Nurullah Pala

Tamamlayıcı forvet şart

19.01.2016 Nurullah Pala

Yenilenen yönetimi, yenilen teknik heyeti ve yeni transferleri ile yeni bir sayfa açan BB Erzurumspor, Pazar günü ligin ikinci devresinde ilk kez çıktı kendi taraftarının huzuruna Kazım Karabekir Stadı’nda…

Futbolculuğu döneminde son derece serin kanlı olan teknik patron Ahmet Yıldırım’ı maç öncesinde kıpır kıpır gördüm statta…Yöneticilerle sarmaş dolaş olduktan sonra rakip takımın kulübesine giderek başarı dileğinde bulundu. Ardından orta hakem Emre Kosif’in düdüğü ile zorlu doksan dakika başladı. Ligin ikinci devresinde gurbette ‘Merhaba’ diyen Dadaşlar, ilk kez taraftarının önünde Adana Kozan’ı konuk etti.

Yeni transferlerde Serhat Akyüz ve Fahri Tatan’ın ilk onbirde sahaya çıktığı maçta uzun bir aranın ardından ilk onbire dönen Serdar Deniz ile Hüseyin Cihan Avcu’yu da yeni yüzler olarak sayabiliriz.

Dışarıda 30-40 santimetreyi bulan kar, içeri de ise yemyeşil bir saha zemini vardı Kazım Karabekir Stadı’nda… Pırıl pırıl çimler üzerinde fotoğraf çekerken inanın ilk kez üşümedim. Tribünlerde de zaten insanlar radyan sistemi sayesinde ısınarak maç izledi. GHSİM Kazım Karabekir Stadı Amiri Yakup Çiltaş’ın ocak ayı içinde saha zeminin çimlerini üç kez biçtiklerini söylediğinde inanamadım.

Eminim ki, sizlerde inanamadınız, sahanın biçildiğine… Ama doğru alttan ısıtma sistemi sayesinde stat artık yeşil ve uzayan çimler biçilebiliyor.

Bu kadar ayrıntıdan sonra geçelim maça…BB Erzurumspor, Kozan Belediyespor karşısında maça öylesine tempolu başladı ki, kan değişikliği sonucu takımın başına geçen teknik direktör Ahmet Yıldırım’ın Perşembe günü yapılan çalışmadan sonra yaptığı açıklama aklıma geldi. Genç Hoca, çift kale maçı sonrası “Pazar günü tat veren ve atak bir futbol sergileyeceğiz” demişti.

İşte bu doğrultuda mücadeleye fırtına gibi başlayan BB Erzurumspor, ilk kez mavi-siyah forma ile çıktığı maçta özellikle sol kanattan Doğa’nın taşıdığı toplarla etkili oldu. Soldan gelen bir ortada Mehmet kafası yerine topu kontrol edip, ayağı ile vursa daha ilk dakikalarda skor üstünlüğü Erzurum’un olacaktı.

14. dakikada Serdar Deniz, zarif hareketlerle girdiği ceza sahasında kendi kendine bile çalım atmayı tercih etmeseydi, golü bulacaktı, ama olmadı.

19. dakikada da Erhan tercih hatası yapmasa durum değişik olacaktı.

Evet!...20 dakikada üç önemli fırsat bulan Dadaşlar, bu dakikadan sonra adeta fren yaptı…

El freni çekilen BB Erzurumspor, rakip kale önünde artık etkili olamazken, rakip cesaretlendi. Kozan ciddi ataklar geliştirdi.  56. dakikada ise suskun golcü Mehmet Albayrak sahne aldı. Kral, kişisel beceri ile topu muhteşem bir vuruşlara ağalara gönderdi. Herkes bu golün devamını beklerken, rakip Kozan şoku atlatıp, Erzurum kalesi önünde pozisyon buldu. Bunlardan en önemlisi ise 70 ve 71. dakikalarda üst üste geldi. İki pozisyonda da kalesinde devleşen Ahmet Altın gole izin vermeyerek, rakibe şans tanımadı. Tabi Ahmet’in bu hareketi ve az sayıdaki taraftarın yoğun desteği temposu düşen ve fren yapan Erzurum’un yeniden gaza basmasını sağladı. Özellikle son bölümlerde oyuna dahil olan Ertan Koç’u tuttum. İyi bir kumaşı olduğu kesin…

