Nurullah Pala

Citvaslow (Sakin Kent) Uzundere’de güreş

03.11.2016 Nurullah Pala

Erzurum’un son yıllarda parlayan ve ışıldayan yüzü Uzundere, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda ikinci bir bayramı yaşattı, spor severlere…

 

93’üncüsü yapılan Uzundere Karakucak güreşleri, geçen yıl olduğu gibi bu yılda uluslararası boyutta yapıldı.

 

Yani tek bir ülkeden biri katılım olsa, yine uluslararası nitelik taşır, spor organizasyonları, ama Uzundere Yurt içinden 300’e yakın sporcu ile beş ülkeden iştirak eden pehlivanların mücadelesine de tanıklık etti.

 

Uzundere Güreş Arena…

 

Pehlivanlar yatağı Erzurum’da, yaz boyuncu çeşitli yerlerde karakucak coşkusu yaşanır.

 

Eğer başka bir noktada karakucak güreşi yapılmazsa, 93’üncüsü yapılan Uluslararası Uzundere Karakucak güreşleri, bu yılın ‘Final’i oldu.

 

Gerçekten de adına yakışır bir final oldu diyebiliriz Uzundere Karakucak güreşleri için…

 

28 Ekim Cuma günü telefonum çaldığında Uzundere’den davet aldım.

 

Uzundere Belediye Başkanı Muhammet Halis Özsoy, Yazı İşleri Müdürü Bayram Deniz ve aynı zamanda  AK Parti belediye meclisi üyesi olan Doğu’nun Baş Cazgırı Fuat Özbay, bizi Pusula Gazetesi olarak Uzundere’ye davet ediyordu.

 

Bugüne kadar bir çok kez gitmiştim, Uzundere’ye…

 

Akrabalarımız, dostlarımız mevcut bu güzel ve şirin ilçede…

 

Bir çok kez güreş de izlemiştim Uzundere’de ama bu kez güreşler farklı ve bir o kadarda kapsamlıydı.

 

Bir de Cittaslow, yani Uzundere’nin dünyanın en sakin kentleri arasında yer almış ödül sahibi bir ilçe olarak bu uluslararası güreşleri organize etmesi apayrı ve hava ile renk katmıştı Uzundere’ye…

 

Belediye Başkanı olduktan sonra ilçenin adeta kaderini değiştiren, vizyonu yüksek, hayata bakış açısı geniş belediye başkanı Muhammet Halis Özsoy’un himayelerinde karakucak güreşlerinin yapılması, yine Halis Bey, gibi önemli bir vizyon sahibi genç, dinamik ve spor sever bir Kaymakam olan Hacı Arslan Uzan’ın bu şirin ilçede görev yapması bu tür büyük organizasyonlar için bir şans…

 

Doğu’nun Baş Cazgırı, Belediye Meclisi Üyesi Fuat Özbay’ın er meydanına hakim olması ve usta sunuculuğu, Uzundereli işadamlarının organizasyona destek vermesi ille de ki; meydan ağası seçilen Uzundere’nin İstanbul’daki gurur kaynağı işadamlarından biri olan Yüksel Aras’ın ata sporumuz güreşe maddi olarak el atması doğrusu Uzundere’de karakucak güreşlerinin tavan yapmasını sağladı.

 

“Biz kalktık, bu meydanda güreş yapılıyor, asırlardır pehlivanlar bu alanda güreşiyor” diyen Doğu’nun baş cazgırı Fuat Özbay, Muhammet Halis Özsoy’un belediye başkanlık görevine gelmesi ile birlikte, bu er meydanının çehresini değiştirdiğini ve Güreş Arena’da yenilikler yapmaya da devam edeceğini söyledi Özsoy’un…

 

1975 yılında tamburalı tribünleri ile hizmet vermeye başlayan Uzundere Güreş Arena, ilk kez bu kadar heybetliydi, tribünlerde bir o kadar heyecanlı.

 

Üç yıldır Uluslararası boyutta yapılan Uzundere Karakucak Güreşleri’nde tribünlerde spor severlerin kadınlı-erkekli coşkuyla pehlivanların mücadelesini izlemesi ayrı bir renkti.

 

Çeşitli yerlerden gelen yüzlerce spor sever çayırda pehlivanların kıran kırana mücadelesine tanıklık etti.

 

Üst üste iki defa Uzundere’de bir pehlivanın baş pehlivan olamadığı da ne ilginç bir konu değil mi?

 

Belki de Uzundere Güreş Arena’yı diğer er meydanlarından ayrı kılan tarafı da bu durum olsa gerek…

 

Evet!...Cumartesi günü Uzundere’de öyle heyecanlı bir ambiyans vardı ki, Güreş Arena’da er meydanındaki baş pehlivanlık mücadelesi, gladyatörlerin savaşından farksızdı.

 

İşte bu er meydanındaki baş pehlivanlık savaşından Oltulu Kenan Gör zaferle çıkarak, baş pehlivanlık ödülünün sahibi oldu.

 

Böylelikle 100. Yıla yaklaşan Uzundere karakucak güreşleri müthiş bir finalle bu sezonu tamamlamış oldu.

 

Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

 

Türkiye’nin  en sakin 11. Kenti Uzundere, sessiz sedasız, dedikodusuz, şikesiz bir şekilde büyük bir güreş organizasyonu alnının akıyla tamamlamayı başardı.

 

Teşekkürler Belediye Başkanı Muhammet Halis Özsoy ve ekibine…

 

Belli ki; hayat devam ettikçe, Cittaslow Uzundere’de güreş de devam edecek.

 

Çünkü o topraklar, bu güne kadar sayısız pehlivanı bağrından çıkardı, Ata sporumuz güreşte… 

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 03-11-2016
  
Yazarın Diğer Yazıları