Nurullah Pala

Süper Lig 21 takım olur mu?

23.06.2015 Nurullah Pala

Spor Toto Süper Lig’de Süleyman Seba Sezonu Galatasaray’ın şampiyonluğu ile son bulmuştu. Yani 4. Yıldızı ezeli rakipler arasında ilk takan Sarı-kırmızılılar oldu. Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe arasında son haftalara kadar süren büyük çekişmeyi kazanan Cim bom oldu, hepsi bu kadar…

Niçin hepsi bu kadar diyorum, çünkü koca bir sezon tribünler bomboş geçti. Bir çoğu bunu Passolig’e bağladı, ama örneğin bir Fenerbahçe-Galatasaray, bir Beşiktaş-Trabzonspor(Konya Atatürk Stadı’nda oynanan maç), ya da 33. Haftada oynanan Galatasaray-Beşiktaş derbisinde bu görüşün doğru olmadığına tanık oldu. Çünkü bu maçlarda tribünler ful çekmişti. Demek ki, bu işin Passoligle, massoligle bir alakası yokmuş… Yani taraftarın canı o stattan içeri girmek istediğinde bağlasanız durmaz.

Biz defalarca söyledik, Türkiye’de taraftar çekmenin en büyük unsunu skor ve yıldız futbolcuların takımda bulunmasına bağlıdır. Taraftar tribüne ancak bu iki unsur sayesinde gelir. Bu en tepe ligde de aynıdır, en alt ligde de aynıdır, sonuç değişmez… Avrupa’da insanlar maça sosyal etkinlik amacıyla gider, bizde ise durum çok farklıdır, ya deşarj olmak için ya da futbol fanatiği ise tribüne koşar. Bunun gerçek hikayesi ve özeti budur…

Türkiye’de bütün liglerde tribünlerin dolması ortak arzumuzdur, özellikle Spor Toto Süper Lig’de yeni sezon öncesindeki gelişmeler de, tribünlerin dolacağının şimdiden en önemli sinyalidir.

Beşiktaş’ın başına Türk futbolunun en önemli aktörlerinden biri olan Şenol Güneş’in geçmesi, Hamza Hamzaoğlu’nun Galatasaray’da şampiyonluk yaşaması, Fenerbahçe’nin Portekizli çılgın teknik adam Vitor Pereira’yı takımın başına getirmesi, Ertuğrul Sağlam’ın eski göz ağrısı Timsah’a dönmesi, Ersun Yanal’ın inatçılığını Trabzonspor’da sürdürmek istemesi belikli 2015-2016 sezonunda bizi çok çekişmeli ve heyecan içinde geçecek bir lig bekliyor. Hele hele transferde adı geçen isimler ve özellikle de Fenerbahçe’nin patlattığı bombalar yeni sezonda ligin kaderini ve çehresini değiştireceğe benziyor.

Binlerce Fenerbahçe taraftarının kaçan 4. Yıldızdan sonra hırs yaptığı aşikar… Türk futbolunun batmayan Güneş’i Şenol Güneş, Kara Kartal’ı şimdiden umutlandırmışa benziyor. Hamza Hamzaoğlu şampiyon unvanını korumanın planlarını yapıyor. Timsah’ta ‘Devrim’ yapan Ertuğrul Sağlam, Bursa’da sağlam temeller atmak istiyor. Ersun Yanallı Fırtına ‘Yeter artık bu özlem” demek için çalışıyor.

Avdullah Avcı ile özdeşleşen İstanbul Başakşehirspor, Torku Konya ile yıldızı hep barışık olan Aykut Kocaman, Çaykur Rize’nin benimsediği Hikmet Karaman, 2015-2016 sezonun da belli ki, ligin renkli kişileri olmaya devam edecek. Okan Buruk’un Elazığ ve Gaziantep’te yakaladığı çıkışı Kayserispor’da da sürdürmeği planladığı, Hamza Hamzaoğlu gibi yeni bir aslanı bir Aslan’ı Türk futboluna sunmak isteyen Akhisar Belediyespor’un takımı Cihat Arslan’a emanet etmesi şimdiden ligin çetin bir savaş içerisinde geçeceğini gösteriyor. Osmanlıspor ve Antalyaspor ligin yeni rengi olmak için geldiler Süper Lig’e… Gençlerbirliği yeni sezonda da kilit takım olmak için çıkacak müsabakalara…Gaziantepspor ligin en uzun süreli kalıcı takımlarından biri olmanın mücadelesini yeni sezonda da verecek. Rıza Çalımbay’lı Mersin İdman Yurdu, Akdeniz rüzgarını yeni sezonda da estirmeye çalışacak. Michael Skibbe ile dikiş tutturan Eskişehirspor, Es-Es kalesi yıkılmaz diyecek. Kasımpaşa, Süper Ligi’in Paşa’sı olmaya devam edecek. Sergen Yalçın ise Sivasspor, Yiğido’nun gücünü herkese göstermek istiyor.

Yeni sezon öncesi bu gelişmeler bizi beklerken, yabancı sınırlamasının kaldırılmasının getirisi-götürüsü de 2015-2016 sezonunda belli olacak. Bu gelişmeler arasında TFF başkanı Yıldırım Demirören’in Spor Toto Süper Ligi 21 takımlı yapmak istemeleri de yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Bizde bekleyip göreceğiz, bu çıkışın sonu nereye varacak.

Süper Lig 21 takımlı olur mu? bilemem ama, yıllar önce Erzurumspor ligden düştüğünde de bu tür spekülasyonlar yapıldı, ancak fos çıktı. Bugün eğer Süper Lig 21 takıma çıkartılacaksa, kanımca hakkı yenilen Adana Demirspor ve Samsunspor’a derhal “Süper Lige gelin” mektubu acele posta servisi ile gönderilmeli. Diğer takımda, Kardemir Karabükspor, Kayseri  Suat Altın İnşaat Erciyesspor ve Balıkesirspor arasında yapılacak olan Play-Off maçları sonunda belirlenmeli. 

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 23-06-2015
  
Yazarın Diğer Yazıları