Nurullah Pala

Reyhani Usta’yı anma etkinlikleri üzerine

18.12.2015 Nurullah Pala

Müzik evrenseldir, mantığından yola çıkarak sanatı ve sanatçıyı severim. İşini düzgün yapan, her insanın emeğine saygı duyarım. Dünya üzerinde her insanın bir sanatçıya hayranlığını doğal karşılarım. Bir şarkı bir kişi için çok şey ifade edebilir, bunlar müziğin evrenselliğinde var olan şeylerdir.

Bir müzik sever olarak Türk Sanat Müziğini de, pop müziğini de Halk Müziğini de severim. Birisinin çok tuttuğu bir şarkıyı ben sevemeye bilirim, bunlar insan fıtratında var. ‘Müzik evrenseldir’ diyerek, Rahmetli Aşık Yaşar Reyhani’nin 1983 Narman Depremi’ne koştuğu ağıtı,  ya da Madonna’nın Frozen şarkısını duygusal olarak dinlerim. Shakira’nın  ‘la la la Bresil 2014’ şarkısı ya da Rahmetli Murat Çobanoğlu’nun ‘Çiziroğlu Mustafabey’ coşarım. En az günümüz genliği kadar Rihanna’nın şarkılarını can kulağı ile dinlerim, sanatını severim.

İnşallah öyledir; Michael Jackson’un İslam Dini’ni seçtiği ve ölmeden önceki yıllarında Müslüman olarak yaşadığı iddia ediliyor. Eğer öyle ise Rahmetli Michael Jackson ‘Bad’ parçası ya da ‘They don't care about us’ şarkıları ile milyonlarca insan coşku yaşamıştır. Bizler de bu coşkuyu yaşamışızdır.

Evet!...Müzik evrenseldir, Rahmetli Aşık Yaşar Reyhani de bence evrensel bir aşıktı. Oturup kalkmasını bilen, türkülerinin her mısrasında bir anlam taşıyan sözleri bizlere yansıtan üstattı, Rahmetli Reyhani Usta…Sesi gür ve yanıktı, sazı 50 metre mesafeden tanınırdı Rahmetli Reyhani Usta’nın…

Bizler Dadaşız, gariban ve duygu yüklü  insanlarız, Bu yüzdendir aşıklarının çoğunun Erzurum’dan çıkması…  Aşıkların yanık sesleri her zaman bizleri büyülemiştir. 7’den 70’e Erzurumlu halk ozanlarımızı sever. İlle de aşıkların atışmasını büyük bir zevkle dikkatlice dinler.

Evet!...Erzurum’un aşıklık geleneğindeki medarı iftiharlarından biri olan Aşık Yaşar Reyhani ölümünün 9.yılında muhteşem bir törenle anıldı. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in öncülüğünde Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde yapılan Reyhani’yi anma gecesinde Dadaşların salonu hınca hınç doldurması, Erzurumluların Aşıklık geleneğine olan desteğini gözler önüne bir kez daha sermiştir. Zaman zaman coşkunun, bazen de  duygusal anların yaşandığı geceye Aşık Mustafa Ruhani ile Yaşar Reyhani’nin oğlu Ozan Reyhani damga vurdu. Ruhani Amca’nın mikrofonlardan yankılanan şiiri alkış alırken, Ozan Reyhani’nin babası Yaşar Reyhani için bestelediği Türkü yürekleri dağlarken, aşıklık geleneğine gönül verenlerin gözyaşı dökmesine neden oldu.

Tabi bu etkinlik için başta Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e teşekkür ediyorum. Emeği geçenleri yürekten kutluyorum. Tabi Reyhani Usta derken, meslek büyüğümüz Mehmet Şener ile Fevzi Budak Hoca’yı (Eski Milli Eğitim Müdürü) ‘es’ geçmemek lazım. Aşık Yaşar Reyhani’yi tanıtma noktasında ve ölümünden sonra anma etkinlikleri düzenlemesinde müthiş tasarrufları olmuştur. Reyhani Usta için ilk Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti(DAGC), ETSO Binası’nda anma etkinliği düzenlemişti ve o program takdirle karşılanmıştı. Şimdi de Büyükşehir Belediyesi dillere destan bir anma etkinliği düzenledi büyük usta için… Bir kere sazı eline alan aşıklar özenle seçmişlerdi parçalarını, kafa şişirmeden güzel bir özet sundular bizlere…

Şener ve Budak’ın beklide kendilerinden çok Reyhani Usta’yı cümle aleme tanıtma seferberliği sonucu bu güzel gece ortaya çıktı.

Evet!...Reyhani Usta, Erzurum ve Türkiye için bir değerdi. Aynen Sümmani Baba gibi… Lise yıllarımızda Kıbrıs Palas da ya da Kongre Caddesi’nde dar sokakta bulunan şimdi yerinde yeller esen  Aşıklar Kıraathanesi’nde çok dinlemişliğimiz olmuştur. Bunda da bize ön ayak olan lise arkadaşım Rahmetli Nusret Çırağı’nın oğlu selametlik Köksal olmuştur.

Evet!...Bugün Erzurum’da Reyhani’yi anma etkinlerinde salon dolmuşsa demek ki, Dadaşlar halen daha aşıklık geleneğinin destekçisi ve devam etmesinden yana bir tavır sergilemiştir.

Ama günümüz aşıkları da en az Reyhani Usta kadar kendisini yetiştirmiş, bilgili, kültürlü ve yenilikçi olmalıdır. Halkın anlayacağı dilde besteler yaparak aşıklık geleneğini devam ettirmelidir.

Karslılar bugün rahmetli Şeref Taşlıova’nın veya Murat Çobanoğlu’nun heykelini dikmişlerse bizde Reyhani Ustamıza, Sümmani Baba’ya, ya da yaşayan efsane İbrahim Erkal’a daha çok sarılalım ve sahiplenelim.

Kalın sağlıcakla…

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 18-12-2015
  
Yazarın Diğer Yazıları