Nurullah Pala

Kıskananlar çatlasın

09.03.2015 Nurullah Pala

Futbol sahasında tribün havasını solukladığım günden beri komşu kentler arasında futboldaki rekabeti biliyorum. Bursaspor-Eskişehir, Sakarya-Kocaeli derbileri ne ise Erzurum için de Erzincanspor-Erzurumspor maçı derbidir. Ya da Vanspor ile Erzurumspor’un mücadelesi bir derbidir.

 

Özellikle Erzurum-Erzincan futbol maçları bir Bursa-Eskişehir, ya da Sakarya-Kocaeli gerginliği havasında geçmemiştir. Maçın bitiş düdüğü ile birlikte hep Erzincan-Erzurum takımları dostça sahadan ayrılmıştır. Yani bir Trabzonspor-Samsunspor ya da Trabzonspor-Orduspor rekabetini göremezsek de Doğu’daki komşu kentlerin futbol takımlarının aralarında yaptıkları mücadeleler hep çekişmeli geçmiştir.

Gerçi ekonomik sebepler ve artık gittikçe Doğuda cazibesini gün geçtikçe yitiren futbol, bu bölgedeki kulüpleri vurdu. Eskiden Kars’ı, Iğdır’ı, Bingöl’ü Muş’u, Ağrı’sı, Bitlis’i hepsi profesyonel liglerin havasını soludular. Kimi 3. Ligde kimi 2. Lig’de top koşturdu bu illerin adını taşıyan takımlar…Sonrası ekonomik canavarı ve futbol yöneticiliğini bilmeyen insanların yüzünden çok çekti, Doğu futbolu… Bir bir takımlar ortadan kayboldu. Amatör kümede yer alan bir çok müessese elini-eteğini futboldan çekince, artık bir çok ilde amatör futbol takımı sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor.

 

 

Allah’tan TFF ve ASKF yönetimleri son yıllarda Bölgesel Amatör Lig(BAL)’i icat ettiler de artık profesyonel liglerde takımı bulunmayan iller kendi aralarında maç yapabiliyor. En azında birçok ilde BAL coşkusu yaşanıyor. Özellikle BAL uygulamasından dolayı ASKF Genel Merkezi ve illerdeki ASKF başkanlarına teşekkür etmek gerekir. BAL diyip geçmeyin birçok grupta yaşanan zirve yarışı profesyonel ligleri geride bırakıyor. Bugün Kocaelispor gibi BAL’da mücadele eden bir takım ortalama 25 bin taraftara top koşturuyor. İşte size BAL…

 

 

Evet!... Bu hafta TFF, 3. Lig 3. Grupta 24. Hafta maçlarını Cumartesi günü oynattı. Doğu Anadolu Bölgesi ise bir derbiye sahne oldu. Van BBSK ile BB Erzurumspor kozlarını Van Atatürk Stadı’nda paylaştı. Oltan Karakullukçu attığı golle Dadaşları 1-0 öne geçirdi. Van’dan Medeni’nin penaltı golü skoru eşitledi, 1-1…

 

Komşular bire bir dostlukla zorlu doksan dakikayı tamamlarken, olay çıkmasını dört gözle bekleyenlere inat, dostluk mesajını Van Atatürk Stadı’nda verdiler. 

 

 

Sonuçta, iki takım böyle bir mesajı vermek zorundaydı, çünkü bu sezon gerek Van’ın, gerekse BB Erzurumspor’un canı cezalar yüzünden çok yanmıştı. ‘Artık ceza yemek istemiyoruz’ diye haykırdılar. Ki, daha Van’ın haftalar süren seyirci cezası ve Erzurum’un Kayseri Şeker ile oynadığı seyircisiz maçın yankıları küllenmeden TFF’den bir kötü haber daha geldi. Dadaşların sahası bir kez daha seyirciye kapatılmıştı. Mavi-beyazlı takım Çarşamba günü taraftarından yoksun bir şekilde Etimesgut karşısında galibiyet arayacak. Artık Erzurum taraftarının da uyanık olması lazım. Kesinlikle, takımına zarar vermeme adına çirkin tezahüratı bir kenara itip, sadece kendi takımını desteklemesi gerekir.

 

 

Van taraftarı da Cumartesi günü başarılı bir sınav vermiştir. Doğu derbisinde sahada kıran kırana bir mücadele yaşanırken, iki takımda sportmenliğin dışına çıkmamıştır. Bu spor adına önemli bir kazanımdır. BB Erzurumspor Başkanı Saim Özakalın’ın Van halkı ve Vanlı yöneticilere teşekkür etmesi, Van’ın taraftarının ne kadar misafirperver olduğunun aslında bir göstergesidir. Zaten Erzurum’da oynanan maçta da Erzurum taraftarı Van’ı incitecek en ufak bir kötü tezahüratta bulunmamıştır. Bunun da altını kalın çizgilerle çizmek lazım…

 

 

Bu arada Dadaşların, Van deplasmanındaki zorlu mücadelesinde önemli bir köprü vazifesi yapan ve mavi-beyazlı kulübün bu maçta deplasman giderlerini karşılayan Hüsamettin Karaman’a da bir spor sever olarak teşekkür etmek gerekir. Hüsamettin bey, Van ile Erzurum’un arasına kara kedinin girmemesi için büyük uğraş vermiştir. Futbolcuların, teknik adamların ve Van taraftarının da sağduyulu hareketi haftanın en kritik maçının en kolay hale getirmiştir.

Belki sonuçta iki takımda sahada ikişer puan bıraktı, ama dostlukları ile herkese örnek oldu. Bizde diyoruz ki, futbol bahane dostluk şahane… BB Erzurumspor ve  Van BBSK arasındaki dostluğu kıskananlar çatlasın… 

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 09-03-2015
  
Yazarın Diğer Yazıları