'Gizli Radar' cezası gelirse hemen itiraz edin

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 31.01.2020 11:22:00
‘Eğer hakkınızda trafik cezası kesildiyse, tebliğinden itibaren 15 gün içinde itiraz edin’
'Gizli Radar' cezası gelirse hemen itiraz edin

 

Sinan AYDIN'ın haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM 

Tüketici Hak Arama Derneği Başkanı Nihat Altay, gizli radar cezası gelen vatandaşların cezayı iptal ettirme hakkı olduğunu belirterek konu ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Merkezi Erzurum’da bulunan Tüketici hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, ‘‘ Eğer hakkınızda trafik cezası kesildiyse, tebliğinden itibaren 15 gün içinde sulh ceza hâkimliğine itiraz edin. Süreyi kaçırmamaya dikkat edin. Trafik cezasını yüzde 25 indirimden faydalanmak için erken ödediyseniz, dilekçenizde IBAN numaranızla birlikte belirtin. Bu tutarın banka hesabınıza iadesini talep edin’’ diye konuştu. Başkan Altay, Tüketici Hak Arama Derneği’nin sosyal medya hesaplarından da yaptığı uyarıda, şunları söyledi:

 

İTİRAZDA NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ

 

1- Cezanın düzenlendiği yolda hız sınırı kaç kilometre?
2- Hız sınırları levhalandırılarak doğru bir şekilde gösterilmiş mi?
3- Radar uygulaması yapılan yolda bir uyarı levhası var mı?
4- Yapılan ölçümde taşıtın hızı ceza tutanağına yazılmış mı?
5- Tutanaktaki araç bilgileri, tarih ve yer bilgileri doğru mu?

 

SÜRÜCÜ HIZ SINIRINA UYMAK ZORUNDA

 

“Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği ile bulunulan bölgeye göre otomobiller için 50, 90, 110 ve 120 kilometre olmak üzere hız sınırı belirlenmiştir. Sürücüler aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse, yönetmeliğin 100. maddesindeki hız sınırlarını aşamazlar. Araç seyir halindeyken yapılan hız, radar ve benzeri teknik cihazlarla ölçülebileceği gibi kronometre veya değişik usullerle de tespit edilebilir.

 

RADAR İŞARETİ KOYMAMAK ‘TUZAK’TIR

 

Trafik Denetimlerinde ve Trafik Kazalarında Alınacak Önlemlere İlişkin yönergenin ilgili hükümleri karşısında radarla hız denetiminin karayolunun hangi kesiminde ve hangi sürelerde yapılacağı; hususunda yol kullanıcılarının bilgilendirilmesi gerekir. Yargıtay’ın yerleşik içtihatları ve emsal kararları da kontrol noktalarına gerekli işaret ve levhaların konulması gerektiği yönündedir. Zira kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla yapılması gereken trafik denetimlerini, sürücülere ceza vermek amacıyla bilgilendirmesiz kural ihlali yapmalarını beklemek, trafik kurallarının konuluş amacına uygun olmadığı gibi araç sürücülerine ‘tuzak kurulması’ anlamına gelecektir. Bu durum, çağdaş hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmaz ve kabul edilemez.     

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler