Nurullah Pala

Dadaşlarım çıkmış Bar başına

14.03.2016 Nurullah Pala

Dadaş’ın neyi meşhurdur?... Yiğitliği ve mertliği, bir de Bar’ı… Bar, Dadaş’ın en önemli kültürü ve anlamlı ananesidir… Bar zaten bünyesinde Dadaş’ın Mertliğini ve Yiğitliğini bünyesinde taşıyan bir gelenektir.

Zaten bu yüzden de yüzyılların ardından kopup gelen bir vakar değil midir, Bar?...

Evet!...Bar bizim en önemli geleneğimizdir, yüz yıllardır da bu memlekette Dadaşlar bar oynamaktadır.

Biz Bar’ın hikayesini Rahmetli Nuri Güraksın, Sebahattin Bulut gibi ustalardan  dinlerdik, nur içinde yatsınlar. Bara dolayısı ile de Erzurum kültürüne büyük hizmetleri olmuştur.

Bugün de bara hizmet veren Dadaşların sayısı hiç de azımsanmayacak durumda, ancak bu insanlar ilgi ve destek beklemektedirler, bu da böyle biline…

Hakikaten Erzurum’un yüzyıllardır devam eden bar geleneğine dolayısı ile de kültürümüze ciddi manada hizmet ediyorlar. Geçmişten gelen geleneği bu insanlar da gelecek nesillere aktarabilmenin mücadelesini vermektedir.

Son yıllarda özellikle Halk Oyunları İl Temsilcisi Lütfi Dursun ile MHK İl Başkanı İlhami Kaya, yoğun bir çaba sarf etmektedir, halk oyunlarının çok iyi yerlere gelmesi için. Tabi aynı zamanda Halk Oyunları Federasyonu Yönetim Kurulu’nda da yer alan Suat Aksu’nun da emeklerini ‘es’ geçmemek gerekir. Geçtiğimiz yıl yapılan Başbar rekor denemesi de gençlerin bu kültür değerimize daha fazla ilgi göstermelerini sağladı.

Erzurum kültürüne hizmet eden tüm Dadaşlara kocaman teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Evet!... Geçtiğimiz Cuma günü Palandöken Spor Salonu’nda halk oyunları yarışması düzenlendi. Geçtiğimiz yıllara oranla kulüp ve takım sayısı düşüktü bu il birinciliği yarışmasında, ancak coşku ve çekişme doruk noktasındaydı...

En azından salonda hır-gür, şamata yoktu. Büyük bir dostluk hakimdi, yarışmalarda… Gerçekten sanat ve kültür severlerin aslında istediği ve görmeyi arzu ettiği tabloda buydu.

Bu güzel ortamı sağlayan genç ve çalışkan il temsilcisi Lütfi Dursun’u tebrik etmek lazım…

Salonda sahada davul zurna seslerinin olması, Dadaşların Bar’daki narası ve alkış hakimdi spor salonunda…

Evet!... Erzurum kültürüne kulüp anlamında hizmet veren Erzurum Büyükşehir Belediyesi EBFAD’a, Atatürk Üniversitesi Spor Kulübü’ne Erzurum Gençlik Spor Kulübü’ne, Kültür Turizm Derneği Kulübü’ne, Palandöken Belediyespor’a ve  Yolspor’a, teşekkür etmek gerekir.

Halk kültürümüz olan bar yarışmaları her zaman seyirci anlamında büyük ilgi görmektedir. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün spor salonlarında ki, aşırı yoğunluk nedeniyle  Cuma günü akşam saatlerine sıkıştırılan Halk Oyunları İl Birinciliği  Yarışmaları gerçekten büyük ilgi gördü. 7’den 70’e Erzurumluların tribünleri doldurması gerçekten çok hoştu.

Bu güzel atmosferde hepsi birer kültür elçisi olan barcıların hünerlerini sergileyerek, jüriden tam puan alma savaşı hakikaten görülmeğe değerdi.

Evet!... İnsan, bu güzel ambiyansı görünce; keşke daha çok kulüp bu yarışlara katılsaydı, keşke daha çok kurum ve kuruluş bu önemli kültür mirasımıza sahip çıksaydı, keşke bu yarışmalar Kazım Karabekir Spor Salonu’nda yapılsaydı da demeden kendini alamıyor.

Yine de coşkulu bir akşamda Erzurum GHSİM Müdürü Fuat Taşkesenligil, Palandöken Spor Salonu’nun kapılarını kültür mirasımız bar için açtı. Kendisi de protokol tribününde yer alarak yarışmaları büyük bir dikkatle izledi.

Salonda hafif bir serzenişte bulunan halk oyunları eğiticilerinin sesine kulak veriyor, bir daha ki sefere halk oyunları yarışmasının daha büyük salonda, daha geniş bir zamanda ve da çok kulübün katılımı ile gerçekleşmesini bu sütunlardan iletiyoruz.

Evet!... Cuma akşamı Dadaşlar çıkmıştı bar başına, tribünlerdeki halka unutulmaz bir yarışma heyecanı yaşattılar. İyi ki, varsınız Dadaşlar… İyi ki, hizmet veriyorsunuz bu en önemli kültür mirasımız Bar’a… 

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 14-03-2016
  
Yazarın Diğer Yazıları