Nurullah Pala

Geceleri bizleri uyutmayan adam mekanın cennet olsun

07.06.2016 Nurullah Pala

İslam Dinini seçmeden önceki adı Cassius Marcellus Clay Jr olan Muhammet Ali Clay’ın ölüm haberi duyuldu 3 Haziran’da tüm dünyada…

 

Boksun yaşayan efsanesi 74 yaşında göçtü bu alemden…

 

Her canlı gibi 1964  yılında İslam Dinini seçen Muhammet Ali Clay da, tattı, ölüm gerçeğini…

 

Evet!... Olimpiyat ve dünya şampiyonu Muhammet Ali Clay, olimpiyatların doğduğu ay olarak bilinen Haziran ayında ebedi hayata intikal etti.

 

Futbolunu nasıl ki,  Pele, Maradona, Messi, Ronaldo gibi efsaneleri varsa, Muhammet Ali Clay de boksun dünyadaki efsanesiydi.

 

Dünya da orta yaş ve daha üzeri insanlara boksu sevdiren adamdı, Muhammet Ali Clay…

 

Amerikalı boksör daha 18 yaşında Roma Yaz Olimpiyatlarında şampiyon olunca  çekmişti tüm dünyanın dikkatini…

 

Ringin Kralı, 20 yılı aşkın süre çıktığı maçların onlarcasını nakavtla kazanırken, yüzlerce kez çıktığı ringde sadece beş kez mağlup olmuştur.

 

Dünya ringlerinin en iyisi ve asrın boksörü olan Muhammet Ali Clay, özellikle 1964 yılında  İslam dinini seçmesiyle tüm Müslümanların gönlünde taht kurdu.

 

 

Öyle ki; dünyanın dört bir yanında insanlar Muhammet Ali Clay’ın maçlarına kilitlenirken, Müslümanlar da her maçında dua ederdi müsabakayı kazanması için boksun efsanesine…

 

Rakipleri onun karşısında tutunamazdı. Onun maçı olduğunda insanlar adeta geceleri televizyonlarının başında nöbet tutardı.

 

Muhammet Ali için uykusuzluğa değerdi, ne de olsa efsanenin maçlarını izliyorlardı.

 

TRT Spikeri Orhan Ayhan’ın anlatımları ile Türk insanı Muhammet Ali Clay’ı daha çok severek, onlara hayranlık beslerdi.

 

Müslüman olması nedeniyle de hayranlığımız Muhammet Ali Clay’a karşı kat kat artardı.

 

Asrın boksörü Muhammet Ali Clay, başarılı sporculuğu kadar liderlik vasfı ve karizması ile spor dünyasında da adeta bir fenomen olmuştu.

 

Onun söyledikleri manşet olurdu, tüm dünyada…

 

Mesela,  2001 yılındaki 11 Eylül saldırıları üzerine Muhammed Ali, başında New York İtfaiye Müdürlüğü şapkası ile Sıfır Noktasına giderek destek ve dayanışmasını göstermek gereği duymuş ve şöyle demiştir:

 

“Beni asıl inciten, 'İslam' adının bulaştırılması ve 'Müslüman' [adının] bulaştırılması ve sorun çıkarılıp nefret ve şiddete yol açılması. İslam, katil dini değildir. İslam, barış demektir. Evde öylece oturup insanların sorunun kaynağı olarak Müslümanları yaftalamalarına seyirci kalamazdım.”

 

***

 

Peygamber İsmini ayaklar altına aldırmam:

 

Hollywood Bulvarı, ünlü kişilerin ve dizi yıldızlarının isminin bulunduğu bir yürüyüş yoludur. Bu kaldırımda 2.400'den fazla yıldızın ismi bulunmaktadır. Tüm ünlülerin isimleri ve yıldızlarının yerde, olmasına rağmen bunun tek istisnası ünlü boksör Muhammed Ali için konulan yıldızdır; Muhammed Ali “ Peygamberim Hz. Muhammed'in adını ayaklar altına koydurmam" deyip, bunda diretince organizatörler talebini kabul etmişler ve Muhammed Ali'nin yıldızını üstüne basılmaması için Kodak Theatre'ın duvarına asmışlardır.

 

Evet!...Haziran ayında hem dünya boksunun efsanesi Muhammet Ali Clay’ı hem de Erzurumlu AIBA Hakemi Lütfü Okuyucu’yu kaybetmenin üzüntüsünü yaşadık.

 

Geceleri bizleri uykusuz bırakan Muhemmet Ali Clay ve Erzurumlu değerli hemşehrimiz Lütfü Okuyucu her ikisininde mekanları Cennet olsun.

 

Nur içinde yatın…

 

Hepinizin Mübarek Ramazan Ayını tebrik ediyorum, bu Mübarek ay  Rahmet, bereket ve huzur getirsin, hepimize…

 

Not: Almanya Parlamentosu’nun almış olduğu sözde soykırım tasarısını kabul etmiyor, kınıyorum. Bunun hiçbir hükmü yoktur. Tarihe ihanettir. Almanlar önce kendi mazisine bakıp, Nazi kamplarında yaptıkları katliamlara baksın…

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 07-06-2016
  
Yazarın Diğer Yazıları