Seçim sisteminde tarihi değişiklikler!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm POLİTİKA Haberleri 18.04.2014 10:00:00
AK Parti'de seçim barajının kaldırılması ve dar bölgeli seçim sistemine geçiş için çalışmalar başladı.
Seçim sisteminde tarihi değişiklikler!

RADARHABER / ERZURUM
AK Parti'de seçim barajının kaldırılması ve dar bölgeli seçim sistemine geçiş için çalışmalar başladı. AK Parti, "dar bölge" seçim sistemi için çalışma başlattı. Sistem uygulanırsa seçim barajı tarihe karışacak. Türkiye, milletvekili sayısı kadar seçim bölgesine ayrılacak. Ancak muhalefete göre, Türkiye bu sisteme hazır değil.
Dar bölge seçim sistemi AK Parti'de milletvekilleriyle yapılan toplantıda yeniden gündeme geldi ve çalışma başlatıldı. Eğer Türkiye bu sisteme geçerse seçim barajı tarihe karışacak. Türkiye seçilecek milletvekili sayısı kadar seçim bölgesine ayrılacak, her bölgeden en fazla oyu alan bir milletvekili seçilecek.  Konuya açıklık getiren Adil Gür, "Örneğin İstanbulda 85 vekil seçiliyor ise Kadıköy'e 3 vekil düşüyor ise Kadıköy'de 25 mahalle var ise 25 mahalle üçe bölünüyor 3 mahalle 1 vekil seçiyor" dedi. Anayasa'ya göre yeni seçim sistemi değişikliğinin 2015 genel seçimlerinde uygulanabilmesi için en az bir yıl önce, yani en geç 2014'ün Haziran ayına kadar yürürlüğe girmesi gerekiyor.

MİLLETVEKİLLERİNİ ARTIK BÖYLE SEÇECEĞİZ...
Bu soruların yanıtını Kamuoyu Araştırmacısı Adil Gür, verdi. İşte Gür'ün açıklamalarına göre yeni seçim sistemi...
Yeni sistemi İstanbul örneği üzerinden anlatan Adil Gür, şunları şöyledi: "Burada sözü edilen şey özetle şöyle: İstanbul'da 80 küsür milletvekili için 12-13 bölge belirleniyor. Bir bölgede 5-6 milletvekili seçiliyor. Bugün İstanbul'un iki yakası için ayrı ayrı 40'ar vekil seçiyorduk. Daraltımış bölge seçim sisteminde her bir bölge için 5-6 milletvekili seçeceğiz. Büyükşehirlerde yaşayanlar 40 vekil yerine kendi bölgesinden aday olan 5-6 vekil için oy verecek.

BEŞTEN AZ VEKİLİ OLAN ŞEHİRLERDE NE OLACAK?
Beşten az milletvekili çıkaran illerde durumun ne olacağı belli değil. Burada kritik soru iller başka şehirlerle birleştirilecek mi birleştirilmeyecek mi? Bu sistem milletvekili sayısı çok olan illerde uygulanabilir ancak küçük kentlerde sıkıntı yaratabilir. Türkiye'de farklı etnik gruplar, farklı inanç ve yaşayıy gruplarında insanlar var. Farklı yapıdaki illeri birleştirmeniz başta insan haklarına aykırıdır.

DAR BÖLGE SİSTEMİ DAHA DEMOKRATİK 
Dar bölge seçim sisteminin farklılıklarını da aktaran Adil Gür'e göre, dar bölgeli seçim sistemi sonuçları açısından daha demokratik ve uygulanabilir bir sistem.

İşte dar bölgeli seçim sisteminin detayları...

"Örnek vermek gerekirse, Beşiktaş ve Sarıyer'den 5 vekil seçilecek. Burada bir kaç mahalle bir bölge yapılarak 1 vekil seçebilir. Yani herkes muhtar seçer gibi vekil seçebilir. Bu sistemde halkın sevmediği adayda ısrar eden liderler başarısız olur. Dar bölgeye evet ancak daraltılmış bölgede soru işaretleri var.

"KİMİN OY ORANI ARTAR, KİM KAYBEDER?
Daraltılmış seçim sistemi tartışmalarında en çok merak edilen soru ise sistem hangi partiye yarayacağı. Bu soruya da Adil Gür'ün yanıtı net oldu. "En çok oya sahip partiyi olumlu etkiler."
 
MUHALEFET TEPKİLİ
MHP lideri Devlet Bahçeli, "Bizi hayelet ve kalkınma partisinin hayali projeleri arkasında koşturmayın" derken, CHP Sözcüsü Haluk Koç, "Gelişmiş bir alt yapıya sahip değiliz. Türkiye için getireceği sakıncalar var. Bölgeler daraldıkça siyasi bilinç azalır" dedi. BDP'li Altan Tan ise "Daraltılmış bölge tavşanı... BDP'yi Kürt illerine MHP'li de Orta Anadolu Çukurova CHP'yi de plajlara hapsetme taktiği" sözleriyle itiraz etti. 
Etiketler : Erzurum, seçim, parti, muhalefet,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler