var. Ancak gelen haber biz taraftarları kahreden cinstendi…

Rakip daha birinci dakikada İlyas Kubilay Yavuz’un golü ile 1-0 öne geçerken, 21. dakikada Hasan Can’ın kırmızı kart görmesi ile sahada 10 kişi kalmıştı. Sonrasında Serdar Deniz’in penaltı golü imdadımıza yetişti. Daha 26’da eşitliği sağlamıştık. Ama işler sonrasında hiç de bizim isteğimiz gibi gelişmedi. 10 kişi kalan Erzin, adeta sahada devleşirken, BB Erzurumspor’a da sahayı dar etti. Sonrasında peş peşe bulduğu gollerle BB Erzurumspor’u 3-1 mağlup etmişti.

İşin asıl trajedik, ve trajikomik yanı da buydu… Binlerce taraftarı, müthiş stadı, yıldızlı spor tesisleri olan BB Erzurumspor, Hatay’ın küçük bir ilçesi Erzin Belediyespor’a hem de 10 kişi kalmasına rağmen mağlup olup, fark yemişti.

İşte bu yüzden Cumartesi günü iki acıyı bir arada yaşamanın üzüntüsünü yaşadık.

Sahada 10 kişi kalan Erzin’e 1-1 giden maçta 3-1 mağlup olmak inanın kahretti bizleri… Bu mağlubiyetin izahı yok, bunu zaten kimse de izah edemez.

İki takımın kadrosu arasında dağlar kadar fark var. Rakibin maddi değeri BB Erzurumspor’un değerinin yarısı kadar. Ama belli ki; Erzin’in formasını giyen futbolcuların mangal gibi yüreği var, belki de Erzurumlular olarak biz bunu hesaba katmamıştık. Aslında küçük bir ilçenin takımı ile şu ana kadar oynadığımız maçlarda iki kez yenilmiştik, bu bize bir ip ucu da veriyordu aslında… Sonuçta Erzin, Erzurum’a karşı 3. galibiyetini alarak, üstünlüğünü korudu.

Biz maçı yerinde izlemediğimiz için müsabaka hakkında bir şey söylemiyoruz. Ancak bir dostumuz aradı, takımın sahada yürüdüğünü söyledi, biz onun yalancısıyız… Yani takım koşmamış yürümüş 90 dakika boyunca sahada… Zaten 10 kişilik Erzin’in 3-1’lik zaferinin en iyi izah şekli de bu olsa gerek…

Yıllar önce tüm futbol severlerin yakından tanıdığı Rıdvan Dilmen’in bir yorumunu dinlemiştim, Dilmen, “Bir futbolcu kötü oynayabilir, ama kötü koşamaz” demişti.

Evet!... Belliki, BB Erzurumsporlu futbolcular, bırakın koşmayı yürümemişler ki, rakip 10 kişi kalmışken, skor 1-1 iken, 3-1 yenilmişler.

Yazık bu şehre ve taraftara…Kimsenin bu taraftarı üzmeye ve kahretmeye hakkı yoktur. Profesyonel futbolcusunuz,  ekmeğinizi bu işten kazanıyorsunuz. Bilemiyoruz belki paranızı tıkır tıkır alıyorsunuz, belki de alamıyorsunuz. Biz daha yeni Başkan Ali Demirhan’ın ağzından duyduk, paralarınızın ödendiğini… Yani bunu kulüp başkanı Kanal 25  Televizyonu ekranlarından tüm Erzurumluların gözünün içine baka baka söyledi.

Evet!...BB Erzurumspor, Erzin mağlubiyeti ile şampiyonluğu kaybetmedi, ama büyük bir yıkım yaşattı, taraftarına ve sevenlerine, bu da inkar edilemez bir gerçek…

Sezon başından beri en yakın rakibin Tire 1922 Spor, deplasmanda Yeşil Bursa’ya yenilmiş, sen galip gelip rakibi yakalayacaksın, bu fırsatı elinin tersi ile itiyorsun. Senin önümüzdeki Pazar günü deplasmanda karşılaşacağın bir kasaba takımı Kızılcabölük lider oluyor. Kesinlikle, Kızılcabölük ve Denizli halkı yanlış anlamasın, onları küçük görmek ve hafife almak gibi bir küstahlık yapmıyorum. Sadece nüfus yoğunluğu bakımından böyle bir cümle kullandım.

Evet!...Gerçekler acıdır, düne kadar Erzurum’un en büyük rakibi şampiyonluk yolunda Tire ve Zonguldak olarak gözükürken, bugün Kızılcabölük, Düzyurt ve daha niceleri bizim için en ciddi rakipler oldu.

Erzin hezimetini telafi edecek ve bize bu acıyı unutturacak olan Teknik Patron Ahmet Yıldırım, talebeleri ve yönetim kuruludur. Bunun sonu da şampiyonluk olmalıdır. Şampiyonluk dışında biz Dadaşları artık hiçbir şey kesmez…

Erzin deplasmanı bizim için intihar olmuştur. Çarşamba günü Düzce, Pazar günü de Kızılcabölük maçlarından alınacak galibiyetler, yeniden bizi ayağa kaldırabilir. 

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 22-02-2016
  
Yazarın Diğer Yazıları