Evet!...Sağda Murat Paluli ile etkili olamayan ve hemen hemen hiç atak geliştiremeyen BB Erzurumspor, Ferit  Erişçi kişisel becerisi ile bir şeyler yapmaya çalıştı. Benim çocukluğundan beri tanıdığım Murat Paluli, zıpkın gibidir, hareketli bir çocuktur, isabetli de ortalar yapar ama, gel gör ki taktik icabı mıdır bilemem ama, bir kez dahi ileri çıkarak, Kozan karşısında orta yaptığını görmedim, gören var ise söylesin.  Solda Doğa İşeri bildiğimiz gibiydi, yani işinin eriydi… Yine müthişti hem defansta hem ofansta... Ama önünde oynayan Erhan Çelenk, geçen maçlarındaki başarılı performansından uzaktı. Geçen hafta yedek kalmasının da vermiş olduğu psikoloji ile ‘Acaba pas hatası yaparsam, yine mi formamı kaybederim’ korkusu vardı. Bu yüzden de oyunda kaldığı süre içinde kendisine belirli bir alan belirleyip, o alanda bir şeyler yapmaya gayret gösterdi. Erhan gibi yetenekli, sol ayağını raket gibi kullanan ve her şeyden önemlisi şut atıp, adam eksiltme özelliği kanımca Teknik Direktör Ahmet Yıldırım tarafından değerlendirilmeli…

Fahri Tatan, çok basit oynadı, hiç riske girmedi. Fahri gibi bir transferin sahada, ‘Ben buradayım’, ‘Beni görün’ bir görüntü sergilemesi gerekirdi. Fahri’nin ‘10 numara’ pozisyonunda ritmini daha çok artırması gerekir.

Teknik Patron Ahmet Yıldırım’ın Pazar günü en doğru kararlarından biri Cihan Acu’yu ilk onbirde sahaya sürmesi oldu. Cihan ön libero mevkiinde ciğeri patlayıncaya kadar koştu. Şayet Cihan olmasaydı, bu ağır orta saha kurgusu içerisinde sonuç Erzurum aleyhine felaket olabilirdi.

Hatlar arasındaki kopukluk da dikkatlerimizden kaçmadı.  Ben iddia ediyorum, Pazar günü kaptan Mehmet Albayrak’ın ustalık kokan golü olmasaydı, sabaha kadar oynasak, biz Kozan’a gol atamazdık. Çünkü sistem çok yanlış.

Erzurum gibi hedefe koşan bir takım bu kadar temposuz olamaz, hatlar arasında bu kadar kopukluğu yaşama lüksü yok Erzurum’un…

Kanatlardan, öldürücü ortalar gelmiyor. Ortadan rakibi geçemiyorsun ve Mehmet’i yeterince topla buluşturamıyorsun, bu şekilde gol ya da goller atma şansın var mı? tabiki hayır…

Evet!..İşte burada Dadaşın imdadına koşacak olan da yardımcı santrfordur. Buna da en iyi örnek Ertan Koç’u verebiliriz. Nasıl ki, bugün kadar Mehmet ve Bayburt’a giderek gollerini sıralayan Oltan’ın birlikte çift santrfor oynamasını hem gündeme getirdiysek, bugün de özellikle iç sahada Mehmet Albayrak ile Ertan Koç’un çift santrfor oynamasının daha doğru olacağı kanaatindeyiz.

Tabiki bu durumda son kararı verecek olan teknik patron Ahmet Yıldırım’dır… Ahmet Hoca’nın kararına saygılıyız. Çünkü takımın Coach’u (Koç) o,…

Savunmanın göbeğinde İbrahim Demirer ile yan yana görev yapan, yeni transferlerden Serhat Akyüz’ün de Dadaşlar için isabetli bir transfer olduğunu söyleyebilirim, daha ilk kez mavi-beyazlı takımın forması ile sahaya çıkmasına rağmen…

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 19-01-2016
  
Yazarın Diğer Yazıları