Türkiye'den Cerablus'a askeri harekât başladı!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 24.08.2016 09:31:00
TSK kuvvet komutanları harekatı harekat merkezlerinden yönetiyor.
Türkiye'den Cerablus'a askeri harekât başladı!

RADARHABER / ERZURUM
 
Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve ABD'nin başını çektiği koalisyon hava kuvvetleri, Cerablus bölgesinin IŞİD'den temizlenmesi için Suriye topraklarında operasyon yapıyor. Operasyonun adı Fırat Kalkanı. TSK kuvvet komutanları harekatı harekat merkezlerinden yönetiyor.
 
OPERASYONUN BAŞINDA DADAŞ PAŞA VAR
 
Operasyon bölgesinde ise harekatın başında, 15 Temmuz'un kahramanlarından Özel Kuvvetler Komutanı olan Erzurum'un Aziziye İlçesi Rizekent köylü Dadaş Paşa Zekai Aksakallı bulunuyor. Zekai AksallYapılan bombardımanlar ve karadan ilerleyen bordo bereliler, Suriye'nin kuzeyine girdi. Zırhlı kepçeler ile açılan barikatlar sonucu oluşturulan koridordan bölgeye giren bordo berelilerin başında ise Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı'nın olduğu öğrenildi. Terörist örgüt IŞİD'in Suriye topraklarından Türkiye ile doğrudan temas kurduğu son nokta olan ilçeye gece saatlerinde bordo bereli özel kuvvetler sızdı. 
Cerablus ayrıca hem Türk savaş uçakları tarafından bombalandı hem de 224 topçu atışıyla vuruldu. F-16'lar Cerablus'un yanı sıra Keklice bölgesindeki IŞİD hedeflerini de bombalıyor. Suriye topraklarındaki 12 hedef tam isabetle vuruldu.Topçu, ÇNRA, HAVAN tüm ateş destek vasıtalarından açılan atışlar sonucunda 70 hedef tam isabetle vurularak imha edildi. 
 
 
İşte TSK'nın IŞİD operasyonu ile ilgili son dakika gelişmeleri...
Türkiye'nin yanı sıra ABD'nin liderliğini yaptığı uluslararası koalisyonun Cerablus harekatı, saat 04.00 sularında başladı. Anadolu Ajansı harekatı, saat 04.54'te "Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ unsurlarından temizlenmesi amacıyla harekat başlatıldı" ifadesiyle duyurdu. Operasyonun adı Fırat Kalkanı olarak ilan edildi.

İŞ MAKİNALARI GEÇİTLER  AÇTI 

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, harekat kapsamında 04.00'te  sınırdan topçu ve ÇNRA atışları başlatıldı, 04.05'te daha önceden belirlenmiş  belli noktalardan geçiş için iş makineleriyle geçitler açıldı, 05.45'te topçu ve  ÇNRA atışları sona erdiTopçu atışı 1 saat 45 dakika sürdü.  81 IŞİD hedefi 224 atışla vuruldu.

06.08'de ilk hava harekatı icra edildi, ardından 06.10  ve 06.30'da hava harekatları tekrarlandı.Askeri harekat kapsamında ilk olarak saat 04:00 sıralarında TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı, saat 04:05'de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açılmaya başlandı, saat 05:45'te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Topçu atışı 1 saat 45 dakika sürdü.
 
İKİ F-16 SÜREKLİ UÇUŞTA
 
Genelkurmay kaynakları, 81 IŞİD hedefinin 224 atışla vurulduğunu duyurdu.Suriye topraklarına giren özel birlikler arasında, kara ve deniz kuvvetlerindeki askerlerle birlikte bordo bereliler de var. Havada bekler pozisyonda olan 2 F-16 ile anlık tespit edilen hedefler vurulmaktadır
 
HAVA HARAKATI 22 DAKAKA SÜRDÜ 
 
Türk savaş uçakları, Keklice ve Cerablus bölgelerinde tespit edilen hedeflere yönelik saat 06.08'de ilk hava harekatı gerçekleşti. Ardından 06.10  ve 06.30'da hava harekatları tekrarlandı.Harekata Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait F-16 uçakları  da katıldı. Hava harakatı 22 dakika sürdü. Harekat kapsamında 07.50 itibarıyla Hava Kuvvetlerince vurulması  planlanan 12 hedefin tamamı vuruldu. Geçen yıl Kasım ayında Rus savaş uçağının vurulmasının ardından Türk jetleri, Suriye üzerinde hava harekatı düzenlemiyordu. Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin ardından Türk savaş uçakları ilk kez, Suriye üzerinde hava operasyonu yaptı.
 
