Nurullah Pala

Türkiye’de güzel statlar yapılıyor ama…

09.10.2014 Nurullah Pala

AK Parti Hükümeti ile Gençlik ve Spor Bakanlığı son yıllarda büyük bir hamle başlattı. Yeni ve modern statlar bir bir Türkiye’ye kazandırılıyor. Tabi kulüplerin fedakarlıkları ile yapılan statlarda var. Bunlardan biri Şükrü Saraçoğlu Stadı, diğeri ise yapımı devam eden ve Beşiktaş’ın yeni mabedi olacak Vodafone Arena… Birde Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Stadı, bu stat da özel teşebbüsün harcı bulunuyor, yanılmıyorsam… Artık şehirlerin en büyük marka değerlerinden biri olan Statyumlar, TRT içinde ilham kaynağı oldu. TRT yakında “Bir Stat, bir şehir” programını yayına sokuyor.

Evet, son yıllarda Kazım Karabekir Stadı, Mersin Stadı, TT Arena, Kasımpaşa Recep Tayyip Erdoğan Stadı, Rize Yeni Şehir Stadı, bu modern görünümlü statlar devlet tarafından Türk sporunun hizmetine sunuldu. Şehirlerin coğrafik ve nüfus yoğunlukları göz önünde tutularak irili, ufaklı ama hoş görünümlü statlar… Son olarak Başakşehir Fatih Terim Stadı ve Konya Arena’a görkemli açılışlarla hizmete sunulan son stadyumlar. Bursa Timsah Arena ve Trabzon Akyazı’da tribünler hızla yükseliyor, kısa süre sonra bu stadyumlarda hizmette olacak. Eskişehir’de, Antalya’da ve daha bir çok yerde yeni stadyumların yapıldığını biliyoruz. Bu statların hepsi birer büyük değer… Düşününki, bundan beş altı yıl öncesinde kadar çamur ve toprak sahalarda top koşturuyorduk, artık amatör ve BAL Ligi maçları bile ya çim sahalarda ya da sentetik çim sahalarda oynanıyor.

Şu anki Cumhurbaşkanımız, eski Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın meşhur bir sözü var, “Nereden nereye…” Evet gerçekten de nereden nereye geldik. Süper görünümlü statlarımız var, olmaya da devam edecek. 80 milyona yaklaşan Türkiye bu güzellikleri gerçekten hak ediyor. Avrupalı nasıl ki, modern görünümlü statlarda maç izliyor. Avrupalı futbolcular nasıl ki, bu güzel zeminli statlarda top koşturuyorsa, benim ülkemin insanı da modern tribünlerden maç izleyecek, Türk topçusu da güzel zeminlerde top koşturacak.

Burada kadar her şey çok güzel… Ama bundan sonrası koskoca bir soru işareti… Yani çimi hoş, tribünleri mükemmel, ama içi boş statlar.

Türkiye’de stadyumlar güzelleşip modernleşse de, futbol kalitesi düşüyor ve seyirci profili değişiyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Futbol Federasyonu, bu yıl bir sistem başlattı. Süper Lig ve PTT 1. Ligi’nde Passolig uygulamasına geçti. Türkiye’de milyonlar adeta inat edip, Passolig üyesi olmamak için direniyor. Bu yüzden de tribünler boş kalıyor. Hatta hafta sonu Süper Lig maç özetlerini izlerken, Eskişehir-Rize maçında, müsabakanın spikeri, tribünlerde 9 tane Rize taraftarını olduğunu söyledi. Çok komiğime gitti. Tek bir taraftarın bile bir takım için kazanç olduğunu  iyi bilenlerdenim.  Ancak yani 9 taraftar maça gidiyorsa, keşke hiç gitmeselerdi, daha iyi olurdu. Türkiye’de yetkili kurumlar bir uygulama başlatmışsa, eninde sonunda bu uygulamaya uyacağız. Passolig için yok TC numarası isteniyormuş, şu olmuş, bu olmuş gibi sudan ucuz bahaneler…

İnternet dolandırıcısına TC numaranı vereceksin. Ama Passolig’e  hayır, yok böyle bir şey… Kendine güveniyorsan, tribünde rahat rahat maçını izleyip, evine gidiyorsan bunda sorun yok. Ama sen tribünde olay çıkaracaksın, şehrin takımımın zarar göreceğini düşünmeden bilinçsizce hareket edeceksin, sonra da ‘Fişleneceğiz’ diye passolig üyesi olmayacaksın. Sonra ne olacak işte tribünler boş kalacak. Ortaya görüntü kirliliği çıkacak. Türkiye’de milyonluk Futbolcular boş tribünlere karşı top koşturacak.

Evet!...Futbol taraftar ile güzel… Taraftar yoksa neyleyim futbolu… Soruyorum size bir yanda 80 bin kişi önünde oynanan Borissia Dortmund-Bayern München maçı, diğer yanda 15-20 bin taraftar önünde oynan Fenerbahçe-Galatasaray karşılaşması, hangisini izlemeyi tercih edersiniz? Benim cevabım tabiî ki; A) şıkkı…

52 bin kişilik Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda Fenerbahçe-Torku Konya maçını 15-20 kişi izliyor. Galatasaray’ın Avrupa Şampiyonlar Liginde Anderlecht ile oynadığı karşılaşmada tribünlerin dörtte ikisi boş... Varın Galatasaray’ın bu ortamda nasıl bir taraftar avantajının olacağını siz hesaplayın, hesap ortada…
Buradan tüm futbol severlere sesleniyoruz, inadı bırakın, gidin alın passoliginizi izleyin maçları, doldurun tribünleri, bizde varalım futbolun zevkine… Çünkü futbol seyircisiz olmuyor.

Şu anda Spor Toto 3. Lig’de passolig uygulaması yok… Şayet olsaydı ne olurdu bunu kestirmek kolay, aynen Süper Lig ve PTT 1. Ligdeki gibi olacağı kesindi… Erzurum’da oynanan maçlarda hatırı sayılır taraftar vardı. Ayvalık ve Sakarya maçlarında 7-8 bin dolayında taraftar vardı. Ama Ayvalık maçında taraftar takıma ve şehre zarar verdi. Kendini bilmez taraftar (Erzurum’un menfaatlerini düşünerek hareket eden Dadaşlar Grubu ve iyi niyetli taraftarlar hariç)

Sahayı kapattırarak, hem şehrini hem de  kendi takımını cezalandırdı. İnanın Balçova maçında boş tribünler önünde fotoğraf çekerken, ıstırap çektim. Taraftarsız maçın başlama düdüğü ile birlikte bir an önce bitmesini bekledim. Erzurum taraftarı aradan daha bir hafta bile geçmemişti ki, Sakarya maçında taşkınlık yaptı. Tribün terörü bir kez daha hortladı. Sanki bu şehrin takımı hiç gol yemeyecek. Hep kazanacak gibi bir düşünce içerisinde hareket etti. Aynen Ayvalıkgücü maçında olduğu gibi Sakarya maçında da takımına zarar verdi. Büyükşehir Belediye Erzurumspor beklide beraberliği kurtaracağı, en azından evinde mağlup olmayacağı ve de hanesine 1 puan yazdıracağı maçı kaybetti. Erzurum kötü oynadığı Sakarya karşılaşmasını zaten kazanmayı hak etmemişti. Ama kaybetmeyi de hak etmedi. Keşke taraftar, konuk takımın golünden sonra Celallenmeseydi… Kendi futbolcusuna hakaret yerine, gol için tezahürat yapsaydı. Belki de takımının bugün 7 değil 8 puanı olurdu. Belki de taraftarın coşturması ile galibiyeti bile alıp, bugün ligde ikinci sırada olabilirdi. Ama taraftarın ilk tercihi, yani hakareti ve sahaya koltuk kırıp atması ile bu şansı kaçırdı. İnşallah, Erzurum taraftarı bundan sonra hiçbir taşkınlık yapmadan, devletin yaptığı stada zarar vermeden, sadece kendi takımını destekler.

Son söz, eğer futbol severler passolig kartı almayacaksa, tribünler boş kalacaksa, neyleyim modern stadyumları… Geçmiş Kurban Bayramınız mübarek olsun.

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 09-10-2014
  
Yazarın Diğer Yazıları