Beyin tümörleri kişilik bozukluğu nedeni

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm SAĞLIK Haberleri 16.10.2014 10:36:00
Doç. Dr. Cahide Topsakal, pek çok defa depresyon sanılan belirtilerin...
Beyin tümörleri kişilik bozukluğu nedeni

RADARHABER / ERZURUM

Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cahide Topsakal, pek çok defa depresyon sanılan belirtilerin ve kişilerdeki ani tavır değişikliklerinin beyin tümörünün göstergesi olabileceğini belirtti. 
Beyinde oluşan bir tümörün kişilik değişimine neden olabildiğini ifade eden Topsakal, “Örneğin çok iyi tanıdığınızı sandığınız birinin zaman içinde kişiliği büyük ölçüde değiştiyse, içe kapanıkken neşeli biri olduysa, hiç kötü söz söylemezken birden bire ağza alınmaz küfürleri savurmaya başladıysa bu durumun altında 'beyin tümörü' yatıyor olabilir. Bu durumda da kişi de depresyon ve mutsuzluk meydana geliyor” dedi.Doç. Dr. Cahide Topsakal, vücudun en önemli bölümü olmasına rağmen beyin hakkında çok az şey bilindiğini, beyin tümörlerinin insan psikolojisi üzerinde belirgin etkiler bıraktığını belirterek, şöyle konuştu:“Beyin tümörleri, beyindeki hücrelerin anormal veya kontrolsüz büyümesi olarak tanımlanır. Tümörler, iyi huylu (kanser yapıcı olmayan) veya kötü huylu (kanser yapıcı) olabilirler. Beyinde oluşan tümörler genellikle baş ağrısı, bulantı, kusma, kol veya bacakta kısmi felç ya da sara nöbeti gibi belirtilerle kendini belli eder. Ancak beynin ön bölgesi, kişiliği temsil eder. Buradaki tümörler, kişilik bozukluğuyla kendilerini gösterir. Bu nedenle psikiyatri kliniklerine getirilen ya da yıllarca antidepresan kullanan çok fazla hasta vardır. Kişilik bozukluğu bazen depresyon şeklinde, bazen de çok sakin bir kişinin agresifleşmesiyle ortaya çıkar. Bir insanın her gün yaptığı bir şeyi unutmasıyla da açığa çıkabilir. Bazı kişilerde tümör belli bir büyüklüğe ulaşana kadar hiç belirti de vermeyebilir. Hatta baş ağrısı da yapmayabilir. Yaratacağı kişilik bozukluğu da, kişiden kişiye değişim gösterebilir.”
Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cahide Topsakal, tümöre yol açan nedenlerle ilgili de şu bilgilere yer verdi:
“Kadınlarda meningioma denen iyi huylu tümör cinsi daha fazladır. Hatta bu tümörlerin kafa travması ile de ilişkisi vardır. Düşmüş, trafik kazası geçirmiş, kafasına darbe alanlarda daha sık görüldüğü saptanmış. Bir de radyasyonun beyinde tümör yaptığı saptanmış. Bu konuda Amerika’da yaptığım bir araştırma özel ödül kazandı. Cep telefonlarından lütfen uzak durun, direkt beyne tutmayın çünkü radyasyonun özellikle kafa tabanında bir sürü tümörlere yol açtığı ispatlandı. Araknoid kistler sizde bile olabilir- tesadüfen saptanırlar-tamamen beynin gelişimi sırasında beynin yaprakları arasındaki bir cep kalması sonucu ortaya çıkar. Su toplar ve zarlar arasında izole kalır, bulunduğu yerde beyne basmaya başlar. Genellikle sessiz tehlikesiz yerlerde bulunur ama bazen de önemli yerlere basabilir. Nerede olursa olsun ilaçla geçmeyen baş ağrısı, kusma, şuur kaybı, nöbet ya da felç veya kist içine kanama yapmadıkça asla ellenmezler. Senede bir MR kontrolü ile büyüyüp büyümediğine bakılmalı. Durduk yerde bulantı -kusma yapıyorsa artık o boşaltılmalıdır. Boşaltmak riskli değildir ama boşu boşuna beyin açılmaz, hatta biz doktorlar arasında ‘boşu boşuna beyin havalandırılmaz deriz .”

Etiketler : Erzurum, tümör, beyin, sinir,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler