"Gençken dondur istediğin yaşta anne ol"

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm SAĞLIK Haberleri 12.07.2016 14:51:00

RADARHABER / ERZURUM

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Yrd.Doç.Dr.Deniz Gökalp Kaya, Yumurta dondurma (oosit preservation) Sağlık bakanlığının üremeye yardımcı tedaviler yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle daha önceden kemoterapi ve radyoterapi gören kadınların yararlanabildiği yumurta dondurma işleminin içeriği ve süresi düşük rezervli olguları kapsayacak ve sınırsız sürede dondurmayı sağlayacak şekilde genişletildiğini belirtti. Deniz Gökalp Kaya, “ Özellikle kanser nedeniyle tedavi gören kadınlar, düşük over rezervi olan ve henüz doğum yapmamış kadınlar, ailesinde erken menopoz hikayesi olan kadınlar ve yumurtalıklarına zarar veren cerrahi geçirmiş kadınlar yumurta dondurma işlemi için aday olabilirler” dedi. 
Günümüzdeki yaşam değişiklikleri, eğitim fırsatları, kariyer tercihleri gibi nedenlerle çocuk sahibi olmanın çiftler tarafından ileri zamanlara ertelendiğini anlatan Yrd.Doç.Dr.Deniz Gökalp Kaya, “Bu durum artmış kadın yaşı ile birlikte kadınlarda hem yumurta sayısının hem de yumurta kalitesinin azalmasına neden olmaktadır. Ertelenen çocuk sahibi olma isteği bu nedenlerle ileri yaşlarda problem yaratmaktadır. Teknolojinin sunduğu avantaj ise bu durumlarda yumurta dondurma stratejisi olabilir. Yumurta dondurma işlemi için kadınlar klasik tüp bebek tedavisi geçirmekte ve yumurtalar toplanıp dondurulmaktadır ki bu nedenle tüp bebek tedavisinde görülebilecek aşırı yumurta gelişmesi (OHSS) gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir.” diye konuştu.
Yrd.Doç.Dr.Deniz Gökalp Kaya, yumurta dondurma işlemi ilk olarak 1986 yılında uygulandığını ve gelişen teknoloji ile (vitrifikasyon yöntemi) yumurta %75-90 oranında sağlıklı bir şekilde dondurulup çözülebildiğini anlatarak “Yumurta dondurma-çözme vitrifikasyon işlemi sonrası canlı gebelik oluşma olasılığı ortalama 32,5 yaşında %4-5 arasındadır. Embriyo dondurma fertilite (bebek sahibi olma) korunması için standart pratik olarak düşünülse de yumurta dondurma işlemi sperm gereksinimi olmadığı için çok büyük bir öneme sahiptir. Bundan dolayı yumurta dondurma özellikle yukarda sayılan problemleri olan bekar ve genç bayanlarda önemli bir fertilite koruma seçeneğidir.” diye konuştu.

YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler