Karagöl çalmadık kapı bırakmıyor

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm POLİTİKA Haberleri 17.02.2015 18:10:00

RADARHABER / ERZURUM
AK Parti'den Erzurum Milletvekili aday adayı olarak dilekçesini veren iktisatçı Erdal Tanas Karagöl'ün her geçen gün artan temposuna ayak uydurmak zor. Çalmadık kapı bırakmayan Prof. Dr. Karagöl, önceki gün  Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve ardından AK Parti Yakutiye İlçe Başkanı Recep Aydın ve İnsani Yardım Vakfı Erzurum Şubesi ile görüştü. Rektör Koçak ile Erzurum'da ki yükseköğretim sorunları üzerine bir süre sohbet eden Karagöl, İnsani Yardım Vakfı'nda da Mavi Marmara gazisi Kenan Akçil ve Şube Başkanı Bülent Güven ile  bir süre sohbet etti. Yıllardan beri ekonomi üzerine çalışmaları olan Karagöl, özellikle Ak Parti'nin 2023 ekonomi vizyonu ve bölgesel kalkınma hakkında fikirlerini paylaştı.  Türkiye ekonomisinin güçlenmesinin, ülkenin büyüme, enflasyon, bütçe açığı gibi makroekonomik göstergelerindeki iyileşmelerle kendini gösterdiğine vurgu yapan Prof. Dr. Karagöl, "Faiz ödemelerinin ve dış borcun azalmasıyla bu kalemlere ayrılan kaynak yatırıma ve kamu harcamalarına aktarıldı. Böylelikle alt ve orta sınıf güçlenirken, refahın tabana yayılarak kamu hizmetlerinden her bireyin eşit faydalanması sağlandı" dedi.

2002 ÖNCESİNDE İHMAL EDİLEN BÖLGELER VARDI
2002 öncesinde, özellikle bazı bölgelerin ihmal edilmesiyle derinleşen bölgeler arası eşitsizli ğin görmezden gelinemeyeceğini ve unutulamayacağını söyleyen Prof. Dr. Karagöl, "12 yıldır ekonomide sağlanan başarıyla azaltılmaya çalışılıyor. Bazı bölgelerin coğrafi ve fiziki şartlarının zorluğu, yatırım ve üretimin olmaması ve güvenlik sorunları, bölgeler arası gelir eşitsizliğini artıran başlıca faktörlerdi. Tüm bu sebeplerin yanı sıra, güçlü bir siyasi iradenin yokluğu da, 2002 öncesinde başta Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin dezavantajlı bölgeler olarak kabul edilmesine sebep oldu. 2002’den sonra ise ekonomide yaşanan dönüşüm, bölge ve şehir bazında yürütülen kalkınma projeleri, bölgesel farkların giderilmesine yönelik çalışan kalkınma ajansları ve hükümet tarafından gerçekleştirilen makroekonomik politikalarla mikro düzeyde kendini göstermeye başladı" şeklinde konuştu.

DAP, KOP VE DOKAP TÜRKİYE'Yİ UÇURUR
Doğu Anadolu Programı (DAP), Konya Ovası Programı (KOP) ve Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan Doğu Karadeniz Eylem Planı (DOKAP), bölgelerin ekonomik canlılığını artıracağını anlatan Karagöl, bunların bölgesel kalkınması gerçekleştirecek önemli projeler olarak öne çıkardığına vurgu yaptı. Karagöl, "2023’deki Yeni Türkiye’nin hedeflerinden biri de kentler ve bölgeler arasındaki gelir düzeyi, yaşam ve hizmet kalitesi, üretime katılım ve sosyal şartlar açısından farkların ortadan kaldırılması. Böylelikle mikro düzeyde şehirler,  makro düzeyde ise bölgelerin eşitlenmesi amaçlanıyor.  Bugün her ilde en az bir üniversitesi olan, okullaşma oranının yüzde 100’e yaklaştığı, sağlık hizmetlerinin teknik ve personel açıdan eşitlendiği, ulaşım, barınma gibi kamu hizmet kalitesinin arttığı bir Türkiye var" dedi.

BÖLGESEL KALKINMA, KOMŞU ÜLKELERLE YENİ BİR KAPI AÇACAK
Bölgesel kalkınmaların, yalnızca bölgeler arasındaki sosyo-ekonomik eşitsizliği azaltmayacağını, aynı zamanda sınır ülkelerle de etkileşimi destekleyeceğini belirten Prof. Dr. Karagöl,"Bölgesel kalkınmayı destekleyen başta DAP, KOP ve DOKAP olmak üzere projelerin Türkiye’nin sınır komşularıyla ilişkisini güçlendirecek. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin sahip olduğu derin ve köklü tarihi, mevsimsel çeşitliliği, üretimdeki ürün farklılığı gibi özeliklerini bölgesel düzeyde öne çıkarılmasıyla da, pozitif bir etki oluşacaktır. Başbakan Davutoğlu’nun projelerinin uygulanması konusundaki kararlılığı ve verdiği garanti ise, 2002’den bu yana devam eden bu istikrar, bölgesel kalkınmanın da istenilen seviyeye geleceğine teminat oluşturmaktadır" dedi.
Etiketler : Erzurum, tempo, parti, ayak,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler