Üniversitedeki panelde kadınlar anlatıldı!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 09.03.2014 09:48:00
Atatürk Üniversitesinde, “Yaşamın Bir Parçası Olarak Kadın” konulu panel düzenlendi.
Üniversitedeki panelde kadınlar anlatıldı!

RADARHABER / ERZURUM
Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi ile Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 7 Mart 2014 tarihinde düzenlenen “Yaşamın Bir Parçası Olarak Kadın” konulu panelde, kadının toplumsal yaşamdaki yeri, sanatçı yönü ve medyada sunumu üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu. 
Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi ile Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 7 Mart 2014 tarihinde Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlenen “Yaşamın Bir Parçası Olarak Kadın” başlıklı konferans yoğun ilgi gördü. Düzenlenen etkinliğe Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, Aile ve Sosyal Politikalar Erzurum İl Müdürü Abdullah Yurt, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Takkaç, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen, Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayda Çelebioğlu, dekanlar, müdürler, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve temsilcileri, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
 
KADINLARA YÖNELİK ÇALIŞMALARIN ÖNEMİ ANLATILDI
Panelin açılış konuşmasında Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (ATAKSAM) kuruluşu ve çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATAKSAM Müdürü Doç. Dr. Ayda Çelebioğlu, kadınlara yönelik yapılan çalışmaların önemine işaret etti. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen, kadın sorunlarına ve kadının yaşam koşullarına dönük gerek kamu kurumları gerekse sivil toplum kuruluşları bünyesinde gerçekleştirilen çalışmaların önemini vurgularken, bu konuda toplumsal duyarlılık geliştirmenin gerekli olduğunu ifade etti. Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, dünya kadınlar gününün ülkemizde de kadın sorunlarının gündeme getirilmesi açısından çok önemli bir zemin olduğuna işaret etti. Ülkeler için kalkınmışlık seviyesinin sadece ekonomik düzeyde değil, kadın erkek eşitliği gibi çeşitli konularda ölçümlendiğini ifade eden Çığlık, kadınlarımızın her meslekte gayet başarılı olduğunu, ülkemizi ileri götüren sosyal dinamiğin önemli bir parçası olduğunu sözlerine ekledi. Ancak bu konuda reformların yetmediğini belirten Çığlık, kadınlarımızın buna sahip çıkması gerektiğine dikkat çekti. Sayın Çığlık, sözlerini “Kadınlar gelişirse dünya gelişir. Kadınlar olarak hedefimiz daima gelişim, değişim ve ilerleme olmalıdır” şeklinde tamamladı.
 
KADINI ANLAMANIN YOLLARI
ATAKSAM Müdürü Ayda Çelebioğlu başkanlığında yürütülen panelde “Kadın Gözüyle Kadın” başlıklı konuşmayı gerçekleştiren Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Okanlı, kadını “üreten”, “mücadale eden”, “vazgeçmeyen”, “toplumları şekillendiren” bir varlık olarak tanımlarken, kadınların geleceğin umudu olduğunu ifade etti. Kadını anlamanın, onun duygularını hissedip merhametini ve şefkatini açığa çıkarmakla mümkün olduğunu belirten Okanlı, kadınlara verilebilecek en önemli desteğin hak ettikleri konuma gelmeleri ile mümkün olduğunu belirtti ve sözlerine şu şunları ekledi: “Kadını anlamak onun ruhuna dokunmaktır. Ruhuna dokunabildiğiniz bir kadının yapamayacağı bir şey yoktur, yeter ki gerçekten anlaşılsın ve değer görsün. Yaşam ışığı saçan kadınlar değiştirebilir bu dünyayı. Dokunuşları ile dünyaları değiştiren de kadınlar, güzellikleri ile hayata anlam katan da kadınlar, analıkları ile varlık, kadınlıkları ile can’lık katan da kadınlar.”
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Tellan, içinde bulunulan yüzyılda iletişim teknolojilerinin özellikle de kitle iletişim araçlarının toplumsal rolleri yeniden üretici ve pekiştirici rolüne dikkat çekti. Medya ve kadın ilişkisi kurulurken üç düzlemin öne çıktığını vurgulayan Tellan, bu düzlemleri medya sektöründe kadın istihdamı, medyada içerik olarak kadının sunumu ve medyada sunulana dönük algı başlıklarında ele aldı. Son yıllarda kadın çalışanlarının sayısında artış yaşanmasının memnuniyet sağladığına işaret eden Tellan, halen yönetici pozisyonlarında erkeklerin ağırlıklı olduğunu belirtti. Tellan, konuşmasında, medyada kadının sunumuna ilişkin olarak, lüks ve tüketim toplumu odaklı bir yaşam tarzının sembolize edildiği kitle iletişim araçlarında, nesneleştirilen yaşamın özellikle reklamlar çerçevesinde kadın figürünün dış görünümü ile desteklendiğinin ve bu süreçte kadının, ideal bir tüketici olmanın yanında, tüketimi teşvik edici bir obje durumuna geldiğinin altını çizdi.

'TÜM TOPLUMLAR KADINI BİR YERE KONUMLANDIRIYOR'
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Aslıhan Ergüder, tarih boyunca kavimlere, milletlere, uygarlıklara veya medeniyetlere bakıldığında tüm toplumların kendi anlayışı ya da inancı çerçevesinde kadını bir yere konumlandırdığını belirtti. Kadının tarihin hemen her evresinde şairlere, ressamlara, edebiyatçılara, heykeltıraşlara ve sanatın tüm dalında uğraş veren sanatçılara ilham kaynağı olduğunu ifade eden Ergüder, kadının fiziksel farklılığı ve olaylara bakışı ile özel konumunu ortaya koyduğunu, günümüzde sanat dünyasındaki önemini ve vazgeçilmezliğini tüm çevresine bir kez daha gösterdiğini vurguladı. Kadınlar günümüzde geçmişle kıyaslanmayacak kadar yasal haklar elde etmiş olmakla birlikte çoğu zaman geçmiş dönem kadınlarıyla paralel bir yaşam içinde olduğuna gönderme yapan Ergüder, kadınların geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da toplum için bir denge, güç, aşk, ilham kaynağı, sanat objesi ve sanatçı kişilikleri ile varlıklarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.Konukların yönelttikleri soruların yanıtlanmasının ardından Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen panelistlere Teşekkür Belgeleri’ni takdim etti. Panel, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi Nazlı İkemen’in gerçekleştirdiği müzik dinletisi ile sonlandı.
Etiketler : Erzurum, kadın, toplum, panel,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler