Nurullah Pala

Yine Sakarya maçı, yine kar-tipi, boran…

01.04.2014 Nurullah Pala

Ya! Hep böyle mi olacak. Biz Erzurum-Sakarya maçlarına gideceğiz ve Kazım Karabekir’de kar, tipi, boran ya da, yağmurla mı karşılaşacağız? Evet!.. İşte öyle bir gündü, dün yine… Bu sezon şu ana kadar hep 13.30’a endekslenip, ona göre giderdik, Erzurum Büyükşehir Belediyespor’un iç sahada oynadığı maçlara… Dün,  Erzurum Büyükşehir Belediyespor-Sakaryaspor maçı hem Cumartesi günü oynandı, hem de mücadelenin saati değişti. TFF, 3. Lig 2. Grupta oynanan maçların saatlerini 14.30 olarak değiştirilmişti. Nedeni yaz saati uygulamasının başlayacak olmasıydı. Maçın günü de, bugün sandık başına gideceğimiz yerel seçimler nedeniyle Cumartesi gününe alınmıştı. Cumartesi maç oynamaya alışık olmayan Erzurum ekibi, geçen haftada Cumartesi günü hem Darıca maçını hem de taraftarını kaybetmişti. TFF, Darıca maçında yaşanan küfürlü tezahürattan dolayı mavi-beyazlıların bir karşılaşmasını seyircisiz oynama cezası ile cezalandırmıştı.

İşte bu atmosferde ayak bastık Kazım Karabekir Stadı’na. Maç öncesinde adeta cehennemi yaşıyorduk. Her yer kar, tipi, boran… Günlerdir Erzurum’da adeta baharı yaşadığımız bir ortam gitmiş, yerine kara kış geri gelmişti. Zaten stada gitmeden öncede haber sitelerinde “Kış Erzurum’a geri geldi” haberleri dönmüştü bile… Ne tesadüftür bilemem ama Erzurumspor’un faaliyet gösterdiği yıllarda hangi kategoride Sakaryaspor ile maç yaparsak, yapalım, mutlaka hava muhalefeti ile karşılaşırdık. O karlı sahalarda oynanan maçların tümünde son gülen Erzurumspor olmuştu. Sadece bir maçta yağmur ve ağır zeminde bir maç oynanmıştı, o karşılaşmada Okan Çebi ile Tuncay Şanlı’nın karşılıklı golleri ile 1-1 bitince,  Erzurumspor efsanesinin de yavaş yavaş sonu hazırlanıyordu. İşte o maçı kazanamayan, Süper Lig’den düştüğü sezonun hemen ardından, bir daha Süper Lig’e çıkma şansını kaybeden Erzurumspor, bir daha iflah olmamış ve sonunda da şehri yönetenler ile dönemin siyasileri tarafından defteri dürülmüştü.

Bugün profesyonel liglerde Erzurum’u temsil eden Büyükşehir Belediyespor’un da Sakaryaspor ile oynadığı maçta tablo değişmedi. Karlı zeminde, kar altında oynanan müsabakada kazanan Büyükşehir Belediyespor oldu. Hem de sahada 62. dakikada İsmail Türkaslan’ın kırmızı kart görerek oyundan atılmasıyla, sahada 10 kişi kalmasına rağmen… Hatta ve hatta 1-0 geriye düşmesine karşın. Doksan dakikanın bitmesi ile birlikte skor tabelasına 2-1 Erzurum Büyükşehir Belediyespor’un galibiyeti yazıyordu. Aslında bir futbol tutkunu olarak, doğrusunu söylemek gerekirse, maçın hakkı Sakarya’nındı. Ama Sakaryalı futbolcular bonkörce davranınca ve kaleci İlker’de kalesinde devleşince kazanan Erzurum oldu. Yırtıcı adam Deniz Sert, Kazım Karabekir Stadı’nda Deniz gibi dalgalandı. İki büyük dalga Sakarya kalesinde vurdu. Ve yeşil-siyahlı kale düştü. Sakarya can havli ile mücadele ettiği ve puan almaya çok yakın olduğu Erzurum deplasmanında bunu başaramadı. ‘Futbolun adaleti yoktur’ diye bir söz vardır. İşte dün da öyle bir gündeydik. Ancak atamayana atarlar sözü dün bir kez daha vukuu buldu. Erzurum Büyükşehir Belediyespor, Sakaryaspor’a bonkörlüğünün cezasını ağır ödetti. Mavi-beyazlı takım sakatlara ve cezalı futbolcularına rağmen, can havli ile savaşan Sakaryaspor’u 2-1 mağlup ederek, play-off umudunu kalan altı maça taşımayı başardı. Eğer Erzurum ekibi karşılaşmayı kaybetseydi, artık önümüzdeki maçlara bakamayacaktık. Önümüzdeki sezona bakacaktık. Nitekim Deniz Sert, attığı iki şık golle sönmeye yüz tutan umutları yeşertti.

Evet!... Dün Erzurum ekibinin galip geleceği konusunda hiç umudumu kaybetmedim. Boş statta, bizde gazeteciler olarak geleneğin dışına çıktık. Basın tribünündeki koltuklara oturmak yerine, kapalı locadan maçı takip ettik. Zaman zaman esprilerin havada uçuştuğu ve zaman zamanda eski günlerin yad ettiğimiz maçta zaman akışını sağladık. Yoksa seyircisiz müsabakada 90 dakikanın biteceği yoktu. Ancak Deniz Sert oyuna girdikten sonra bir pozisyonda hırstan dolayı kaptan Ekrem Sütçü ile kısa sıra ağız dalaşına girdi. O esnada, kale arkasında fotoğraf çeken mesai arkadaşım Furkan Nehri, “Abi biz bu maçı alırız, Ekrem Sütçü ve Deniz Sert hırs küpü” dedi. Evet, Deniz’le tartışıncaya kadar sahada çok gözükmeyen kaptan Ekrem, gerçek kimliğine büründü. Savaşmaya başladı. Zaten kaleci İlker’in başarısından söz ettik, bu maçın baş kahramanlarından biridir. Günlerdir sakat sakat oynayan ve iğne ile maçlara çıkan Erdinç, dün yine defansta iki kişilik oynadı. Adamcağızın hakkını teslim edelim. Fatih Arat da, zaman zaman iyi işlere imza attı. Özellikle galibiyet golünün hazırlayıcısıydı. Yıllardır Erzurum’da olduğu için dünkü zeminde en çok güvendiğimiz isimlerden biri olan Güner Okay, kendisinden beklenen performansı gösteremedi. Genç futbolcunun eline geçen forma şansını çok iyi kullanması gerekirdi, bunu değerlendiremedi. Takımın kozlarından Sefer Sever’in de sadece esame listesinde ismi vardı. Takımdaki diğer futbolcular da vasattı. Ama alınan galibiyet inanıyorum ki, takıma olumlu bir motivasyon havası getirecektir.

Yazımda Haluk Zeybek’e de değinmeden geçemeyeceğim. Sezon başı transfer edildiğinde şahsen çok sevinmiştim. Zaman zaman maçlarda iyi de işler çıkarttı. Ben kendisini hep sevdim. Bana karşı her zaman saygılı davrandı. Allah için gördüğü her yerde selam verip, hatırımı sordu.  Takımın Fatih Gültekin’le birlikte ağabey konumundaki ismiydi. Halil Zeybek’in kardeşi olduğu içinde şahsımda ayrı bir sempatisi vardı. Takımın en pahalı transferlerinden de biriydi Haluk Zeybek… Ama sonuçta bir düşüş yaşadı. Taraftarın da gözünden düştü. Yuhalandığın da bile kendisine destek verenlerden biri oldum. Olur bir futbolcu kötü de oynar, ama kötü koşamaz. Haluk öyle gün oldu ki, maçlarda koşmadı bile… İşte bu yüzden de A2 takımına gönderildi. O da bunu kabullenmeyerek şehri terk etti. Keşke Haluk bunu yapmasaydı ve şehirde kredisini tüketmeseydi. Ne yapalım hayırlısı buymuş. Artık bundan sonrası yönetimle Haluk’u bağlıyor.

Eve kar, tipi, boran derken Erzurum Büyükşehir Belediyespor, kaybetme ile karşı karşıya olduğu bir maçı kazanmayı başardı. Darısı, Çarşamba günü deplasmanda oynayacağımız Orhangazi maçında da başımıza… Dünkü yoğun kar yağışında sahayı can siper bir şekilde  temizleyen ve çizgilerini çizerek, hem hakemlerin, hem de federasyonun işini kolaylaştırarak, mücadelenin tamamlanmasını sağlayan Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Süleyman Arısoy başta olmak üzere. tüm yetkililerini ve stat personelini kutluyorum. 

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 01-04-2014
  
Yazarın Diğer Yazıları