Nurullah Pala

Şampiyonluğa sevinemeyen şehir

05.05.2016 Nurullah Pala

Bir şeyi karıştırıyoruz 1998’de şampiyon olan takımın adı Erzurumspor’du…

 

Hem de Süper Lige çıkmıştı.

 

Şimdi 3. Ligde şampiyon olan takımın adı BB Erzurumspor… Yani bir kurum takımı hüviyetini taşıyor.

 

Tabi ki, Büyükşehir Belediye isminin Erzurum’un başında yer almasından gocunmuyorum. Bilakis destekliyorum da…

 

Yani bugün altı yıldır BAL Ligi ve Profesyonel liglerde olan takının baş harflerinde ‘BB’ olmasaydı, inanın bugün de borç batağına saplanmış ve adeta kaderine terk edilmiş bir kulüple karşılaşmış olacaktık…

 

Bu sistemi henüz oturmamış Türk Futbolunun yapısında var…

 

Bugün Türkiye’ye mal olmuş bir Karşıyakaspor kulübü (Kaf-Kaf) yüklü borçları yüzünden düştüğü ekonomik dar boğazda ve PTT 1. Liginden düştü.

 

Böyle çok sayıda isim verebiliriz. Hatta bu tür takımlar tarihe karıştı. İşte bizim Erzurumspor’umuz gibi…

 

Evet!...Türk futbolunun kanayan yarası maalesef bir kurum ya da kuruluş desteklemediğinde, kalıcı maddi gelirleriniz olmadığı müddetçe başarılarda tesadüfü oluyor, kalıcı ve uzun soluklu yaşayamıyor kulüpler.

 

Bir dönemlerin Zeytinburnu’su, Bakırköyü, Şekerspor’u hepsi silinip gitti. Bu takımlar Süper Lig görmüştü, ancak ekonomik durumlarını oluşturamadıkları için kayboldu.

 

Evet!...Bizim Erzurumspor’umuzun da kalıcı gelirleri olmadığı ve ekonomik durumunu sağlam temeller üzerine oturtamadığı için kayboldu gitti. Birde dönemin yerel yönetimlerinin ve siyasilerinin kurban seçmesiyle oyuncağımız elimizden alındı ve kulübün kapısına kara kilit vuruldu.

 

Borçları bahane edilerek kapısına kara kilit vurulan Erzurumspor’un yerine kurulan BB Erzurumspor, tam altı yıl aradan sonra 2. Lig’e çıkma başarısı yaşadı. İşte o 2. Ligde kapatılan Erzurumspor’un yerine kurulan ve milyonlar harcanarak 2. Lige çıkan takımımız, Büyükşehir Belediye Erzurumspor’un 3. Ligde şampiyon olup 2. Lige çıkmasına yeterince sevinemedik.

 

Bunun sebebi tabiki bizler değiliz, şampiyonluğun ardından yaşanan gelişmeler maalesef şampiyonluk sevincimizi kursağımızda bıraktı.

 

Tabiki bunu ben mecazı anlamda söylüyorum, şahsım adına Büyükşehir Belediye Erzurumspor’un şampiyonluğu ile bayram ettim.

 

Hatta genç bir gazeteci iken Süper Lig kupasına el dokunduramamıştım, şimdi BB Erzurumspor’un kazandığı kupa ile objektiflere poz da verdim…

 

Ama genel kanı 30 Nisan 2016 saat 17. 15 itibari ile Erzurumlular şampiyonluğa yeterince sevinemedi.

 

‘Yok efendim milletvekili kupayı aldı, yok efendim belediye başkanı kupayı kaldırdı’ söylemlerinin ardından hak etmeyenlerin madalyaları aldığı tartışmalarının ardından patlak veren istifalarla, futbolcuların ve teknik heyetin sahada alın terleri ile kazandıkları şampiyonluğa gölge düştü. Kupa kaldırmadan tutun da takımın takım elbise ile kupa törenine çıkması da eleştiri konusu olmuştu.

 

Tabi bu konuyu ben de eleştirmiştim, burası ayrı konu ama…

 

Bundan sonrası tartışılır, tabiki bu şehrin yedi emini olan ve takımın esas sahibi belediye başkanı kupayı kaldıracak. Tabiki milletvekilleri platforma çıkacak.

 

Arkadaş çünkü bu kulübün adı Büyükşehir Belediye Erzurumspor…

 

Geçtiğimiz gün sosyal medyada iki ayrı fotoğraf paylaşıldı.  Biri 1998’de şampiyon olarak Süper Lige çıkan Erzurumspor, diğeri 2016 yılında 3. Ligde şampiyon olan BB Erzurumspor…

 

Evet!... O dönem TFF Başkanı olan Haluk Ulusoy, kupayı kaptan kaleci Atilla Çebi’ye takdim ederken, yanında kulüp başkanı Cemal Polat vardı, ama arka planda binlerce Erzurumlu kupayı alkışlıyordu. Masumane bir görüntünün ardından, futbolcular formalı, şortlu, kramponlu bir şekilde şampiyonluk turu atarken, saha ortasında şampiyonluk pozu verildi. Futbolcusu, teknik direktörü, başkanı yöneticisi, taraftarı, masörü, malzemecisi, masörü aynı karede buluşup, ölümsüzleştirmişti bu anı…

 

Ancak 2016 yılında elde edilen şampiyonluk öyle değil, 2. Lige yükselen takım tabiki Erzurum’un bir takımı, ama bu takım öncelikli olarak bir kurumun temsilcisi…

 

Bu iki fotoğrafı birbirinden ayırt etmek gerekir.

 

Evet!.. Kalıcı gelirleri olması, önemli bir ekonomik akarının sağlanması için Erzurum’un önünde ‘BB’ olmasını destekliyorum.

 

Bu takım eğer bundan sonra da yoluna emin adımlarla devam edecekse, şampiyonlukları hedefleyecekse tabiki Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in bu takımı desteklemesi gerekir.

 

Çünkü kurum takımlarında denetleme mekanizması daha iyi çalışıyor. Ekonomik anlamda hata yapma ya da belge dışı hareket etmeye izin verilmiyor.

 

Evet!... Sonuçta şehrimizin takımı olan BB Erzurumspor şampiyon olmuştur, ancak kısır çekişmeler yüzünden şampiyonluk coşkusunu yaşayamıyoruz.

 

Herkes bilmiyor muydu bu takımın Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde olduğunu?  Herkes bilmiyor muydu Büyükşehir Belediye Başkanının AK Partili olduğunu? Hepimiz bilmiyor muyduk AK Partili il başkanının,  milletvekillerinin  sahaya inip şampiyonluk karesine gireceğini?...

 

Bile bile lades olduğumuz olaya niye bu kadar şaşırıyoruz, ya da eleştiriyoruz bunu anlamıyorum.

 

Bu şehir şampiyonluğa sevinemiyor.

 

Gelin bu tabuyu yıkalım ve hep birlikte sevinelim.

 

Ama bu şampiyonluğu sempatik hale getirmek içinde birilerinin mutlaka müdahil olması gerekiyor. 

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 05-05-2016
  
Yazarın Diğer Yazıları