 
KOMUTANLAR HAREKAT MERKEZİNDE 
 
Operasyonla hudut güvenliğinin sağlanması, DAEŞ ile mücadele  kapsamında Koalisyon güçlerine destek verilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün  sağlanması amaçlanıyor.  Bu arada, harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahındaki  Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi  Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ile Jandarma Başkanları) ve Kuvvet Komutanlıkları Harekat Merkezlerinde tüm komuta kademesi (Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve karargahların tümü) harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor.
 
İŞ MAKİNELERİ GEÇİT AÇIYOR, TANKLAR SINIRDA BEKLİYOR
 
Gece saatlerinde ilk olarak iş makineleri geçitler açmaya başladı. Geçitler kara birlikleri ve zırhlı araçların Cerablus'a daha kolay girmesini sağlayacak. IŞİD'in Cerablus çevresine hendekler kazıp mayın döşediği biliniyor.
 
Sınırın Türkiye tarafında çok sayıda tank konuşlandırılmış durumda. Tanklar ise yoğun bombardıman baskısından kaçarken anlık olarak menzillerine giren ve görünür IŞİD hedeflerini vuruyor.
 
GAZİANTEP'DE BAZI ALANLAR GÜVENLİK BÖLGESİ İLAN EDİLDİ 
 
Askeri harekat nedeniyle Gaziantep Valiliği tarafından bazı yerler Özel Güvenlikli Bölge ilan edildi.
 
ÖSO'YA BAĞLI MUHALİFLER ÇATIŞIYOR
 
Suriye'de rejime karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri, IŞİD'le Cerablus'ta çatışıyor.Anadolu Ajansı'nın haberinde, "Harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor" denildi.
 
IŞİD'le mücadele eden TSK'nın operasyonlarının, koalisyon güçlerinin yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağladığı belirtildi. Harekatla yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin IŞİD'den arındırılması hedefleniyor.
 
OPERASYONUN ADI: FIRAT KALKANI
 
TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava  kuvvetleri tarafından Suriye'nin kuzeyine yönelik başlatılan harekatın adı "Fırat  Kalkanı" olarak belirlendi.  Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, sabah saatlerinde Suriye  kuzeyine başlatılan harekatla hudut güvenliğinin sağlanması ve terör örgütü DAEŞ  ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek verilmesi amaçlanıyor.     
 
 
 
CERABLUS, KARKAMIŞ'IN KARŞISINDA

Cerablus, Gaziantep'in Karkamış ilçesinin hemen karşısında yer alıyor. 6 Ocak 2014 günü IŞİD'in kontrolüne girdi. Bu gelişmenin ardından Karkamış Sınır Kapısı, geliş ve gidişlere kapatılırken, sınır hattında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Yaklaşık 1 yıl önce PYD'nin Cerablus'a saldıracağı yönündeki haberler üzerine, IŞİD militanları Türkiye sınırının yakınında araziye patlayıcı döşeyip, ilçenin dört bin tarafına da iş makineleriyle hendek kazdı. Uzun süredir sessizliğin hakim olduğu Cerablus'ta, 15 kilometre uzaklıktaki Menbiç'in PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin eline geçmesinin ardından hareketlilik başladı. Cerablus'un batısından da Türkmenlerin ağırlıkta olduğu Özgür Suriye Ordusu mensupları ilçeye doğru hareket başlattı. Zaman zaman IŞİD ile ÖSO mensupları uzaktan birbirlerine ağır silahlar, roket ve havan atışları yapmaya başladı. Bu sırada Cerablus tarafından atılan havan mermileri zaman zaman sınırı aşarak Türkiye tarafına düştü. Son 4 gün içerisinde Cerablus'tan atılan 10'u aşkın havan mermisi Türkyurdu, Kıvırcık, Karanfil ve ilçe merkezindeki boş arazilere düştü.  Dün de Cerablus'tan atılan havan topları Karkamış'a düşünce polis, vatandaşlardan can güvenliği için güvenli bir yere gitmeleri uyarısında bulunmuştu. Halk ilçeyi boşalttı. İlçedeki kamu personelinin de 2 gün idari izinli olduğu duyuruldu. Gaziantep Valisi, Karkamış Kaymakamı, Belediye Başkanı, Gaziantep Garnizon Komutanı ve Emniyet Müdürü, ilçeyi teftiş etti. Çok az sayıda vatandaş ise boşalan evlere göz kulak olmak için ilçede kaldı.  

 

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler