Nurullah Pala

Efsane gitti sözleri kaldı

08.06.2015 Nurullah Pala

 

Daha Perşembe günü ‘İz bırakma sadece Kupayla olmuyor’ başlıklı bir yazıyı kaleme alırken, iz bırakan renkli teknik adamlardan bahsetmiştim. Yazımın ana karakterini de Beşiktaş’la yolları ayrılan Slaven Bilic oluşturmuştu.


Daha bu yazımın mürekkebi kurumadan acı bir haberi aldık. Erzurumspor’un efsane teknik direktörlerinden Ergun Kantarcı’nın ölüm haberi ile sarsıldık. Türk futbolunun renkli siması, Erzurumspor’un efsanesi futbolu ve futbol camiasını öksüz bırakıp, gitti bu dünyadan ebedi istirahatgahına…Allah mekanını cennet etsin, Ergun Kantarcı bir futbol adamından öte bir şeydi. Belki teknik adam olarak büyük bir sıçrama yapamadı, milli takımlara gidemedi. Ancak futbol bilgisi en üst düzeydeki insanlardan biriydi. Futbolculuğunu anlatanlar zaten onun için “Gerçek 10 numaraydı” diyor…Biz Ergun hocanın futbolculuğuna yetişemedik, ama hocalığı ve adamlığı bizim açımızdan 10 numaraydı…

Ergun hoca candı, Trabzonluydu ama Erzurum’da Dadaş, İzmir’de Efe olmuştu. Son durağı da Karabük olmuştu. Çünkü son yolculuğuna Karabük’te uğurlandı, Trabzonlu Kantarcı, Karabük’te toprağa verildi.

Ergun Kantarcı bir dahi idi adeta, açık sözlüydü. Ergun hocanın yaşam öyküsünü anlatacak olsak ve yazmaya kalkışsak, yazı dizisi olur ve kitap çıkartırız onun sözlerinden…

Ergun Kantarcı bu alemden ahirete göç ederken, ardında unutulmayacak sözler bıraktı. Onun sözleri futbol dünyasında efsaneleşti. Mesela 18 yaşında Erzurumspor’da kadro dışı bırakılan ve sadece bir antrenmanda gördüğü AbdusselamGökçan için, “Seni hangi zihniyet kadro dışı bırakır” diyerek Gökçan’ı yeniden futbola kazandıran Ergun Hoca’dır… Abdusselam, Ergun hocanın forma vermesiyle, başlar çatır çatır top oynamaya ve gollerini atmaya… Ama  sırf söz verdiği için  o sezonun ortasında Erzincanspor’a gider…

Yönetimi karşısına alma pahasına Abdusselam’ı takıma alan Kantarcı, hem kendi kazanırken, Erzurumspor’u puanlar ve para kazandırır… İşte o Ergun Kantarcı, yüklü paralarla transfer edilen kalecilerin olduğu bir ortamda 19 yaşındaki Necdet Gümüşenek’e kalede görev verirken, 1 numaralı kaleci kazağını giyen Gümüşenek de hocasını mahcup etmez… O sezon Erzurumspor küme düşme adayı iken ligi 6. Bitirir…

Ergun Hoca’nın bu ve daha bir çok icraatının olduğu ortamda onun sözlerinden den bahsetmemek olur mu? Hiç...

İşte o efsaneler sözlerden bazıları:

Bir gün Erzurumspor’a 7-8 futbolcu transfer edilir. Ergun Hoca ile tanışma toplantısı düzenlenir. Hoca, yeni transferlere tek tek sorar, “hangi mevkide oynuyorsunuz” diye… İşin tesadüfüne bakın ki; transferlerin hepsi de, “Hocam biz forvet arkası oynarız” diye yanıt veriler. Ergun hoca bu hemen hazır cevabını yapıştırır: “Bizde ikili yok ki, sizi boşuna transfer edip, para vermişler.”

Ergun Hoca, Akçaabat Sebatspor’un futbolcusudur. Bir maçta yedek kulübesinde Ekmek arası dürüm yerken, bir taraftar yaklaşır, “Ağabey bu maç ne olur” Ergun Hoca,  o taraftara şöyle cevap verir: “Kulübede bir Ergun var. O, oyuna girer iki gol atar maç 2-2 biter.” Maçta Kantarcı’nın dediği olur, girer iki gol atar ve maç 2-2 biter.

Bir gün Ergun Kantarcı Erzurumspor’un başında teknik adam olarak Akçaabat Sebatspordeplasmanına çıkar. Maçı Erzurumspor 9-0 kaybeder. Salı günü maç kritiğinde Ergun Hoca futbolcularına aynen şöyle der: “Çocuklar geçen hafta santra dersini iyi çalışmışsınız.”

Dedikya; efsanenin adı Ergun Kantarcı, bu alem de göç etti, ama futbol dünyası onu hep hatıraları ve esprileri ile anacak.

Evet!.. Yine bir gün Ergun Hoca, Akçaabat Sebatspor’uçalıştırmaktadır. Bir gün deplasmanda maçın oynanacağı statta prova yapar. Futbolcularından Sağ beke, “Sen şu bankanın tabelasının olduğu noktaya geldiğinde, şu hareketi yapacaksın” der. Sol beke, “Sen şu bankanın reklam panosunun olduğu yere geldiğini şu hareketi yapacaksın” der. Maç günü stattaki bankaların reklam panoları kaldırılır. Sağbek ne yapacağını şaşırır. Sol bek taktiği uygulamakta zorluk çeker, dönerler kulübede Ergun Hocaya bakarlar, “Hocam reklam panoları yok biz ne yapacağız” derler. Ergun Hoca, oyuncularına, “Banane ne yaparsanız yapın” dedikten sonra bankaların reklam panolarını kaldıran stat görevlileri ile tartışır.

Dedikya; Ergun Hoca bir teknik adamdan daha öte bir şeydi. Erzurumspor’a en son teknik direktör olduğu dönem, bir futbolcusuna:  “Sen sahada duracağına kale arkasında dursan bize daha çok faydan” dokunur. “

Erzurumspor’u futbolcu kalitesi bakımından zayıf bir kadrosu vardır. Ama bu takım yenilmiyordur. Ergun Hoca açık sözlü olduğu için sorar gazeteciler hocam, “İyi gidiyorsunuz, bundan sonra ne olur” derler, Hoca hemen cevap verir, “Bizi bir yenerler sırtımız yerden bir daha kalkmaz” der… Aynen öyle olur, 6-7 haftadan sonra seri mağlubiyetler başlar… Bir gün Aksaray galibiyeti sonrası muhabir Ergun Hoca’ya sorar: “Hocam Aksaray’dan 3 puan aldınız.” Ergun Hoca’nın cevabı oldukça ilginçtir: “Şampuan alacak, değildik.”

Bir gün Erzurumspor’da para krizi vardır. Futbolculara ödeme yapılmıyordur, muhabir idmanı çekerken,  Ergun Kantarcı yaklaşır, “Ya kardeşim idmanı çekme, git yöneticileri çek arkadaş kuş uçuruyorlar. Yönetici para bulacağına kuş uçuruyor” diye tepki gösterir.

Evet!...69 yaşında Türk futbolunu öksüz bırakan Ergun Kantarcı’nın bomba sözlerinin yanı sıra bomba olayları da meşhurdur. Bir gün Trabzon’da tribünler tıklım tıklım doludur, Ergun Kantarcı da süper bir maç oynar, müthiş paslar atar. Kantarcı’nın oynadığı takım daha ilk 20 dakikada rakibinin işini bitirmiştir. Tribünler yavaş yavaş boşalmaya başlar. Ergun Kantarcı yakalaşır, “Niye gidiyorsunuz, daha maçın bitmesine çok var” der. Tribünlerden yükselen ses: “Doyduk Baba.” Yani daha 20 dakikada tribünleri mest eden Kantarcı’ya iltifatın örneği budur.

Ergun Hoca’nın mizahı yönü de oldukça fazlaydı. Bir gün Hocanın boynu tutulur. İdmana çıkamayacak durumdadır. Yardımcı antrenör ısrarla, “Hocam bu idmanda olmalısınız” der. Ergun hoca ısrarlar üziren yola çıkar, boynunu sağa sola, arkaya döndüremediği için dikiz aynasını koluna takarak gelir idmana. Onu gören futbolcular ve yardımcı antrenörler, “Hayırdır hocam, dikiz aynası ne iş” der. Hoca hazır cevabını verir: “Arkayı görmek için, dikiz aynası taktım.”

Evet!... Kantarcı’nın yaşanmış bir olayını da anlatarak yazımı noktalamak istiyorum. Ergun Kantarcı, Trabzonspor’da yardımcı antrenördür. Takımın önemli gol silahı Sinan, kamptan sıkılır, bir Galatasaray maçı öncesi kamp yaptıkları otelde kaçamak yapmak istemektedir. Hoca lobide nöbet tutar, Sinan kaçmaya çalışır. Sinan tam kapıdan çıkacakken, Ergun hoca kolundan tutar, “Hayır gidemezsin” der. Sinan, “Dua etki sen hocasın” diye karşılık verir. Ergun Hoca’nın kafasının tası atar, üst eşofmanını çıkarır atar, “Hadi gel ben antrenör değil, Allah’ın Ergun kuluyum”der.

İşte Ergun Kantarcı, böyle bir renkli kişilikti. Türk futbolu önemli bir markasını kaybetti. AbdusselamGökçan’ın da dediği gibi,  Ergun Kantarcı teknik adam olarak üst düzey bir çıtayı yakalayamadı. Ama adamlı ve müthiş karakteri ve mizahi yaklaşımı ile hep hatırlanacak. Kısacası Efsanebufanialemden gitti, ama sözleri kaldı. Mekanı Cennet olsun İnşallah Ergun Hoca’nın…

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 08-06-2015
  
Yazarın Diğer Yazıları