Havadaki tek engel Erzurum Havalimanı!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 09.01.2018 10:07:00
Erzurum havalimanı, ‘ yanlış bölgeye kuruldu´ tartışmaları ile gündemde.
Havadaki tek engel Erzurum Havalimanı!

Nesrin ÇETİNKAYA'nın -ÖZEL- Haberi

RADARHABER / ERZURUM

1 günde 10 uçak seferi, sadece o bölgede meydana gelen sis nedeniyle iptal oldu. Erzurum havalimanı, ‘ yanlış bölgeye kuruldu´ tartışmaları ile gündemde. Bazı STK´lara göre iptaller krize neden olduğu için ciddi manada alternatif yer arayışı yapılmalı.

Erzurum´da havalimanında çok sayıda uçuş, sadece o bölgede meydana gelen yoğun sis nedeniyle iptal oldu. Şehir merkezinde güneşli ve bulutlu bir hava hakim olurken Erzurum havalimanının olduğu bölgede yoğun sis görülmesi, yıllardır konuşulan ‘havalimanı yanlış bölgeye yapıldı´ tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Son 2 gün içerisinde Türk Hava Yolları ve Atlas Jet´in 10 uçuşu sis nedeniyle iptal edildi. Pegasus firmasının da bazı uçuşlarının zamanında yapılamadığı öğrenildi.

 

10 SEFER İPTAL EDİLDİ

Devlet Hava Meydanları İşletmesi yetkilileri, ilde sabah saatlerinden itibaren etkili olan yoğun sis nedeniyle akşam saatlerinde görüş mesafesinin 20 metreye kadar düştüğünü, bu nedenle uçak seferlerinin yapılamadığını bildirdi.  Sis nedeniyle, Ankara Esenboğa ve İstanbul Atatürk Havalimanı ile Sabiha Gökçen havalimanından Erzurum Havalimanına yapılması planlanan 5 sefer iptal edildi. Aynı zamanda Erzurum havalimanında yukarıda isimlerini belirttiğimiz havalimanlarına yapılması beklenen 5 seferde iptal edildi. Sadece havalimanının olduğu bölgede meydana gelen sis nedeniyle Erzurum´a inemeyen uçaklar, Erzincan, Kars ya da Trabzon´a iniyor.

 

HAVALİMANI YANLIŞ BÖLGEYE Mİ KURULDU?

Erzurum´dan il dışına gitmek için havalimanına giden yüzlerce vatandaş, uçuşlarda sis engeli olduğunu öğrenince ya geri döndü, ya da saatlerce havalimanında beklemek zorunda kaldı. Coğrafi konum olarak Erzurum´un kuzey doğusunda yer alan Erzurum Havalimanının olduğu bölge, ilde en çok sis alan bölge olarak dikkat çekiyor. Sık sık uçak seferlerinin iptal edilmesi, hem vatandaşları, hem de olayın ekonomik boyutunu göz önünde bulunduran esnaf ve STK´ların büyük tepkisini çekiyor. Ortaya çıkan olumsuz tablo, yıllardır süregelen ‘ havalimanı yanlış bölgeye kuruldu´ iddialarını bir kez daha gündeme getirdi. Yalnızca havalimanının olduğu bölgede ortaya çıkan sis, iddiaların yersiz olmadığını gözler önüne seriyor.

 

‘‘İPTALLER KRİZE NEDEN OLMAKTA´´

Sosyal medyada da sık sık tartışma konusu olan Erzurum havalimanının konumu ile ilgili gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a özel değerlendirmelerde bulunan Türk Dil ve Edebiyatı Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, ‘‘Sık sık uçak iptalleri sıkıntısı, sanılanın aksine krizlere neden olmaktadır´´ dedi. Önemli STK´larından birinin Erzurum şube başkanlığı görevini yürüten Murat Ertaş, ‘‘Erzurum´a değişik vesilelerle (kültür, spor, iş, siyaset) gelen bilim adamı, kültür adamı, sanatçı ve  sporcuların uçaklarındaki iptal sıkıntısı, sanılanın ötesinde krizlere neden olmaktadır. O insanların her birinin yoğun çalışma programı alt-üst olmaktadır. Tazminatları ödenemeyecek düzeyde olumsuz sonuçlar doğabilmektedir. Şehrin algısı, çekiciliği ve itibarı zarar görmektedir´´ dedi. İldeki kış turizmi potansiyeline dikkat çeken Başkan Murat Ertaş, ‘‘Şehrimizin kış turizmi potansiyeli malum. Kısa süren sezonda sıkça tekrarlanan uçuş iptalleri, sektöre darbe vurmaktadır.  Güçlü ve kadim şehir algısı ters-yüz olmaktadır´´ dedi.

 

‘CİDDİ MANADA ALTERNATİF YER ARAYIŞI YAPILMALIDIR´´

Erzurum havalimanı için ciddi şekilde alternatif yer arayışı içerisine girilmesi gerektiğini savunan Türk Dil ve Edebiyatı Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş,´´ Ovadaki sis aslında havada değil, ovanın yüzeyine yakın bölgededir. Dolayısıyla hava raporlarında ciddi bir sis uyarısı görünmeyebilir. Çünkü ovada yükseklerde ve dağın eteğindeki mahalde sis görülmüyor. Bu da zemindeki su seviyesinin yükselmesiyle ilgili olsa gerek. O halde hava alanı için alternatif yer arayışı, yahut zemindeki su seviyesinin düşürülmesiyle ilgili artık ciddi çalışma yapılmalıdır. Neticede; kış turizm başkenti, eğitim şehri, lojistik merkez üssü olan bir şehirde, sadece bir mevsimde üç-beş defa uçak iptalleri, şehre büyük zarar vermektedir, İnsanları Erzurum´dan uzaklaştırmaktadır. Yaşlı, çocuk, köylü vatandaşların Erzurum yerine başka şehirlere indirilmeleri, bagaj kaybetmeleri, onları bekleyen insanların yaşadığı sıkıntı da ayrı bir psiko-sosyal vaka´´ diye konuştu.

 

ERZURUM HAVALİMANININ TARİHÇESİ

1966 yılında Askeri tesis olarak açılan Erzurum Havalimanı, 1993 yılında uluslararası tarifesiz seferlere açılmış olup, 2005 yılında ise yeni terminal binası ile hizmet vermeye devam etmiştir. Türkiye´nin en uzun 2. pistine sahip olan havalimanı, toplamda 8.082.805 m2´lik bir alana kuruludur. İlin kuzey doğusunda yer alan Erzurum Havalimanı, geçtiğimiz yıllarda havalimanı olma özelliği aldığı için 24 saat hizmet vermektedir. Şehir merkezine 13 km uzaklıkta olan Erzurum Havalimanı, 14 adet uçak parkına sahiptir. Uçakların çok daha güvenli bir şekilde iniş yapabilmelerini sağlayan ILS cihazına da sahiptir. (Kaynak: GÜNEBAKIŞ GAZETESİ)    

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler